Dicle Degirmenli Ortaokulu TÜBITAK'in Proje Yarismasinda Bölge Birincisi Oldu

Dicle Degirmenli Ortaokulu TÜBITAK'in Proje Yarismasinda Bölge Birincisi Oldu

Diyarbakir’in Dicle ilçesine bagli kirsal Degirmenli Mahallesi’nde bulunan ortaokulun ögrencileri, katildiklari Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) proje yarismasinda bölge birincisi oldu.

Degirmenli Ortaokulu’nda görevli Sosyal Bilgiler Ögretmeni Dilara Özge Baran danismanliginda 5’nci sinif ögrencisi Büsra Çinar ve 8’nci sinif ögrencisi Büsra Birogul’un katildigi yarismanin bölge finali 15 – 16 Haziran 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak yapildi. Ilk olarak Diyarbakir’dan basvuru yapilan bin 365 proje içerisinden basvurusu kabul edilip Malatya Bölge Finaline davet edilen projeler arasina giren Degirmenli Ortaokulu, Malatya Bölge Finali’nde de kültürel miras alaninda 1. oldu. Degirmenli Ortaokulu’nun “Köyümün Su Degirmenleri” isimli projesi, TÜBITAK’in 2204-B Ortaokul Ögrencileri Arastirma Projeleri Yarismasinda bölge birincisi olarak Türkiye finallerine katilmaya hak kazandi. Degirmenli Ortaokulu Müdürü Muhammet Tasdogan’la birlikte, yarismanin konusu olan su degirmenlerinin oldugu yerde incelemelerini sürdüren Sosyal Bilgiler Ögretmeni Dilara Özge Baran, yarismada danismanligini yaptigi ögrencilerle beraber Türkiye finalinde birinci olmak için çalismalarina devam ediyor.

Su degirmenlerinin isleyisi hakkinda bilgi veren Degirmenli Ortaokulu’nda görevli olan ve yarismaya katilan ögrencilerin danismanligini yapan Sosyal Bilgiler Ögretmeni Dilara Özge Baran, “Diyarbakir’in Dicle ilçesinde Degirmenli köyünde sosyal bilgiler ögretmenlik görevini yapmaktayim. Kizlarimiz var. Iki tane Büsra kizimizla beraber projemiz ‘Köyümüz Su Degirmenleri’ Türkiye finallerine kaldi. Köyümüzde degirmenlerimizin özelliklerinden bahsetmemiz gerekirse, degirmenlerimiz genellikle yatay çarklidir. Tribün tipi degirmenlerdir. Kanallar araciligiyla dik ya da dike yakin bir alanda suyu toplar. Daha sonra hizla asagiya indirerek yatay olan çarkin dönmesi saglanarak degirmen tasinin dönmesi, hareket etmesi saglaniyor. Böylelikle de un, hayvan yemi gibi ürünler elde ediliyor. Tahrir defterlerinden Osmanli döneminden kaldigi bilgilerine ulastik. Dogal güzelligimizi, kültürel mirasimizi tekrar canlandirarak hem köyümüze katki saglamak, hem de bu kültürel mirasimizi gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Köyümüz 1992 yilinda bosaltildiktan sonra degirmenlerimiz kullanilmadigi için tahribata ugramistir. Ama yapilacak restorasyon çalismalariyla beraber, degirmenlerimiz aktif hale getirerek kültürel miras olarak hem köyümüze, hem bölgemize, hem ülkemize büyük bir katki saglayacaktir. Bizler degirmenleri aktif hale getirdigimiz zaman sunu hedefliyoruz. Degirmenlere gelen kisiler, yerel, yabanci turistler, degirmen nasil çalisiyor? Bunu görsünler. Buradan elde edilen unlari satin alip kullanabilsinler. Hatta köy halkimizdan, muhtarimiz, annelerimiz, ninelerimiz yöresel yiyecekler yapsin, satisi yapilsin; istedik. Bölgeye bir hareketlilik kazandiralim. Hem de bugünü yarina tasiyalim. Gelecek nesilleri degirmenlerden haberdar edelim. Köyümüz selalesinin saginda 5 adet, solunda 7 adet degirmenlerimiz bulunmaktadir. Bu selanin etrafinda degirmenler aktif hale geldikten sonra bir köy kahvalti alani, yemek alani yapilarak köy halkinin kalkinmasi saglanabilir, dedik. Bunun yaninda turistler geldiklerinde bizim bu alani doga yürüyüsü olarak kullanabilir. Bu alan turizm rotasina eklenebilir ve köyümüzün kalkinmasi gerçeklesebilir. Devlet arsivleri tahrir defterine göre 1565 yilindan itibaren bölgemizde degirmenler kurulmaya baslamis. Yani Osmanli döneminden kalan büyük bir kültürel miras olarak varligini sürdürmesini istiyoruz” dedi.



“En büyük hedefim doktor olmak”

Proje yarismasi hakkinda konusan Degirmenli Ortaokulu 8’nci sinif ögrencisi Büsra Birogul, “Bu projeyi seçmemizin amaci kültürel mirasimizi yeniden korumak ve canlandirmak, gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu projeyi asil seçmemizin amaci, sosyal bilgiler dersimizde kültürel miras temasini isliyorduk. Danisman ögretmenimiz bize böyle bir proje oldugunu söyledi.

Biz de bu projeye katilmamiz gerektigini söyledik. Arkadasim Büsra Çinar ile birlikte bu projeye katildik. En büyük hedefim doktor olmak ve doktor olma bölümünde beyin cerrahisi bölümünü çok istiyorum. Insallah yaparim” seklinde konustu.

Yarismaya katilan ve Türkiye finaline katilmaya hak kazanan okulun 5’nci sinif ögrencisi Büsra Çinar ise, “Merhaba, ben Büsra Çinar. 5/A sinifindayim. Projeyi TÜBITAK yarismasinda yaptik. Dedem eski zamanlarda suradaki gördügünüz degirmenleri isletiyordu. Ama degirmenler bozuldugu zaman, degirmenleri terk ettikleri zaman degirmenleri yapamadik” diye konustu.



"Bekle bizi Türkiye finali"

Yarismaya katilan ve bölge birincisi olan ögrencilerine danismanlik yapan Degirmenli Ortaokulu’nda görevli Sosyal Bilgiler Ögretmeni Dilara Özge Baran, 5’nci sinif ögrencisi Büsra Çinar ve 8’nci sinif ögrencisi Büsra Birogul ile birlikte "Bekle bizi Türkiye finali" diyerek, gayret ve çalismalariyla basarili olarak Türkiye birincisi olmak istiyorlar. Yarisma kapsaminda Dicle ilçesi Degirmenli Kirsal Mahallesi’nde 12 su degirmeninin bakim ve onarimdan geçerek turizme kazandirilmasi hedefleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile