Dinçer: Üniversitelerin Esas Görevi Nitelikli İnsan Gücünü Yetiştirmektir

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer üniversite eğitiminin tek görevinin gençleri istihdama hazırlamak olmadığını, aynı zamanda nitelikli insan gücünü yetiştirmek olduğunu söyledi.

Son yıllarda dünyada her alanda uzman kişilere ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Dinçer, Japonya'da bin kişi arasında 30'a yakın uzman bulunduğunu, Türkiye'de ise bu rakamın 4 civarında olduğunu vurguladı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Harran Üniversitesi akademik yılı açılış törenine katıldı.

Tören Osmanbey Kampüsü'nde gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başlayan program, üniversite öğrenci temsilcisi Osman Kabasin’in konuşması ile devam etti. Kabasin, şehir merkezine uzak konumda olan Osmanbey Kampüsü'nün ulaşım ve pansiyon sorununun giderilmesini istedi.Harran Üniversitesi’nden övgü ile bahseden Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de üniversitenin büyük bir mirasa sahip olduğunu söyledi.

Üniversitenin hızla büyüdüğünü kaydeden Dinçer, kentin itici gücü durumuna geldiğini belirtti.

Üniversitelerin üstlenmesi gereken sosyal sorumlulukları bulunduğunu kaydeden Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer en büyük değerlerinin gençler olduğunu ifade etti.

Üniversite eğitiminin tek görevinin gençleri istihdama hazırlamak olmadığını vurgulayan Dinçer, ayrıca nitelikli insan gücünü yetiştirmek olduğunu aktardı. Küresel dünyada üniversitelerin insan gücü bakımından rekabet oluşturmakta görevini üstlendiğinin altını çizdi.Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, günümüzde artık uzman kişilere ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bakan Dinçer, son yıllarda dünyada her alanda ciddi oranda alanında uzman kişilere ihtiyaç duyulduğunu, Japonya'da bin kişi arasında 30'a yakın uzman bulunduğunu,
Türkiye'de bin kişi içerisinde bu oranın 3 -4 civarında olduğunu dile getirdi. Bakan Dinçer, şöyle konuştu: "Dünyanın pek çok ülkesi özellikle gelişmiş ülkeleri rekabete kendilerini hazırlıyor. Biz maalesef ülkemizde lise eğitimini zorunlu hale yeni getirmişiz. Tüm dünyada Afrika, Asya ve Latin Amerika dahil, 2009 dünyanın orta öğretimde okullaşma oranı yüzde 88, Türkiye'nin oranı ise yaklaşık yüzde 68'dir. Son yıllarda önemli gayretler göstererek bu orana da anca ulaşabildik. Eğitim toplumların birbiriyle kıyaslanabilecek en önemli faktörlerindendir. Bizim eğitimdeki durumumuz, diğer alanlar arası rekabet açısından da halimizi ortaya koyuyor."Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise üniversitelerdeki ideolojik düşünce yapılarına değindi. Akademisyenlere seslenen Güvenç, bilimsel eğitimin yanı sıra öğrencilerin moral motivasyonunu yüksek tutması gerektiğini dile getirdi. Harran Üniversitesi Rektörü İbrahim Halil Mutlu da konuşmasına eğitim ve öğretim yılının öğrencilere verimli olması temennisinde bulunarak başladı.

Mutlu, üniversitenin görevlerine değindi ve sorumlulukları üstlenmeye çalıştıklarını belirtti.

Tartışılan YÖK yasa tasarısına da değinen Mutlu, yeni tasarının gelişime katkı sunacağını ifade etti.

Rektör Mutlu, 2013 yatırım bütçesinden Kalkınma Bakanlığı'na sunulan birkaç projelerinin onaylanmasını istedi. Yılan hikayesine dönen Araştırma Hastanesi yapımına da değinen Mutlu, hastane inşaatının bitirilmesi için destek talebinde bulundu. Suriye’deki olaylar nedeniyle beklenen öğrenciyi alamadıklarını aktaran Mutlu, bir an önce komşu ülkede devam eden çatışmanın son bulmasını temenni etti.Törenin ardından Rektör Mutlu, Bakan Dinçer'e mırra takımı hediye etti. Bu arada yumurta protestosuna karşı korumaların şemsiye ile dolaşması dikkat çekti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile