Adana Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Doğumhane Sorumlusu Jinekoloji Uzm. Opr. Dr. Mehmet Özmen, dikey doğum koltuğunun sezaryeni büyük oranda azalttığını belirterek, uygulamanın avantajlarını şöyle anlattı:
“Hastanın doğuma katkısı daha çok arttı. Ikınma kuvvetleri arttı ve doğum artık daha kolay. Genelde zor doğum olacağını tahmin ettiğimiz hastaları ve sezaryene götürmek istemediğimiz, bu masada doğumu daha rahat olacağını düşündüğümüz hastalarımızda kullanıyoruz. Doğum sonrası hastalarla görüşmemizde, hepsi memnuniyetini dile getirdi. Bu cihaz tamamen Türk mühendislerin yaptığı bir cihaz. Türkiye’de yeni kullanmaya başlandı. Bizim de henüz 20 hasta serimiz var. Avantajı, hastanın doğum sırasında aktif katılımını sağlıyor. Eski doğum masalarında hasta bir çok şeyi bizden bekliyordu. Ama bu cihazda yer çekiminin de faydasıyla ıkınma gücünü kendisi aldığı için doğumlarımız daha rahat oluyor. Türkiye’de sayılı merkezlerde var bu doğum masası. Adana’da ilk kez biz kullanıyoruz. Şuanda memnunuz. Sayısını arttırmayı planlıyoruz.”
Doğumhane Sorumlu Ebesi Mediha Süner de dikey doğum masasının hastanede kullanımına başlandığından bu yana yaklaşık 20 hastaya doğum yaptırdıklarını belirterek, “Hastalarımız doğum masasından çok memnun kalıyorlar. Masaya çıkması çok rahat. Hastanın doğum yaparken ıkınma pozisyonunu alması daha kolay. Hasta yer çekiminden faydalanarak doğumu daha rahat gerçekleştiriyor. Doğuma aktif olarak katılıyor. Biz de ebe olarak herhangi bir manevra uygulamadan bebeğin doğumunda daha rahat bebeği doğurtuyoruz. Herhangi bir manevra uygulamadığımız için olası komplikasyonlar engellenmiş oluyor. Doğum masasında aynı zamanda ısıtma ve masaj olduğu için hasta ağrılarını geçirirken hem masaj hem ısıtma ile doğum evresinin 3. evresini geçirmiş oluyor. Doğum eylemi bittikten sonra bebeğini daha rahat emziriyor. Bu yönden çok memnunuz. Hastalarımızın geri dönüşleri çok güzel. Bize masada kendilerini daha rahat hissettiklerini ve bebeklerinin doğumunu daha rahat izlediklerini söylüyorlar” diye konuştu.
Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan ise dikey doğum koltuğuyla ilgili olarak ’’Vertikal Doğum Masası olarak da bilinen bu sistem, doğum süresinin kısalmasını, annenin kendini güvende hissetmesini, doktor ve ebenin daha az manevra kullanarak annenin normal doğumu daha kolay geçirmesini sağlamaktadır” ifadelerini kullandı. Arıkan, “Dikey doğum masası, annenin ağrı hissinde azalma olmasıyla beraber, korkuya bağlı sezaryen isteğini azaltmaktadır. Bölgemizde Adana Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde kullanılan bu sistemin, Bakanlığımızın normal doğumu teşvik etme amacına katkı sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Dikey Doğum Koltuğu Sezaryeni Düşürdü
Doğum yatağında sırtüstü uzanırken normal doğum yapmakta zorlanan hamile kadınların imdadına artık dikey doğum koltuğu yetişiyor.