Mardin’de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) çerçevesinde psikolog, sosyolog ve sosyal çalışma uzmanlarından oluşan 110 kişilik ekiple kentte çalmadık kapı bırakmıyor. Kent merkezi ile ilçelerinde yoksul vatandaşların evlerine misafir olan ekipler, vatandaşların sorunlarını dinleyip, ihtiyaçlarına göre yardım yapılmasını sağlıyor. Ekipler, terör mağdurlarına da sosyal ve psikolojik destek veriyor.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hüsnü Bengin Efetürk, 2 yılda 182 bin kişiye ulaşarak bölgedeki terör mağduru, engelli, yaşlı, şiddet gören kadın, çocukların da aralarında bulunduğu vatandaşlara devletin sağladığı yardımları ulaştırdıklarını belirtti.
ASDEP ile kapı kapı dolaşarak tüm vatandaşlara ulaşmaya çalıştıklarına dikkat çeken Efetürk, “Yaklaşık 1 yıl içinde Mardin’deki tüm hane ziyaretlerini gerçekleştirip, değerlendirmelerimizi yapmayı hedefliyoruz. Bizim yaklaşık olarak evde bakım dosyamız 8 bin 400, set yardımı alan sayımızda yaklaşık olarak 800” dedi.
“Sırtını dönenler çaya davet etmeye başladı”
Mardin’de Büyükşehir Belediyesine kayyum atanmasıyla birlikte 1 yıl içerisinde 20 yıldır yapılmayan çalışmaların hayata geçirildiğini anlatan Efetürk, “Biz de Mardin’in görmediği hizmetleri yapmak için valimizle birlikte halkımıza hizmet için gece gündüz çalışıyoruz. Terörle anılan yerler artık terörle anılmaz hale geldi. Kayyum bize bir güçten ziyade hizmet noktasındaki kaliteyi getirdi. Ben 22 Şubat’ta görevi aldığım zaman Nusaybin’de operasyonlar başlamıştı. Operasyonlarla beraber bakanlık ve valilik çok güzel koordine oldu. Terörden zarar gören yaklaşık 65 bin kişinin çeşitli ihtiyaçlarını karşıladık ve bunların dönüşünü aldık. Mardin’de ve özellikle Nusaybin ilçemizde saha çalışmalarına kendim de katılıyorum ve bize sırtını dönen insanlar kolumuzdan çekerek eve çay davetine başladılar” diye konuştu.
“Devletimiz daim olsun”
Yardımlardan faydalanan ve eşi cezaevinde olan 2 çocuk annesi A.İ., iki kızını çok zor şartlar altında büyüttüğünü anlatarak, “Devletimiz daim olsun. Sosyal politikalardan çocuk yardımı alıyorum” dedi.
Eşinin görme yetisini kaybettiğini ve şeker hastalığı yüzünden ayağının kesilmekten son anda kurtarıldığını anlatan S.K. adlı vatandaş ise, “Bizim hanım rahatsızdı. 7 ay falan oldu artık görmüyor. Biz de Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvurduk, gerekeni yaptılar. Allah devletimizden razı olsun” ifadelerini kullandı.
Devletten İhtiyaca Göre Yardım
Mardin’de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde görevli psikolog, sosyolog ve sosyal çalışma uzmanları, yoksul vatandaşları evlerinde ziyaret ederek dertlerini dinleyip, ihtiyaçlarını belirliyor. Daha sonra vatandaşlara ihtiyaçları doğrultusunda yardım yapılıyor.