Türkiye Bankalar Birligi’nin (TBB) Eylül ayi verilerine göre; aktif olarak dijital bankacilik müsteri sayisi geçen yilin ayni dönemine göre 17 milyon artarak 107 milyona yükseldi. Internet bankaciligi kullanici sayisi yaklasik 97 milyon, mobil bankacilik kullanici sayisi ise 94 milyona ulasti. Yasar Üniversitesi Isletme Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Serpil Kahraman, dijital bankacilik süreçlerinin sektörün büyümesine ivme kazandirdigini söyledi.
Bankacilik, dijitallesmenin en çok yansidigi sektörlerden biri olarak öne çikti. Artik bankalar, banka subesine gitmeden görüntülü görüsme yoluyla müsteri kabul etmeye basladi.
Bu uygulamada, mobil sube kullanimi yoluyla islak imza yerine, adres ve telefon bilgileri ile Içisleri Bakanligi’ndan sorgulanarak kisisel veri teyidi aliniyor. Türkiye Bankalar Birligi’nin Ekim 2023 raporuna göre uzaktan edinilen müsteri sayisi yaklasik 1 milyon 238 bine ulasti. Türkiye Bankalar Birligi’nin 29 Kasim tarihli raporuna göre, sektörde toplam 55 banka faaliyet gösteriyor. 2021’de 9 bin 924 olan sube sayisi, 2023 yili itibariyle 9 bin 529’a düstü. Subesiz bankaciligin en önemli alternatif kanallarindan olan çagri merkezlerinde çalisan sayisi ise Eylül 2023 itibariyle 10 bin 222 kisi ile 6 bin 328 dis kaynak müsteri temsilci sayisina ulasti.
Dijital bankaciligi kullanan yas grubu
TBB’nin Eylül ayinda yayinladigi raporda ise; Bankalar Birligi’ne kayitli internet bankaciligi kanali olan 28 banka ile mobil bankacilik uygulamasina sahip 22 bankanin verilerine göre, aktif olarak dijital bankacilik müsteri sayisi geçen yilin ayni dönemine göre 17 milyon artarak 107 milyona yükseldi. Internet bankaciligi kullanici sayisi yaklasik 97 milyon, mobil bankacilik kullanici sayisi ise 94 milyona ulasti. Dijital bankacilik kullanan müsterilerin yaklasik yüzde 41’ini 36-55 yas grubu olustururken, daha çok subeye yönelen 55 yas üstü grupta ise bu oran ortalama yüzde 5 oldu.
Dijitallesme sektörün büyümesine ivme kazandirdi
Dijitallesmedeki bu gelisimin bankacilik sektörüne olumlu yansimalarini anlatan Yasar Üniversitesi Isletme Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Serpil Kahraman, "Sube is yüklerinin azalmasiyla, hali hazirda gise elemani, müsteri temsilcisi gibi görev tanimlari da birlestirilmis, sube ve dolayisiyla sube çalisan sayisi azalarak yerini mobil bankacilik, internet bankaciligi, çagri merkezi gibi alternatif dagitim kanallarina birakmis oldu. Alternatif dagitim kanallari, yari zamanli istihdama da olanak saglamasi yönüyle de tam zamanli çalisamayacak üniversite ögrencisi veya dezavantajli bireylerin de is gücüne katilimi için çok önemli hale geldi. Dijital bankacilik süreçlerinin, kagit islem yükü, zaman ve islem maliyetlerinden tasarruf saglamasi dolayisiyla etkinligin artmasi ile gerek müsteriler gerekse bankalar tarafindan sektörün büyümesine ivme kazandirdi. Ayni sekilde islemlerin dijital kayit süreçlerini saglamasi, kalite, izleme ve degerlendirme gibi ölçümüne de olanak saglamis durumda" dedi.
"Türkiye, kart sayisinda Avrupa’da liderligi zorluyor"
Subesiz islemler ile özellikle çevrimiçi ve kartli islemlerdeki artisa paralel olarak kart sayisinin da arttigindan bahseden Kahraman, "Bankalararasi Kart Merkezi (BKM) ve Avrupa Merkez Bankasi (AMB) verilerine göre ülkemiz, kart sayisinda Avrupa’da liderligi zorluyor. BKM verilerine göre, geçen yilin üçüncü çeyreginde yaklasik 95 milyon olan kredi karti sayisi, bu yilin üçüncü çeyreginde 112 milyon olurken, banka karti sayisi ise yine ayni dönem için 164 milyondan 184 milyona artmis durumda" diye konustu.
"Ayak uyduramayan bankalar küçülecek"
Sektörde faaliyet gösteren bankalarin tüm islemlerini dijital bankaciliktan yürütmesinin avantaj kazandiracagini aktaran Kahraman, sunlari söyledi: "Alternatif kanallarda yapilan islem türüne baktigimizda, yatirim islemlerinde birinci sirayi hisse senedi islemleri alirken, bankacilik islemlerinde ise yüzde 51 ile en fazla EFT, havale gibi para transferi islemi yapildigini görüyoruz. Nihayetinde, tüm islemlerin sube disi ATM, mobil bankacilik, internet bankaciligi veya telefonla bankacilik gibi alternatif kanallarla yapilabilecek olmasi zaman ve islem maliyetlerini hem banka hem de müsteri açisindan ciddi ölçüde azaltan bir unsur oldugu unutulmamali. Nihai durumda, sektörde faaliyet gösteren bankalar artik dijitallesmenin bir parçasi olarak alternatif dagitim kanallarina agirlik vererek, dijital uygulamalari arttirmaktalar. Zira sürecin gerisinde kalan, ayak uyduramayan bankalarin küçülmesi kaçinilmaz."
Dijital Bankacilik Kullanici Sayisi Bir Yilda 17 Milyon Artti
Finansal sistemin kalbi olan bankacilik, dijitallesmenin en çok yansidigi sektörlerden biri oldu. Artik bankalar, banka subesine gitmeden görüntülü görüsme yoluyla müsteri kabul etmeye basladi. Dijital bankacilik müsteri sayisi ise 107 milyona yükseldi.