Dijital devrim alışkanlıklarımızı radikal bir biçimde değiştirebilir mi?

Dijital devrim alışkanlıklarımızı radikal bir biçimde değiştirebilir mi?

Endüstriyel internet ile dijitalleşen nesneler pek çok alanda kendisini göstermeye hazırlanıyor. Pek çok sektörü derinden etkilemesi beklenen bu dijitalleşme insanların alışkanlıklarında da radikal değişimlere neden olabilir.

General Electric'in (GE) 2012'den beri dijital endüstriyel şirket olmak yolundaki vizyonunu ve çalışmalarını paylaştığı ve her yıl düzenlediği Minds & Machines etkinliğinin bir ayağı da bugün (2 Ekim) Dubai'de gerçekleşiyor.

Orta Doğu, Kuzey Afrika, Türkiye ve Pakistan'ı kapsamasıyla bölgesel bir etkinlik olma özelliği taşıyan etkinlik kapsamında endüstriyel internetin bölgedeki şirketler ve çalışma yöntemleri için yarattığı fırsatlar masaya yatırılacak.

M2M (makineden makineye iletişim) sayesinde sadece kullanıcı ile değil kendi aralarında da iletişim kurabilen makinaların kullanımının artmasının global gayrisafi hasılayı 10 ila 15 trilyon dolar artırması bekleniyor.

Şirketlerin üretim ve denetimdeki harcamlarını gözle görülür oranda kısacak olan endüstriyel internet bu sayede 70 trilyon dolar civarında olan global gayrisafi hasılaya 10 ila 15 trilyon dolar civarında artıracak.

ENDÜSTRİYEL İNTERNET İNSAN HAYATINA NASIL ETKİ EDECEK?


Yüzlerce şirkete doğrudan etki edecek endüstriyel internet dolaylı ve doğrudan bir biçimde insan hayatına da dokunacak.

Barcelona, San Francisko ve New York gibi kentlerde yavaş yavaş hayata geçmeye başlayan akıllı şehir sistemleri, sensörler ve güvenlik kameraları sayesinde hayatın pek çok alanında kendisini göstererek güvenlik, ulaşım ve sağlık alanlarında yeni uygulamaların oluşturulmasına olanak sağlayacak.

Endüstriyel internet sayesinde şirketlerin kar oranları önemli ölçüde artacak. Örneğin havacılık sektöründeki zararlarda önemli bir paya sahip olan uçak arızalarının yol açtığı rötarlar M2M teknolojisinin yaygınlaşması ile minimuma inecek. Zira insan odaklı yapılan kontoroller, mola veya paydos verme ihtiyacı duymayan, daha fazla veriyi daha kısa sürede inceleyebilen makineler tarafından yapılacak.

M2M sayesinde insan müdahalesine minimum ihtiyaç duyan makinalar sayesinde hastane randevu veri tabanına ulaşma imkanına kavuşan hastalar, randevu tarihi ile beraber hangi hastaneye gideceklerini de önceden öğrenebilecek.

Hastanın sağlık durumunu gerçek zamanlı analiz edebilecek asğlık personeli ise sağlanan bu kolaylık sayesinde eski sisteme oranla hastalarına daha çok vakit ayırabilir.

Toplu ulaşımda önemli değişikliklere yol açması beklenen endüstriyel internet, arızaların ciddi oranda azalmasına ve daha kolay tespit edilerek daha hızlı çözüme imkan sağlayabilir.
Kentlerdeki tüm sistemlerin tek bir ağda toplanmasına imkan sağlayan akıllı şehirler planlamada önemli çözümler sağlayabilir.

Ray sistemine yerleştirilen sesörler trenlerin konumlarını düzenler ve bu sayede olası trafiğin önüne geçerek hem karlılık sağlar hem de milyonlarca kentlinin sorunu olan trafikteki vakit kaybını azaltır.

Aynı işlemin trafik ışıklarında uygulanması benzer bir çözümün araç trafiği için yaşanmasında da etkili olabilir.

Zaman kaybını minimuma indirme kapasitesine sahip endüstriyel internet alışkanlıklarımızı da derinden etkileyebilir. Örneğin sensörler ile donatılmış akıllı buzdolapları online süpermarketler ile doğrudan bağlantı kurarak evin yiyecek ihtiyaçlarını insan yardımı olmaksızın sağlayabilir. Ya da dijitalaynalar size kıyafet önerileri sunarak alışveriş tavsiyelerinde bulunabilir
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile