Dil Bilgisi Ve Gramer Egitimi Veren Robot Tasarladilar

Dil Bilgisi Ve Gramer Egitimi Veren Robot Tasarladilar

Milli Egitim Bakanligi bünyesindeki Bilim ve Sanat Merkezindeki (BILSEM) ögretmen ve ögrenciler, Türkçe bilgisi ve gramer egitimi veren ’Dilocan’ isimli robotu tasarladi.

Bingöl’de egitim veren Milli Egitim Bakanligi bünyesindeki Bilim ve Sanat Merkezi, üretmeye devam ediyor. Merkezde egitim gören ögretmen ve ögrenciler, pandemi döneminde küçük yastaki ögrencilerin okuma ve yazmada sikinti yasadigini görerek robot bir ögretmen tasarladi. ’Dilocan’ ismini verdikleri robotu tasarlayip gelistiren ögretmen ve ögrenciler, hem Türkçe dil bilgisi hem de gramer egitimi veren robot ile Malatya’daki TÜBITAK Bölge yarismalarinda da birinci olarak Türkiye finallerine katilmaya hak kazandi.

Proje hakkinda bilgi veren ögretmen Çagri Bagbars, “Pandemi sürecinde özellikle ilkokula baslayan ögrencilerin yazma ve okumada sikinti yasadigi bir dönem geçirdik. Bu neticede ögrencilerimiz bize bir robot ögretmen tasarlayabilir miyiz fikri ile geldi. Yaptigimiz literatür arastirmalarindan sonra robot ögretmen tasarimina basladik. Süreç için Türkçe dil bilgisi ve gramer egitimini veren bir robot ögretmen tasarladik. Tasarladigimiz robot, Malatya’da TÜBITAK Bölge Finallerinde birinci çikarak Malatya bölgesini temsilen Türkiye finalleri için Ankara’ya çagrildi. Kisa zaman içinde Ankara’ya gidecegiz, genelde Malatya, özelde de Bingöl’ümüzü temsil edecegiz” dedi.

Yazma bozuklugu yasayan ögrenciler için de yazilim gelistirdiklerini dile getiren Bagbars, “Bilindigi üzere ülkemizde özel egitime ihtiyaç duyan ögrenci sayisi çok fazla. Biz de yazma bozuklugu yasayan ögrenciler üzerine robot ögretmenimizde bir yazilim gelistirdik. Bu sayede nörolojik olarak sikinti yasayan, yazma problemi olan ögrencilerimiz, robot ögretmeni kullanarak el yazisi tanimiyla çok rahat yazilarini yazmakta ve dogru bir sekilde Türkçeyi kullanabilmektedirler” seklinde konustu.

Robot ile ögrencilerin dil bilgisi egitimini kalici hale getirmek istediklerini söyleyen Begüm Yüksel ise, “Bu projeyi yaparken amacimiz küçük yastaki çocuklara dil bilgisi kurallarini ögretip onlarin hem Türkçeyi daha iyi bir sekilde ögrenmelerini saglamak hem de onlara kalici bir etki yaparak ilerleyen dönemlerde dil bilgisi kurallarina hakim olmalarini saglamayi amaçladik. Literatür taramasi yaptigimiz zaman da yapmis oldugumuz projenin halk arasinda yazma bozuklugu olarak bilinen bireylere yönelik oldugunu da fark ettik. Ve bundan yola çikarak projemizi gelistirdik. Mezun olduktan sonra da bu alanda ilerlemeyi düsünüyorum” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile