Devrez Vadisi'nde Su Samuru Ölüsü Bulundu

Çankırı'da amatör bir balıkçı, 'Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi' kazılarında iki yıl önce 8 milyon yıllık fosiline rastlanılan su samurunun ölüsünü buldu Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çankırı Şube Müdürü Kozan: 'Bölgede su samuru görüldüğüne dair daha önce farklı söylentiler vardı ama hiç rastlanmamıştı. Bu su samuru ilk kez literatürümüze giriyor' Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İl Ateş: 'İlk yaptığımız incelemede su samurunun çenesinin altında bir yara olduğu tespit ettik. İlk etapta silahlı yaralamaya bağlı olarak öldürüldüğünü düşündük. Uzmanların incelemesinden sonra daha net ortaya çıkacaktır' 'Bu zamana kadar su samurunun görüldüğü söylendi ama canlı veya ölü olarak tespit edilemedi. Devrez Vadisi'nde ilk defa tespit edildi'

ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı'da, 'Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi' kazılarında iki yıl önce 8 milyon yıllık olduğu tahmin edilen fosiline rastlanılan su samurunun ölüsü bulundu. Hayvan, kayıtlara bölgede bulunan ilk su samuru olarak geçti.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında 1997 yılından beri devam eden 'Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi' kazılarında 2014 yılında 8 milyon yıllık olduğu tahmin edilen su samuru fosiline rastlandı.

Geçtiğimiz günlerde ise Devrez Çayı yakınlarında balık avlayan bir kişi tarafından ölü bulunan su samuru Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü Çankırı Şube Müdürlüğü'nün kayıtlarına 'bölgede bulunan ilk su samuru' olarak geçti.

Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 milyon yıl önceki fosil buluntuları arasında su samuru fosilinin de olduğunu söyledi.

Yeni bulunan su samurunun değişiklikler yaşamış olabileceğini söyleyen Erol, 'Su samurugiller dediğimiz bu aile içerisinde farklı türler var. 8 milyon yıl önce yaşayan tür ile bugün bulunan arasında bazı farklılıklar vardır diye düşünüyorum. Uzmanlar incelediğinde bu ortaya çıkarılabilir.' ifadelerini kullandı.

Su samurunun yok olup tekrar çıkmayacağını vurgulayan Erol, 'Su samurlarının ufak tefek değişikliklerle bugüne gelmiş olması mümkündür. Yok olup çıkmamıştır. Yok olan bir tür yeniden canlanmaz. Yaşayan bir türün devamıdır bu.' şeklinde konuştu.

- 'Söylentiler vardı ama hiç rastlanmamıştı'

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü Çankırı Şube Müdürü Hasan Kozan da hayvanın bulunduğunu duyduklarında çok heyecanlandığını ifade etti.

Kurşunlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından arandığını ifade eden Kozan, 'Kurşunlu ilçe müdürlüğü Devrez Çayı'nın bulunduğu vadide bir adet ölü samur olduğunu ihbar etti. Biz de kendi personelimizi hemen olay mahalline gönderdik. Gerçekten su samurunun ölmüş olduğunu gördük.' dedi.

Bölgede ilk kez bir su samuruna rastlandığını belirten Kozan, 'Bölgede su samuru görüldüğüne dair daha önce farklı söylentiler vardı ama hiç rastlanmamıştı. Bu su samuru ilk kez literatürümüze giriyor. Su samurlarının bölgemizde yaşadığının maddi olarak kanıtı bu oldu. İlk kez fiziki olarak tespit ettiğimiz su samuru bu oldu.' diye konuştu.

- İçi doldurulup sergilenecek

Samurun ölüm nedenini tespit edemediklerini dile getiren Kozan, 'Bölgede bulunan hayvan türlerinin ölü halde bulunanları doldurularak kurumumuzda sergileniyor. Ölmüş olan su samurunu Ankara'ya gönderdik. Samurun içi doldurularak kurumumuzda sergilenecek.' dedi.

- Balık avlarken su samurunun ölüsünü buldu

Su samurunu bulan Orhan Çimen ise yaz tatili için Kurşunlu ilçesinde geldiğini söyledi. Balık avlamayı çok sevdiği için sık sık Devrez Çayına gittiğini belirten Çimen, 'Vadiye, balık tutmaya geldim. Sazlıkların kenarında su samurunu gördüm. Su samuru yerde ölü vaziyette yatıyordu. Kenara doğru taşıdım. Gördüğüm canlının su samuru olduğunu önce anlayamadım.' diye konuştu.

Evde yaptığı incelemenin ardından bulduğu hayvanın samur olduğuna karar verdiğini aktaran Çimen, 'Eve gittim internetten fotoğraflara baktım. Ağabeyim hayvanlar konusunda bilgili olduğu için onu arayıp sordum. Fotoğrafını gördüğünde canlının su samuru olduğunu ve neslinin de bitmek üzere olduğunu söyledi.' ifadelerini kullandı.

Durumu yetkililere bildirdiğini belirten Çimen, 'Arkadaşımla beraber Kurşunlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne gittik. İlçe tarım müdürümüz sağ olsun ilgilendi ve bizimle birlikte geldi. Ölmüş vaziyetteki samuru alıp götürdük.' şeklinde konuştu.

Kurşunlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Ateş de ihbar üzerine Devrez Çayı'na giderek ölü hayvanı alıp getirdiklerini belirtti.

Hayvanın çenesinin altında yaralar olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Ateş, 'İlk yaptığımız incelemede su samurunun çenesinin altında bir yara olduğu tespit ettik. İlk etapta silahlı yaralamaya bağlı olarak öldürüldüğünü düşündük. Uzmanların incelemesinden sonra daha net ortaya çıkacaktır.' dedi.

- Derin dondurucuya yerleştirildi

Hayvanın cesedinde kokmaların başladığını kaydeden Ateş, 'Hayvanın vücut bütünlüğü bozulmamıştı ama kokuşmalar başlamıştı. Biz, hayvanın ölüsünü bozulmasın diye derin dondurucuya yerleştirdik.' diye konuştu.

İlk kez su samuru tespit ettiklerini vurgulayan Ateş, 'Bu zamana kadar bunun görüldüğü söylendi ama canlı veya ölü olarak tespit edilemedi. Devrez Vadisi'nde ilk defa tespit edildi.' dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile