Dinar'dan Kısa Kısa

Geçtiğimiz yıl Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan’ın yapmış olduğu Türkiye’nin yaşlılık haritası çalışma bulguları ile Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesi Türkiye'nin en uzun yaşan insanlarının olduğu ilk 10 bölge olarak seçilmişti.

Dinar Belediyesinin Türkiye’de ilk kez hizmete geçirdiği ve örnek olduğu Uygulamalı Gerontoloji Hizmetlerinden de diğer yaşlıların faydalandığı gibi asırlık yaşlılar da yararlanıyor.

Dinar Belediyesi Uygulamalı Gerontoloji Hizmetlerinden yararlanan 93 yaşındaki Remzi Arısoy, bazı geriatrik hastalıklardan dertli ancak ailesi ve torunları tarafından çok iyi bakılıyor, en sevdiği sohbet konusu Atatürk ile olan hatırası, ne zaman bu konu açılsa anısını neşe ve gurur ile anlatıyor.

Uygulamalı Gerontoloji hizmetleri hakkında bilgi veren Uzman Gerontolog Faruk Yaşar Gürdal, sadece hasta ve bakıma muhtaç hastaların takibini yapmadıklarını, yaşlanma şansını elde etmiş herkesi takip edip onların şu anki durumlarını optimal tutmak için çabaladıklarını söyledi.

Yaşlılık alanında fark yaratan çalışmalar yapan ve Türkiye’ye küçük bir belediye de olsa bu alanda örnek olan Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar ise, şunları kaydetti:

"Türkiye’de ilk kez Uygulamalı Gerontoloji Hizmetlerini uygulayan belediye olduk, bu alanda iyi işler başarıyoruz. Yaşlılık, hastalıkla eş değer değildir. Hiçbir sağlık sorunu olmayan vatandaşlarımızda mevcut, onların sağlıklarının aynen korunması için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz, Dinar Türkiye’de en uzun yaşayan insanların olduğu şehirler arasında bir yer, oksijen ve doğal besin kaynaklarının fazlaca olan bir bölge bunu iyi değerlendirmeliyiz."

- Dinar’da seminer

Dinar Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından hakkında denetimli serbestlik tedbiri verilen 63 hükümlüye "Travma ve Travmayla Başa Çıkma Yöntemleri" konulu seminer düzenlendi.

Dinar Belediyesi Kültür Sarayı'nda düzenlenen seminerde Denetimli Serbestlik Psikoloğu Duygu Özcan tarafından travmanın tanımı, nedenleri, travmanın kaynağı, travmanın süresine ve oluşturduğu etkiye göre sınıflandırılması, travmanın (fiziksel, davranışsal, duygusal ve zihinsel) belirtileri hakkında açıklamalarda bulunuldu.

Ayrıca travmayla başa çıkma yolları hakkında yükümlülere bedenle ilgili yöntemler (gevşeme teknikleri, fiziksel egzersiz, doğru beslenme), zihinsel yöntemler (olumlu ve yapıcı düşünme tarzı ), davranışsal yöntemler (zamanı iyi kullanma, sosyal destek sistemlerinden yararlanma, etkili iletişim becerileri geliştirmek, girişkenlik becerilerimizi ve problem çözme becerilerimizi geliştirmek) konularında bilgi verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile