“Deyyus” Sözüne STK’lardan Tepki Geldi

Yozgat Müftü Yardımcısı Nasuh Yaylagül’ün Cuma Namazı vaazında söylediği “deyyus” kelimesine ve sözlerine Sivil Toplum Örgüt temsilcilerinden tepki geldi.

Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası, Yozgat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Yozgat Ticaret Borsası, Yozgat Ziraat Odası ve Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanları ortak bir basın bildirisi yayınlayarak Sivil Toplum Örgütleri basın bildirisinde, Müftü Yardımcısı sevgi dini İslam’ı insanlara sevdirmek vazifeleri olan din görevlilerinin, gerek yaşamları gerekse de sözleri ile topluma önder olmaları gerektiği belirterek, Hz. Peygamberimizin Taif’te maruz kaldığı saldırılar karşısında bile hoşgörüyle hareket ettiğini, ‘"Kolaylaştırınız! Zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz! Birbirinizle anlaşın, iyi geçinin, ihtilâfa düşmeyin!" hadisiyle de hoşgörüyü, yardımlaşmayı, sevgiyi, dinden nefret ettirmeden muamele etmek gerektiğini tavsiye ettiğini de şüphesiz ki en iyi bilenler din görevlileri olduğu ifade edildi.

Hz. Ömer’in halife sıfatını taşımasına rağmen bilgisi ve makamıyla gururlanmadan, tevazuuyla muamele ettiğini, 3 kıtada hükümran olmuş Osmanlı’nın farklı dinlere mensup halkının inanç ve ibadetlerine karışmadığını, tüm inançları İslam’ın engin hoşgörüsüyle bir arada tuttuğu belirtilen açıklamada şu sözlere yer verildi.

“ Ancak bugün Cuma namazında vaaz eden İl Müftü Yardımcısı tarafından sarf edilen “Kadın ve erkeklerin ortak gittikleri düğünlere gitmek deyyusluktur” ifadesi Mübarek Ramazan Bayramı’na sayılı saatler kala bizi derinden üzmüştür. Bu ve benzeri ifadelerin kullanılması, kardeşlik hukukunu zedelemekte, toplumda dine ve din görevlilerine karşı olumsuz kanaatler oluşturmakta ve dinimize zarar vermektedir. Bir yanlışı ifade etmenin yöntemi, kırıcı, küçük düşürücü ifadeler ve hakaret olmamalıdır. Bu konuda Resulü Ekrem Efendimizin yaşantısı başlı başına bir rehberdir. İl Müftülüğümüzce bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasını, bu tarz söylem ve eylemlerden kaçınılması hususunda din görevlilerinin bilgilendirmelerini ve vaazında yukarıdaki cümleyi sarf eden Müftü Yardımcısı hakkında gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyoruz. Rahmet, bereket ve mağfiret ayı Ramazanı yaşadığımız şu günlerde, tüm inananların sevgi, muhabbet ve hoşgörü ile kardeş olmalarını ve huzurlu bir bayram geçirmelerini diliyoruz” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile