Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen "19. Milli Eğitim Şurası"nın 4. gününde komisyonlar, "Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri", "Öğretmen Niteliğinin Arttırılması", "Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması" ve "Okul Güvenliği" konularında çalışmalarını sürdürdü.
Öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonun, sabah oturumunda, lise kademesine ilişkin öneriler ele alındı.
Bilim ve medeniyet tarihinde öne çıkan düşünür ve ilim adamlarının çalışmalarına, eserlerine ve etkilerine ilkokul, ortaokul ve liselerde ilgili derslerin öğretim programları ile ders kitaplarında yer verilmesi, bütün ortaöğretim kurumlarında görsel sanatlar dersi adı altında geleneksel sanatlar, hat, ebru, tezhib ve minyatür öğretim programlarının uygulanmasına imkan verilmesi kararlaştırıldı.
Ortaöğretimin tüm sınıflarında matematik ve fen bilimleri seçmeli derslerinin içerisinde ayrı ayrı fizik, kimya ve biyoloji uygulamaları derslerinin haftalık ders çizelgelerinde yer alması, liselerde din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin 2 saate çıkarılması önerileri benimsendi.
Komisyonda, Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinin öğretim programları ve ders çizelgelerinden, alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin çıkarılması ve staj amacıyla tesis ve kurumlara gönderilen öğrencilerin alkolle içki servisi yapılan ya da alkolle içecek hazırlanan bölümlerde staj faaliyeti yapmalarının yasaklanması önerileri sunuldu.
Görüş bildiren katılımcılardan bazıları, Anayasa'da 'devletin, gençleri alkol düşkünlüğünden ve ilgili uyuşturucu maddelerden koruması için gerekli tedbirlerin alınmasına" ilişkin hüküm yer aldığını ve 18 yaşın altındakilere bu dersin verilmemesi gerektiğini belirtti.
Diğer bir katılımcı ise öğrencilere bu dersle çalışacakları iş koluna ilişkin beceri kazandırmak istendiğini belirtti.
Başka bir katılımcı da bu okullarda okuyan öğrencilerin bu dersleri almasının gerektiğini ve yasakların her zaman çekici geldiğini söyledi.
Komisyon Başkanı Hayati Akyol, öğrencilerden de görüş istedi.
Öğrenciler ise aleyhte görüş bildirdi. Yapılan müzakerelerinin ardından, öneri kabul edilmedi.
Din Kültürü dersinin saati artıyor
Antalya'da düzenlenen 19. Milli Eğitim Şurası’nda liselerde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin 2 saate çıkarılması benimsendi.