Die Welt: İslam Eğitimini Finanse Eden Devlet Dini İçerikte De Söz Sahibi Olacak

Almanya’da İslam din dersi ve İslam ilahiyat fakülteleri çalışmaları hızla sürerken, Alman devletinin kendi istediği gibi bir İslam, “Euro İslam” geliştirmek istediği iddialarının ardı arkası kesilmiyor.

Alman Die Welt gazetesi, “Devlet imam ve din dersi öğretmenleri yetiştirilmesini finanse ediyorsa, Müslümanlarda kendi dinlerinin içeriği hakkında kafa yormaya mecbur edilecekl. Devlet Müslümanlardan, Ramazan’daki dini kuralları öğrenciler ve cami cemaatine uygun şekilde formüle etmelerini istediğinde, sağladığı finansmanı gerekçe gösterecek." diye yazdı.


Almanya’da İslam din dersleri ve İslam ilahiyat fakülteleri çalışmaları tüm hızıyla sürerken, bu çalışmalarla devletin istediği gibi bir İslam, “Euro İslam” şekillendirilmeye çalışıldığı iddiaları da devam ediyor. Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV), Hessen ve Aşağı Saksonya eyaletleri başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında İslam din dersi çalışmaları, Münster, Frankfurt, Osnabrück ve Tübingen gibi kentlerde ise İslam ilahiyat kürsüleri kuruluyor. Alman Die Welt gazetesi, devletin kiliselere yıllık yarım milyar Euro’ya yakın parayı neden ödediğini sorguladığı haberinde sözü İslam ilahiyat eğitimine getirerek, “Eğer imam ve İslam din dersi öğretmenlerinin eğitimini Alman devleti finanse edecekse, Müslümanlar kendi dinlerinin içeriği hakkında düşünmeye zorlanır. Devlet Müslümanlardan, Ramazan’daki dini kuralları öğrenciler ve cami cemaatine uygun şekilde formüle etmelerini isterse, bunu parasıyla sağlayacak." diye yazdı.


320 bin Müslüman öğrencinin bulunduğu KRV eyaletinde hükümet, devlet kontrolünde bir İslam din dersi anlamına gelen formül geliştiriyor. KRV Parlamento komisyonlarında görüşülmeye başlanan ve 14 Eylül’de genel kurulda sivil toplumla birlikte tartışılacak olan İslam din dersi yasa tasarısı, Anayasa’nın 7. maddesi, 3. bendinin inan grubu, dini cemaatlere tanıdığı din dersini şekillendirme hakkını, oluşturulacak danışma kuruluna (Beirat) devrediyor. Dördü İslami kuruluşların temsilcilerinden oluşacak olan Beirat’ın diğer dört üyesi ise devlet tarafından önerilecek.

Yazar Matthias Kamann imzalı, “Devlet neden kiliselere her yıl milyonlar ödüyor” (Waurum der Staat der Kirche jährlich Millionen zahlt) başlıklı yazıda Die Welt, Alman devletiyle kilise ilişkilerini irdeledi. Die Welt, “Kiliseler, Kilise Vergisi’ne ek olarak devletten yılda 460 milyon Euro alıyorlar. Uygulamanın temeli 19. yüz yılın başına dayanıyor” dedi. Almanya’nın Bavyera eyaleti örneğini veren gazete, Bavyera Katolik Kilisesi yönetiminin (Bistümer) 2010 yılında devletten yaklaşık 66 milyon Euro, Protestan kilisesinin ise 21 milyon Euro aldığının, bunun ise toplam 87 milyon Euro yaptığını kaydederek, “Bu para Kilise Vergisi’nden toplanan para değil. Kilise anaokulları, bakım evleri, hastaneler gibi kurumlar için devletin verdiği ödenekler değil. Kilise bütün bunları zaten alıyor. 87 milyon Euro buna ek olarak alınıyor.” dedi. Konunun uzmanlarıyla görüşen gazete, kilise ödenekleri sisteminin 200 yıllık bir sistem olduğu ve artık çok eski, çağdaş olmayan bir sisteme dönüştüğüne vurgu yaptı.

FUNDAMENTALİZMİ ÖNLEME İÇİN ÖDEME
Yazıda, Sol Parti Federal Meclis sözcüsü Raju Sarma’nın Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamadan kesitler de sunan gazete, kiliseye ödemelerden vazgeçilmesi için hükümetle kiliseler arasında görüşmeler olsa bundan mutluluk duyacaklarını, bunun Anayasa’ya daha uygun olacağını, ancak kiliselerde böylesi bir istek görmediklerini belirtti. Yazıda şu ifadelere yer verildi: “Bir Protestan teologu, ‘Dine şüpheyle bakanlar da devlet ödeneklerine sevinmeli belki de. Gerçekte ödemeler fundamentalizmi engellemek içindir’ diyor. Bu da devletin dolaylı olarak dini yönetmesi anlamına gelir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile