Diş Eti Hastalıkları İle Mücadele

Periodontoloji Uzmanı Selin Aykol, dişeti hastalıklarının toplumun yüzde 90’ını etkilediğini bildirdi.

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, Nilüfer Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Periodontoloji Uzmanı Selin Aykol'un dişeti hastalıkları konusundaki görüşlerine yer verildi.

Açıklamasında, dişeti hastalıklarının toplumun yüzde 90’ını etkilediğini belirten Aykol, şu bilgileri aktardı:

'Dişeti hastalıkları, Gingivitis (basit diş eti hastalığı) ve Periodontitis (ilerlemiş diş eti hastalığı) olarak ayrılıyor. Basit diş eti hastalığı olarak tanımlanan Gingivitis, ağız hijyeninin yeterli olarak sağlanamadığı durumlarda oluşan dişeti hastalıkları grubunu temsil ediyor. Gingivitis en basit tanımıyla diş eti iltihabıdır ve diş etlerinin ağız ortamındaki dental plağa, plak içerisinde çok sayıda bulunan mikroorganizmaya karşı verdiği ilk yanıttır. Bu hastalığın, diş etlerinde kanama, kaşıntı, şişlik, kırmızılık ve hassasiyet gibi tipik belirtileri vardır.'

Sağlıklı diş etinin sıkı, gül kurusu ve pembe renkli olduğunu ve kurutulduğunda mat özellik gösterdiğini belirten Aykol, diş etlerinde hastalık olup olmadığının teşhisinde öncelikle bu kriterlerinin bilinmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

İlerlemiş diş eti hastalığı olarak adlandırılan Periodontitisin iltihabi bir hastalık olduğuna değinen Aykol, hastalık ilerlemiş düzeydeyse dişetinde apse oluşumu görülebildiğini ve hastaların genellikle ağrı ile diş hekimine başvurduğunu bildirdi.

Periodontal hastalıkların esas sebebinin ağız ortamında yaygın olarak bulunan mikrobiyal dental plak olduğunu belirten Aykol, şunları kaydetti:

'Bu durum aynı zamanda ağız kokusu ve diş çürüğü gibi pek çok problemin temel sebebidir. Dental plağın uzaklaştırılabilmesi amacıyla diş fırçası, diş macunu, ağız çalkalama suyu, ara yüz fırçası, diş ipi gibi ağız hijyenine yardımcı araçlardan yararlanılmalıdır.

Günde en az 2 kere, 2-3 dakika süreyle dişlerin doğru bir şekilde fırçalanması ve fırçalamaya ek olarak diş ipi ya da ara yüz fırçası ile diş aralarının temizlenmesi gerekmektedir. Günlük kişisel oral hijyen uygulamalarının yanında rutin olarak 6 aylık periyotlarla herhangi bir şikayet bulunmasa dahi hekim kontrolü erken teşhis ve tedavi şansı açısından çok büyük önem taşır.'

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile