25 Ocak Devrimi’nin 5. yıl dönümü öncesinde ülkede gergin bir ortam gözleniyor. Tahrir Meydanı’nda gündüz polise bağlı özel birlikler görev yaparken, gece güvenlik düzeyi alarm seviyesine çıkarılıyor.
Tahrir Meydanına yakın bölgelerde de bugün çok sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı gözlendi. Abdin, Talat Harb ve Kasr el Ayni gibi meydana yakın bazı semtlerde internet erişimi kısıtlandı. Bazı bölgelerde ise internet hizmeti verilmiyor.
25 Ocak 2011 tarihinde başlayan ve 18 gün süren eylemlerin ardından, 11 Şubat 2011 tarihinde cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifa etmesiyle sonuçlanan 25 Ocak Devrimi’nin simgesi Tahrir Meydanı’nda basın mensuplarının çalışmalarına izin verilmiyor.
Talat Harb, Kasr el Ayni ve Muhammed Ferid Caddeleri’nin yanı sıra Atabe ve Cela Meydanlarındaki Mısırlılar AA muhabirine 25 Ocak Devrimi ve sonrası ile ilgili görüşlerini dile getirdi.
Mısır 2014 Anayasası'nda da devrim olarak kabul edilen 25 Ocak Devrimi'nin 5. yıl dönümünden bir gün önce, bazı Mısırlılar 25 Ocak Devrimi’nin hedeflerini gerçekleştiremediğini ifade ederken, bazıları Mısır için devrimlerin faydalı olmadığını söylüyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi yönetimine destek vermek gerektiğini dile getiren olduğu gibi, halkın yüzde 70’inin sokağa çıkacağına inanlar da var. Devrik lider Hüsnü Mübarek döneminin, devrim ile başlayan son 5 yıldan daha iyi olduğunu söyleyenler de az değil.
Serbest meslek sahibi Muhammed Abdulmunim halkın çoğunun sokaklara ineceğini düşünüyor. Yönetimi beğenmediğini dile getiren Abdulmunim, kardeşinin 25 Ocak Devrimi’ne katıldığını ve bir gözünü kaybettiğini anlattı.
Muhammed, “Kardeşim 25 Ocak Devrimi’nde eylemlere katıldı. Tahrir Meydanı’na atlarla develerle yapılan saldırıda bir gözünü kaybetti. Sokaklara çıkarken bazı taleplerimiz vardı. Ancak bugüne kadar bunlardan hiçbiri gerçekleştirilemedi. Devirdiklerimiz geri iktidara geldiler. Bu yönetime karşı halkın yüzde 70’inin sokaklara çıkacağını düşünüyorum. Hükümetin Allah’tan korkması lazım. Benim bazı arkadaşlarım suçsuz oldukları halde hapse altıldı. Birçok ocak söndü, çok insan yetim kaldı. Açıkçası bu yönetimi beğenmiyorum” diye konuştu.
Kahire Üniversitesi Felsefe bölümü öğrencisi Ahmed Abdulgani, devrimin hedeflerinin bir bölümün gerçekleştiğini, ancak tamamının hayata geçirilemediğini söyledi.
Abdulgani, '25 Ocak Devrimi’nin hedeflerinin tamamının gerçekleştiğini söyleyemeyiz. Bazı hedeflere ulaşıldı. Ancak biz henüz geçiş dönemini yaşıyoruz. Devrimden sonraki süreçte ve Müslüman Kardeşler yönetimi döneminde bazı ciddi sorunlar yaşandı. Ancak şu anda ülkede istikrar sağlanmış durumda. Son dönemde olumlu gelişmeler de yaşanıyor. Parlamento açılalı daha bir ay bile olmadı” dedi.
25 Ocak Devrimi’nin 5. yıl dönümünde sokağa çıkmanın Mısır’ın sonu olabileceğini belirten Abdulgani, “Sokağa çıkmakla ortalığı yakıp yıkmakla bir yere varamayız. Devrimin hedeflerine ulaşmasını isteyenlerin sokakta eylem düzenleyerek bunu gerçekleştirmesi çok zor. Şimdi bir ve beraber olarak Sisi’ye destek vermeliyiz. Sabırlı olmamız lazım, birden her şeyi elde edemeyiz. Ekonominin durumu iyi değil, ülkeye turist gelmiyor, Mısır Cuneyhi düşüyor ve haliyle dolar artıyor. Bunun gibi bir çok sorun var. Mısır halkı özellikle de fakirler daha fazla dayanamaz. Hızlı ve ciddi çözümler bulunmalıdır. Eğer ekonomi düzelmez ve böyle devam ederse, sonumuz içinde bulunduğumuz durumdan çok daha kötü olur” ifadelerini kullandı.
Bir otelde çalışan Vail Halil ise devrimlerin Mısır’a hayır getirmeyeceğine inanıyor ve devrimlere olumlu yaklaşmıyor. 25 Ocak Devrimi’nin gerçek bir devrim sayılamayacağını dile getiren Halil şunları söyledi:
“25 Ocak eğer bir devrim ise siyasilerin iktidara karşı gerçekleştirmiş oldukları siyasi bir devrimdir. Yönetimde gözü olanlar halkı bir takım ekonomik vaatlerle kandırdılar. Mübarek’i devirdikten sonra şimdi birbirlerine düştüler. Birbirlerinin kuyusunu kazıyorlar. Ülkeyi mahvettiler. Biz Mısırlılarız, devrim bizim için faydalı değil. 25 Ocak Devrimi’nin bize kazandırdığı tek şey ahlaksızlık. Devrimden elde ettiğimiz en güzel şey işte bu yani ahlaksızlık. Biraz ahlakımız vardı onu da kaybettik. Şimdi herkes istediği gibi davranıyor. Oğlumu iyi bir okula yerleştirmek istiyorum torpil lazım, iyi bir işi girmek istiyorum torpil lazım, yolsuzluklar ise devam ediyor. Kısacası şimdi her şey daha kötü. Ben 37 yaşındayım Mübarek zamanında çok daha iyi yaşıyordum. Facebook’ta görüyorum Kral Faruk zamanında caddeler yıkanıyormuş, şimdi hayal bile edemiyoruz. Yani kısacası şimdi çok daha gerilerdeyiz. Başkalarına saygı göstermeyi öğrenmeliyiz. Bizde İslam var ama gerçek manada Müslüman yok.”
Üniversite öğrencisi Ahmed Semir ise geleceğe bakmak gerektiğini söylüyor. Lise ve üniversitelerde eğitim seviyesinin düştüğüne işaret eden Semir, “Üniversitelerde eğitim seviyesi devamlı bir şekilde düşüyor. Liselerde ve ortaokullarda da durum böyle. İnsanlar eğer 25 Ocak Devrimi’nin 5. Yıldönümünü kutlayacaklarsa insinler sokaklarda kutlasınlar. Ancak eğer ortalığı yakıp yıkacaklarsa hiç çıkmasınlar daha iyi. Ülke en azından normalleşti. Bazı projelere başlandı, bazıları tamamlandı. Geriye değil ileri doğru bakalım ve ülkemiz için en iyi olanı yapalım. Yönetimin, gençlere önem vermesi, iş ve aş vermesi lazım. Ben üçüncü sınıftayım mezun olduktan sonra böyle giderse kahvehanelerde boş boş oturacağım” değerlendirmesinde bulundu.
Devrimin 5. Yıldönümü Öncesinde Mısır Sokağı
25 Ocak Devrimi'nin 5. yıl dönümü öncesinde Mısırlılar devrim ve sonrası ile ilgili görüşlerini dile getirdi