Süt dişlerinin genel olarak 6 aydan sonra alt ön bölgeden başlayarak çıktığını ve 3 yaşına kadar bu sürecin devam ettiğini belirten Dr. Dt. Anya Dalmış bebeklerde diş temizleme işleminin ilk ağızda görüldüğü andan itibaren başlanılması gerektiğini ve bunun sabah kahvaltısı sonrası ile gece yatmadan önce temiz bir tülbent veya gazlı bez ıslatılarak yapılabileceğini söyledi.
Çocuklarda arka dişlerin çıkmasından itibaren diş fırçası kullanımına başlanılabileceğini kaydeden Diş Doktoru Anya Dalmış, “Çocuklarda diş fırçalama aktivitesi her ne kadar ilk başlarda sevilmese de zamanla onun da seveceği bir aktivite olacaktır. Eylemin daha eğlenceli ve örnek alınır bir şekilde olması için ebeynlerin de dişlerini fırçalaması hatta bu işlemi çocukları ile eğlenceye dönüştürmesini tavsiye ediyoruz” dedi.
“KONUŞMAYA GEREK YOK İYİ ÖRNEK OLUN YETER”
Diş bakımı ve fırçalaması işlemine çocuklardan daha çok anne-babanın dikkat etmesi gerektiğini ve büyüklerine örnek alan küçüklerin gördüklerini uygulayacağını belirten Diş Hekimi Anya Dalmış, “Çocukların yapıları gereği büyüklerini taklit eder. Bunun en iyi olarak makyaj yaparken ve tıraş olurken görürsünüz. Bundan yola çıkarak diş fırçalamayı onların gözü önünde hatta birlikte yapmalısınız. Bunun için illa banyoda fırçalamanız gerekmez. Fırçayla evin içerisinde de dolaşabilirsiniz, çocuk sizi diş fırçalarken görmelidir. Hem alışkanlığı kazanırken sizi örnek alması hem de fırçalarken sizin hareketlerinizi taklit etmesi ve öğrenmesi nedeniyle fırça tutabilecek yaşa gelir gelmez çocuğunuzla birlikte fırçalama denemelerine başlayınız” dedi.
Diş Bakımı Alışkanlık Haline Getirilmeli
Uzmanlar Sağlıklı bir yaşam için en öncelikli konuların başında yer alan diş sağlığı, diş bakım ve fırçalamanın dişin çıktığı andan itibaren yapılarak bir alışkanlık haline getirilmesini önerdi. Aydın Diş Hastanesi Çocuk Diş Polikliniği Hekimi Dr. Dt. Anya Dalmış diş fırçalama alışkanlığı edinen çocukların hayatlarının geri kalanında da diş sağlıklarına dikkat ettiğini söyledi.