Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin sorumluluğunda İnönü Üniversitesinden 2 öğretim üyesi ile ABD’den bilim adamlarının yer aldığı ekip, diş eti iltihabı ve retina korunmasına yönelik yaptıkları çalışmaları tamamladı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından ABD Patent Enstitüsünden her iki tedavi yönteminin de patenti alındı.
Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bilim insanları ile beraber 2 çalışma yürüttüklerini belirterek, Türkiye’deki çalışma grubunda Fırat ve İnönü Üniversitesi öğretim üyelerinin yer aldığını söyledi.
"Çalışmamız diş etinde doku yıkımını ve iltihabı azalttı"
Kronik hastalıklarla en iyi mücadelenin korunma olduğunu değinen Prof. Dr. Şahin, "Diş eti iltihabında, dişi çevreleyen dokuların iltihabı, doku yıkımı şekillenir. Çürüksüz diş kaybı meydana gelir. Dünya genelinde bir çok insanda ve özellikle ülkemizde daha çok görülür. Korunmak amacıyla arginine silikat ve inositol maddesini deney hayvanlarına verdik. Araştırma sonucunda, bu madde doku yıkımını azalttı. İltihabı belirteçleri azalttı. Kemik yıkımı daha az meydana geldi. Çalışmaların tamamlanması ile patentini aldık" dedi.
"Tedavi yöntemiyle, retinadaki hasar azaldı"
İkinci araştırmaları olan retinanın korunması ile ilgili de patent aldıklarını aktaran Prof. Dr. Şahin, "Bilindiği üzere, diyabet, gözün özellikle sinir tabakasını ve bu tabakadaki kılcal damarları etkileyerek çalışmasını bozmakta, görme kayıplarına yol açmaktadır. Şeker hastalığına bağlı retina bozukluklarına diyabetik retinopati adı verilmektedir. Bu çalışmada retinopatiyi önlemek amacı ile krom bileşiklerini test ettik. Bu bileşikler insülin aktivitesi ve glikoz taşıyıcılarını regüle ederek retinada oluşan hasarı azalttı" diye konuştu.
Kendi sorumluluğunda bulunan 7 kişilik ekiple yaptıkları korunma amaçlı tedavilerinin başarılı olmasının sevindirici olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şahin, patente alınan iki yöntemin de önümüzdeki süreçte, insanlar üzerinde uygulanması için çalışmaların yapılabileceğini kaydetti.
Diş Eti Ve Retinaya Koruma Tedavisi Geliştirildi
Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin sorumluluğunda 7 kişilik ekip tarafından diş eti ve retinanın korunmasına yönelik geliştirilen uygulamaların patenti alındı.