“Dikkat Edilmemesi Halinde Yüksek Tansiyon, Ölümcül Sonuçlara Yol Açabilir”

“Dikkat Edilmemesi Halinde Yüksek Tansiyon, Ölümcül Sonuçlara Yol Açabilir”

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M.Samim Türegün, dikkat edilmemesi halinde basit bir sorun gibi görünen yüksek tansiyonun ölümcül sonuçlara yol açabileceğini kaydetti.

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Samim Türegün, tansiyonun vücuda etkileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Büyük tansiyonun 14, küçük tansiyonun 9’dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edildiğini ifade eden Türegün, “O yüzden kan basıncı yüksek olan kişilerin ileride daha ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmamaları için kan basıncı değerlerini ciddiye almaları gerekmektedir. Yüksek tansiyon hastalarının yarıdan fazlasının hastalığının farkına varmadan yaşamaları, farkında olanların pek çoğunun ise kan basınçlarının kontrol altına alınmaması, yüksek tansiyon konusundaki bilgi eksikliğine bağlıdır” dedi.

Yüksek tansiyonda erken teşhisin önemine dikkat çeken Uzman Dr. Türegün, “Hekime başvuran her hastanın tansiyonu ölçülmelidir. Tansiyon yükselince kalp sürekli olarak daha yüksek bir basınca karşılık kan pompalamak zorunda kalıyor. Bu da kalbin gerekenden çok çalışması, çok yük altında fazla yorulması anlamına geliyor. Kalp krizi ve kalp yetmezliğine sebebiyet veriyor. Yüksek kan basıncı ayrıca damar sertliği olarak bilinen süreçleri de hızlandırıyor. Yüksek tansiyonun açtığı bir dizi problem böbreğin damarsal yapısına da zarar veriyor. Yüksek kan basıncı uzun sürede beyin damarlarının da sertleşip bozulmasına, hatta yırtılmasına yol açabiliyor. Hipertansiyon felçlere, beyinde koma ve ölümle sonuçlanabilen problemlere sebep oluyor. Hipertansiyonun gözlerde yaptığı tahribat da önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Kısacası yüksek tansiyon en azından uzun vadeli sonuçlarıyla mücadele edilmesi gereken önemli bir problemdir. Erken dönemde teşhisi ve tedavisi şarttır” diye konuştu.

Yüksek tansiyonda erken tanının önemine dikkat çeken Türegün, şöyle devam etti: “Ailesinde yüksek tansiyon hikayesi olan, 40 yaşın üstünde olan, özellikle karında belirgin yağlanması olanlar, şeker hastaları, kronik bronşit hastaları, uyku apnesi olan kişilerin sık tansiyon kontrolü yapmaları önerilir. Yüksek tansiyonun kronik hastalık olması, ömür boyu bununla yaşam çoğu kez hastayı tedirgin eder ve bu tanıdan kaçmaya çalışır. Hasta başlangıçtan itibaren bu konuda bilinçlendirilmelidir. Ekokardiyografi dediğimiz kalbin ultrason yöntemiyle incelenmesi, kalp kasını göstererek kalbin yüksek basınca karşı çalışıp çalışmadığını, dolayısıyla yüksek tansiyonun mevcut olup olmadığı hakkında bulgu verir. Göz dibi incelemesi göz damarlarında yüksek tansiyona ait bulgu olup olmadığı konusunda bilgi verir. Bunlardan da daha değerlisi 24, hatta 48 saate kadar hastanın üstünde kalabilen, çok pratik olan ve 60 dakika aralarla kişinin tansiyon ölçümünü yaparak günlük yaşam içinde tansiyon seyrinin belirlenmesine olanak veren tansiyon holteridir.”

Tansiyon hastalarının tuzlu yiyeceklerden uzak durması gerektiğini belirten Uzman Dr. Türegün, “Yüksek tansiyona karşı mücadelede atılacak en önemli adım, fazla kilolar varsa vermek ve yediklerinizi kontrol altına almaktır. Bunun için az tuzlu yemeniz ve katı yağlı yiyeceklerden kaçınmanız, porsiyonlarınızı küçültmeniz etkili bir önlem olacaktır. Fazla olan her kilonun verilmesi yüksek tansiyonun düşmesini sağlar. Unutmayınız ki başka bir hastada çok iyi sonuçlar vermiş olan bir ilaç sizde tam tersi zararlı sonuçlara yol açabilir. Doktorunuz, tansiyonunuz kontrol altına alınıncaya kadar sık aralıklarla, kontrol altına alındıktan sonra ise hastalık durumunuza göre belli zamanlarda kontrole çağıracaktır. İlaç tedavisinde en önemli unsur, doktorunuzun verdiği ilaçları, kendinizi iyi hissetseniz bile kesintisiz ve düzenli olarak almaktır. Yapılan en büyük hata, tansiyon kontrol altına alındıktan sonra ilaca gerek kalmadığı düşünülerek ilacın azaltılması veya kesilmesidir. Unutmayınız ki, ilacın azaltılması veya kesilmesi durumunda tansiyonunuz tekrar yükselecektir. İlaçları düzenli almadığınız için tedavi edilemeyen yüksek tansiyonun, ölümcül sonuçlara yol açabileceğini aklınızdan çıkarmayınız. Özellikle romatizma tedavisinde kullanılan ağrı kesici ilaçların, soğuk algınlığı ve grip için kullanılan ilaçların kan basıncını yükseltici etkileri vardır. Bu tür ilaçların doktor kontrolü ve tavsiyesi ile kullanılmasında yarar vardır. Muayeneniz esnasında yüksek tansiyonunuz veya kronik bir hastalığınız varsa bunu hekiminize bildirmeniz önem taşır. Evde kendi kendinize tansiyonunuzu ölçebileceğiniz cihazlardan edinmeniz, tedavinize katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile