Dinçer Açıklaması 'Ahilik Felsefesi Ve Vakıflar Aynı Amaca Hizmet Ediyor'

Dinçer Açıklaması 'Ahilik Felsefesi Ve Vakıflar Aynı Amaca Hizmet Ediyor'

İçel Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) ve İçel El Sanatları Vakfı (İÇEV) Başkanı Talat Dinçer, vakıflar ve Ahilik teşkilatının örgütlenme olarak adı farklı olsa da aynı amaca hizmet ettiklerini söyledi.

Toros Üniversitesi, Vakıflar Haftası dolayısıyla “Vakıflar ve STK’ların Çağımızdaki Rolü ve Önemi” konulu panel düzenledi.

Panele, Adana Vakıflar Bölge Müdürü Recep Kafes ile İçel ESOB ve İÇEV Başkanı Talat Dinçer de katıldı.

Panelin açış konuşmasını yapan Vakıflar Bölge Müdürü Kafes, bu yıl 33’üncüsü düzenlenen Vakıflar Haftası kapsamında, sorumluk alanları olan Adana, İçel ve Osmaniye ilerinde düzenlenen etkinliklerle vatandaşlara vakıfları anlattıklarını belirtti.

Kafes, “Vakıfları geleceğimizin teminatı olan genç nesillere aktarma adına gerçekleştirilen bu etkinlikten dolayı Toros Üniversitemize teşekkür ediyorum” dedi.

Dinçer ise temeli 900 yıl önce atılan Ahilik sistemi ile vakıfların aynı amaca hizmet ettiklerini vurguladı. Moğol istilasından kaçan Türklerin Anadolu’da kendilerine yer edinmek, birlik, beraberlik ve dayanışmayı sağlamak adına Ahilik teşkilatını hayata geçirdiklerini dile getiren Dinçer, “Bugün ülkemizdeki ilk kadın örgütlenmesi Bacıyan-ı Rum adı altında yine Ahilik bünyesinde olmuştur. Ahiliğin temelinde de iyi ahlak, birlik, beraberlik, dayanışma, muhtaca yardım, yardımlaşma yatar. Aynı ilkeler vakıflar için de geçerlidir. Hatta Ahilik’te ‘Pabucu dama atılmak’ diye bir tabir vardır. Ticari ahlaktan yoksun kişilerin, yani işine hile katan kişilerin pabucu dama atılır ve o kişiden alışveriş yapılmazdı” diye konuştu.

Vakıflar ve Ahilik sistemi karşılaştırıldığında, kökünün aynı insani değerlere dayandığına vurgu yapan Başkan Dinçer, “İki teşkilat birbirinden ayrılamaz. Günümüzde vakıf kültürü toplumumuzda doğru algılanmıyor. Vakıf kültürüne sahip çıkılması lazım. Ticari amaçla kurulan vakıflar olsa dahi esas itibarıyla özüne bakıldığında insana yardım etmek, muhtacın ihtiyaçlarını karşılamak, toplumsal dayanışma ve birlikteliği sağlamaktır. Özümüz budur. Biz ESOB olarak kendi bünyemizdeki vakıflara önem veriyoruz ve vakıf kültürüyle insanlara yardımcı olan vakıflardan desteğimizi esirgemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Panelin ardından katılımcılar, üniversite bahçesinde İÇEV tarafından açılan sergiyi gezdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile