İletişim ve internet teknolojisinin nereye gittiği konusunda AA muhabirine açıklamalarda bulunan Türk Telekom Saha Yönetimi Başkanı Haktan Kılıç, internetin insan yaşamına girmesiyle iletişimin bambaşka bir boyut kazandığını dile getirdi.
Eskiden okullarda çocuklara nasıl mektup yazılacağının öğretildiğini ve bir mektubun sahibine ulaşmasının ise bazen ay aldığını anlatan Kılıç, "Şimdi insanlar arasındaki iletişim o kadar gelişti ki çocukların bile e-postası var, telefonu var. Gelecekte bunun daha da yaygınlaşacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Yakın gelecekte hayatı dijital yaşama taşıma oranının da giderek artacağını kaydeden Kılıç, şunları söyledi:
"Yakın gelecekte yaşamımızın büyük çoğunluğu dijital yaşamda dönüyor olacak. Dijital teknoloji gündelik yaşamla daha entegre hale gelecek. Dijital hayat evimizdeki buzdolabından sağlık sektörüne, enerjiden belediyecilik hizmetine kadar girmiş olacak. Evinizde otururken doktorunuz sizi takip edebilecek, doktora gitmeden belki idrar tahliliniz ulaşacak. Sizdeki her türlü bilgi merkeze sunulabiliyor olacak. Siz de eğer yolunda gitmeyen bir şey varsa anında doktorunuza uyarı gidecek ve doktorunuz buna göre müdahale edebilecek. Bunun yanı sıra evinize gitmeden, klimanızı ve diğer elektronik cihazlarını kontrol edebileceksiniz. Siz olmadan da evinizdeki cihazlar birbiriyle konuşabiliyor hale gelecek. Örneğin meyve aldınız ve buzdolabınıza koydunuz. Meyve azalmaya başladığında bozdolabı hemen uyarı verecek. Belki sizin haberiniz bile olmadan marekete haber verecek. Akıllı ev dediğimiz dijital yaşam dönüşümü hayatımıza daha fazla girecek. Dolayısıyla artık dijital yaşamla daha entegre, dijitalin yaşamımızın sonuna kadar girdiği bir hayat bizi bekliyor. Bizim tahminimiz bu..."
-Harddisklerine yerine "Bulut hizmeti"
Yakın gelecekte harddisklerin kalkacağını ve bunun yerine internet üzerinden çalışacak bulut hizmetinin geleceğini düşündüklerini de belirten Kılıç, "Bulut hizmeti ile kişisel veri ve diğer hesaplarınız internette olacak. Nereye giderseniz gidin kişisel bilgilerinize ulaşabileceksiniz. Bulut sisteminde ihtiyaç duyduğunuz veri ve hesaplamaları kendi sunucularınız ve bilgisayarınız üzerinde değil uzaktaki bir başka bilgisayarda tutuyorsunuz. Yakın gelecekteki konjonktürü bu yapı belirleyecek, yani bulut bilişim devrimi..." dedi.
-Türk Telekom'un yatırımları
Türk Telekom'un son 7 yılda 13 milyar liradan fazla yatırım yaptığını anlatan Haktan Kılıç, şirketin sadece bu yılın ilk 3 ayındaki yatırımının 254 milyon lirayı aştığını kaydetti.
2013 yılında 2,2 milyar lira konsolide yatırım yapmayı planladıklarını ifade eden Kılıç, "Fiber dönüşüm yatırımlarına ağırlık veriyoruz. Gelişen teknolojiyi müşterilerimizle buluşturmak ve müşterilerimizin yüksek kalitede internet alabilecekleri altyapı yatırımlarına ağırlık veriyoruz" diye konuştu.
Halen Türkiye geneline 170 bin kilometre fiber hattı döşenmiş olduğunu kaydeden Kılıç, şu anda 2,1 milyon hanenin fiber hizmet alabileceğini vurguladı.
-"Büyüme vizyonumuz var, fırsatları kolluyoruz"
Türk Telekom'un bölgesel büyüme vizyonu bulunduğunu ve bu vizyon kapsamında olabilecek fırsatları her zaman kolladığını da belirten Kılıç, "Dünyada ve özellikle bölgemizde birçok şirketle ilgileniyoruz. Ekonomik ve ticari açıdan uygun olan, yatırım yapmaya ve satın almaya uygun şirketleri bünyemizi katarak büyümeyi hedefliyoruz" dedi.
Bu çerçevede bugüne kadar bazı ihalelere girdiklerini, Bulgaristan'a teklif verdiklerini, fakat ticari açıdan uygun olmadığını gördükleri için ihaleden çekildiklerini hatırlatan Kılıç, bölgeyi gözlemeye devam ettiklerini sözlerine ekledi.
Dijital, Günlük Hayatımıza Daha Çok Girecek
Antalya - Türk Telekom Saha Yönetimi Başkanı Haktan Kılıç, yakın gelecekte dijital teknolojinin gündelik yaşamla daha entegre hale geleceğini belirterek, "Hayatımızın büyük çoğunluğu dijital yaşamla dönüyor olacak" dedi.