Din Musikisi Profesörü Rektörden Kitap Fuarinda Müzik Resitali

Din Musikisi Profesörü Rektörden Kitap Fuarinda Müzik Resitali

Türkiye’nin ilk Türk din musikisi profesörü olan Amasya Üniversitesi Rektörü Ahmet Hakki Turabi, katildigi 7. Merzifon Kitap Fuari’na seslendirdigi sarkilar ve ilahilerle renk katti.

Elinde kanunuyla sasirttigi dinleyicilere müzik resitali yasatan Prof. Dr. Turabi, ‘müzikle tedavi’ konulu söyleside hicaz makamina iliskin ilginç bilgiler de paylasti. Hicaz makaminin uykusuzluk ve idrar yolu iltihaplarinin tedavisinde etkili oldugunu söyledi.



“Hicaz makami tedavide asirlardir uygulaniyor”

Hicaz makaminin bilinen en eski musiki makamlarindan biri oldugunu anlatan Rektör Turabi, “Asirlardir uykusuzluk hastaligi olanlar hep hicaz makami uygulanarak tedavi edilmistir. Hicaz makami ayni zamanda idrar yolu iltihaplarinin tedavisine de çok iyi gelir. Onun için insani çok idrara çikartir” dedi.



“Çok bez tüketilmesinin ana sebebi hicaz makamiyla okunan ninni”

Etkileri bilimsel verilere dayanan hicaz makamiyla okunan ninnilerin bebeklerde de etki yaptigina isaret eden Turabi, “Türk toplumunun çocuklarinin çok bez tüketmesinin altinda yatan ana sebep bizim onlara okudugumuz hicaz makamindaki ninnidir” diye konustu.



"Müzikle tedavi Osmanli Devleti döneminde zirveye ulasti"

Geçmisi 7 bin yil öncesine dayanan müzikle tedavinin Türk-Islam dünyasinda Selçuklularla gelisip Osmanli Devleti döneminde zirveye ulastigini hatirlatan Prof. Dr. Ahmet Hakki Turabi, bunun en güzel örneklerinin Amasya’daki Bimarhane ile Sivas Divrigi’deki Darüssifa’da görüldügünü kaydetti.

Merzifon Belediye Baskani Alp Kargi da, canli müzik performansi ile bilgilerini paylasan Rektör Turabi’ye tesekkür etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile