Doç. Dr. Ali Coskun’un açilis konusmasinin ardindan söz alan Kurumsal Iliskiler Enstitüsü Baskani Devrim Çubukçu, pandemi sonrasi “daha iyi” normali insa etmenin yolunun ikiz dönüsümden geçtigini; bunun için de kamu politikalarindan is modellerine, yasal düzenlemelerden toplumsal iliskilere kadar her alanda ortak akla ve is birligine ihtiyaç duyuldugunu belirtti.
Zirvenin açilisini yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir, Türkiye’nin dijital dönüsüm sürecindeki politikalarini aktarirken, ülkemizin dijital dönüsümden en yüksek faydayi elde etmesi için altyapidan çalisan becerilerine kadar yürütülen projelerin ikiz dönüsüm açisindan önemini katilimcilarla paylasti.
Moderatörlügünü Coca-Cola Içecek, Kurumsal Iliskiler Direktörü Servet Yildirim’in yaptigi “COP26’dan Yesil Mutabakata Is Dünyasini Neler Bekliyor?” temali panelde SKD Türkiye Yönetim Kurulu Baskani Ebru Dildar Edin, Unilever Türkiye, Yönetim Kurulu Üyesi ve NAMETRUB Bölgesi Kurumsal Iliskiler ve Sürdürülebilirlik Direktörü Ebru Senel Erim ve Prof. Dr. Levent Kurnaz konuyla ilgili görüs ve bilgilerini paylastilar.
T.C. Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi’nden Murat Özdemir “Yesil Dönüsümün Yatirim Ortamina Etkisi” konulu konusmasinin ardindan, Anadolu Grubu Kurumsal Iliskiler ve Iletisim Koordinatörü Kaan Ünver’in yönettigi yaptigi panelde Sürdürülebilirlik, Kamu & Kurumsal Iliskiler Koordinatörü Devrim Çubukçu, Aydem Enerji Holding Kamu Iliskileri Grup Direktörü Altan Kolbay ve kurumsal iletisim yöneticisi Murat LeCompte yesil dönüsüm ile yeniden sekillenen yatirim ortaminin ekonomiye ne gibi faydalar sunacagi degerlendirdiler. Kurumsal Iliskiler Enstitüsü Genel Sekreteri Dr. Ceyhun Emre Dogru’nun TEPAV Global CEO’su Dr. Güven Sak ile yaptigi söyleside ise “Yesil Dönüsüm ve Ekonomik Kalkinma” temasi ele alindi ve yesil dönüsümün aslinda topyekün bir ekonomik dönüsüm programi oldugu vurgulandi.
Dijitallesmenin Ekonomik, Toplumsal ve Çevresel Katkilari
Zirvenin ikinci oturumunda ise dijitallesme kamu politikalari boyutuyla ele alindi. Kurumsal Iliskiler Enstitüsü Genel Sekreteri Dr. Ceyhun Emre Dogru ile Rekabet Kurumu Dijital Ekonomi Daire Baskani Esin Aygün’ün yaptigi “Dijital Ekonomide Rekabet Hukuku” adli söyleside is dünyasi tarafindan merak edilen konulara isik tutuldu. Devaminda gerçeklestirilen panelde ise Sanofi Ilaç Kurumsal Iliskiler ve Pazara Erisim Direktörü Güray Karacar’in moderatörlügünde, Istanbul Bilgi Üniversitesi Isletme Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Erem Atesagaoglu, Doç. Dr. Asli Deniz Helvacioglu ve PwC Yatirim Tesvik Hizmetleri Lideri Yasemin Bekgöz “Dijital Dünyada Kamu Politikalari: Yasal Düzenlemelerin Etkisi” konusunu ele aldilar.
Panelde söz alan Asli Deniz Helvacioglu, KOBI’lerin dijital dönüsüme ayak uydurabilmesi için e-pazaryerlerinin kritik bir rol oynadigini ifade etti.
Türkiye çapinda yapilan saha arastirmasindan yola çikarak, KOBI’lerin inovasyon ve uluslararasi rekabetçiliginin artirilmasi için e-ticarete daha fazla entegre olmasi gerektigini aktardi. Yaptigi genel denge modeli arastirmasini katilimcilarla paylasan Orhan Erem Atesagaoglu ise, dijital hizmet vergisinin uluslararasi gelismeler isiginda gözden geçirilerek kaldirilmasinin Türkiye ekonomisine yillik 900 milyon TL’lik bir katki saglayacagini belirtti.
PwC tarafindan yapilan arastirmanin bulgularini paylasan Yasemin Bekgöz e-ticaretin özellikle ekonomik, çevresel ve sosyal katkilarini aktardi. Türkiye’de e-ticaret aktivitesinin olusturulan ciro ile yaklasik 30 milyar TL’nin ekonomiye kazandirdigi, katma deger yoluyla 17,5 milyar TL olusturdugu, istihdam yoluyla 22 bin kisiye is imkâni verildigini sonuçlarini aktadir. E-ticaretin daha baslangiç asamasinda olmasina ragmen, diger bütün perakende kollarina göre kisi basina en fazla katma degerin üretildigi alan oldugunu ifade eden Bekgöz, ekonomik etkinin yani sira, e-ticaretin çevresel ve sosyal etkisinin de altini çizdi. E-ticaretin fiziksel perakendeye kiyasla daha düsük karbon emisyonuna yol açtigini; kadinlarin ve dezavantajli gruplarin ekonomik hayata katilimini kolaylastirdigini ve BM Küresel Kalkinma Hedeflerine pozitif etki ettigini yapilan arastirma çerçevesinde ortaya koydu.
'Dijital Ve Yesil Dönüsüm Için Ortak Akla Ve Isbirligine Ihtiyaç Var'
Kurumsal Iletisim ve Itibar Zirvesi’nde yesil ve dijital dönüsümün is dünyasi üzerindeki etkileri ele alindi. Kamu ve özel sektörden üst düzey isimlerin katildigi zirvede, ikiz dönüsümün ekonomik ve toplumsal kalkinmaya destek olmasi için tüm paydaslarin ortak çabasina ihtiyaç duyuldugu vurgulandi.