Devrek'te Dogaya Torymus Sinensis Salindi

Devrek'te Dogaya Torymus Sinensis Salindi

Devrek ilçesi Alpaslan Köyünde dogaya Torymus sinensis salindi.

Zonguldak’in Devrek ilçesi Alpaslan Köyünde Biyolojik Mücadele kapsamina dogaya 300 adet Torymus sinesis böcegi salindi. Protokol üyelerinin de hazir bulundugu programda konusan Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroglu, "Kestane gal arisi, dünya genelinde önemli bir kestane agaci zararlisi olarak bilinmektedir. Çin kökenli bu böcek Çin’den sonra Japonya (1941) ve Avrupa’nin (2002) Yunanistan, Italya ve Ispanya gibi ülkelerinde görülmüstür. Su anda neredeyse tüm dünyaya yayilmis bulunmakta olup 2014 yilinda ülkemizde ilk defa Yalova’da tespit edilerek karantinaya tabi tutulmustur. Fakat 2020 yilinda ülkemizde tüm kestane ormanlarina yayilmis ve yerli zararli tür olmustur. Zonguldak Orman Bölge Müdürlügümüz ormanlarinda geçmis yillarda tespiti bulunmamakla birlikte 2020 yilinda Zonguldak ili Kilimli ilçesi agaçlarinda zararlinin varligi ilk olarak resmen tespit edilmistir. 2021 yilinda Zonguldak Ili Muslu Beldesi, Sirinköy, Kurtköy, Göbü ve Türkali Köyleri ile Devrek Ilçesi Alparslan Köyü toplam 1395 Ha alandaki kestane agaçlarinda zararlinin varligi tespit edilmistir.

Ilk tespitten sonra Orman Bölge Müdürlügümüz hizla harekete geçmis,16/06/2020 tarihinde Bartin Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yildiz ve Bölge Müdürlügümüz teknik elemanlari Bursa Orman Bölge Müdürlügüne bagli bulunan laboratuvarda yapilan çalismalari yerinde inceleme ve akabinde Zonguldak Gökçebey’de bulunan Orman Zararlilariyla Mücadele Teshis ve Tani Laboratuvarinda üretim gerçeklestirmesi amaciyla Bursa iline teknik ekip gönderilmistir. Bu gelismeyi takiben biyolojik mücadele kapsaminda Gökçebey laboratuvarinda gal arisinin dogal bir düsmani olan Torymussinensis üretimi planlanarak laboratuvar bahçesine üretim istasyonu yapilmistir. Zonguldak Orman Bölge Müdürlügümüzde salinan Torymus sinensis sayisi 2021 yilinda 2.400 adet ,2022 yilinda 1.640 adet,2023 yilinda 7.102 adet 2024 yilinda da 7.300 adet olmak üzere toplam 18.442 adet olarak gerçeklestirilmistir. Dogada biyolojik denge için faydali böcek popülasyonu yeterli sayiya ulasincaya kadar kestane gal arisinin yogun zarar yaptigi mintikalarda faydali böcek salimina devam edilecektir” diye konustu.

Düzenlenen programa; Devrek Kaymakami Muhammed Evlice, Devrek Belediye Baskani Özcan Ulupinar, Ilçe Jandarma Komutani Yüzbasi Emrah Dinar, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroglu, Devrek Orman Isletme Müdürü Hüseyin Beytekin, Bartin Üniversitesi Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yildiz, Orman Genel Müdürlügü OZM Dairesi Baskani Sabri Kizilkay, Orman Mühendisleri Odasi Genel Baskani Hasan Türkyilmaz ve ilgili kurum müdürleri katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile