İşler, ilçede yaklaşık 10 metrekarelik iş yerinde, zamana direnen emektar dikiş makinesiyle, büyüyen hazır giyim sektörüne direniyor.
Ali İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendi yaşındaki pek çok kişinin emekli olduktan sonra bir kenara çekildiğini ancak kendisinin mesleğini bırakamadığını söyledi.
Terziliğe genç yaşlarda başladığını, sonra kendisine ait iş yeri açtığını anlatan İşler, son 50 yıldır da aynı dikiş makinesini kullandığını belirtti.
Dikiş makinelerinde yeni modeller çıkmasına rağmen emektar makinesinden ayrılamadığını ifade eden İşler, yarım asırdır evine ekmeğini dikiş makinesinin başında kazandığı parayla götürdüğünü anlattı.
- "Üç çocuğumu terzilikle büyüttüm"-
Üç çocuğunu da dikiş yaparak okuttuğunu vurgulayan İşler, "Bir oğlum doktor, ikisi öğretmen. Çocuklarımı terzilik yaparak büyüttüm. Emekli oldum ama dikiş makinemden vazgeçemedim. Kahvehane alışkanlığım olmadığı için evde oturmuyorum, mesleğimi sürdürüyorum. Genelde tamirat işleri yapıyorum, bazen pantolon dikiyorum, öyle eskisi gibi takım elbise işi gelmiyor, gelse de pek uğraşamıyorum. Yaşıtlarım geliyor genellikle dükkana, onların işlerini yapıyorum. Sabah 8'de açıyorum dükkanı, akşam da ezandan önce kapatıyorum" diye konuştu.
Terzilerin hazır giyim sektörü karşısında zorlukla ayakta kalabildiğini ifade eden İşler, eskiden herkesin kıyafetlerini diktirerek giydiğini bugün ise hazır aldıklarını söyledi.
"Terzilik mesleğine ilgi azaldı. Eskiden bir terzinin yanında 3 veya 4 çırak çalışırken şimdi yetiştirmek için bile çırak bulamıyoruz" diyen İşler, mesleğinin geleceğinden endişe ettiğini sözlerine ekledi.
Dikiş Makinesinin Başında Geçen Ömür
Ladik ilçesinde 64 yıldır terzilik yapan 81 yaşındaki Ali İşler, teknolojinin gelişmesine ve yeni modellerin çıkmasına rağmen 50 yıldır aynı dikiş makinesi ile evinin geçimini sağlıyor.