AESOB ile Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme (MEKSA) Vakfı tarafından daha önce açılan Eğitim Sınav ve Belgelendirme Merkezi’nde düzenlenen törene, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Çalışkan ile kursiyer öğrenciler katıldı.
Törende konuşan Vali Münir Karaloğlu, emniyet teşkilatının sadece suçun kovalanması veya suçun aydınlatılmasına yönelik değil, suç işlenmesine engel olacak faaliyetleri artırmaya daha çok önem verdiğini kaydetti.
“Onlara kol kanat gerilmesi gerekiyor”
Suç işleme riski olan bir alana müdahale edilerek, çocuklara kol kanat gerilmesi gerektiğini vurgulayan Karaloğlu, “Onlara ’gelin yavrum sizi kursla meslek sahibi yapalım, orada bırakmayalım sonra sizi iş sahibi yapalım’ demeliyiz. Bu kursun da amacı bu. Bu kurslarda meslek sahibi olan gençlerimiz iş sahibi olana kadar ve sonraki durumları da emniyetimiz tarafından takip ediliyor. Bu çocuklar hepimizin çocuğu, pırıl pırıl gençler ve el uzatmamız, yardımcı olmamız lazım. İnşallah bu kurslara katılan gençlerimiz bir iş sahibi olur, ailelerini kurup diğer gençlere de örnek teşkil ederler” dedi.
"TESK olarak her türlü eksikliklerini gidereceğiz"
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, esnaf odaları olarak bu tür projelere her türlü destek verdiklerini belirterek, “Artık suça karışmadan bir meslek sahibi yapıp, ailenizi kurmanıza destek vermeleri gerçekten önemli. Bu çocuklarımıza sahip çıkacağız ve her türlü eksiklerini gidereceğiz. Küçük kabahatleri de olsa onları toplumla barıştıracağız, dışlamayacağız. TESK olarak Türkiye’nin birçok ilinde benzer projelerle gençlerimizi ve kadınlarımızı iş sahibi yaptık” diye konuştu.
"170 gence istihdam sağlandı"
Proje hakkında bilgiler paylaşan Antalya Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya da, bugüne kadar 400 kursiyerin eğitim aldığını, 250’sinin sertifika aldığını ve 170 gence istihdam sağlandığını kaydetti.
5. dönemde 80 kursiyerin yeni bir meslekle yeni bir heyecana adım attığını dile getiren Uzunkaya, “Önümüzdeki süreçte yine aynı hızla gençlerimizin kız erkek ayrımı olmaksızın iş sahalarına ve hayata yönlendirileceği bir süreci imece usulü bir çalışmayla hayata geçirmiş olacağız” dedi.
2017 yılında kursa katılan 100 gençten, 80’nin sertifika aldığını ve 50’sinin istihdama dahil edildiğine de dikkat çeken Uzunkaya, "Gençler bizim geleceğimiz. Bu gençlerin içerisindeki dezavantajlılar ise bizim önceliğimiz olması lazım. Toplumda mevcut imkanlardan eşit şekilde herkesle aynı şartlarda yararlanma şansı bulamayan gençlerimizi bulup, onları diğer gençlerle aynı şartlarda yarıştırmak ve hayatın içinde tutmak sosyal devletin gereğidir. Gençlerimizi, çocuklarımızı taze kırılabilecek çiçekler olarak görüyoruz. O çiçeklerin kırılmaması, soldurulmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle kursun 5. dönemi başladı.
Protokol üyeleri daha sonra mesleki eğitim kurslarında pastacılık eğitimi alan gençlerin yaptığı ve üzerinde ‘çiçekleri soldurmayalım’ yazan pastayı gençlerle birlikte kesti.
Dezavantajlı Gençlere Yeni Hayat Avantajı
Antalya Emniyet Müdürlüğünün Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) işbirliğiyle dezavantajlı gençlere meslek edindirme kursları verip sonrasında da işe yerleştirmelerini sağlayan ve Türkiye genelinde uygulanan ‘Çiçekleri Soldurmayalım Projesi’sinin 5. döneminde 80 genç daha kursa başladı.