Medical Park Ordu Hastanesi Agiz ve Dis Sagligi Klinigi’nden Dt. Tugçe Serdaroglu, dis hassasiyetine neden olabilecek durumlar hakkinda açiklamalarda bulundu. Soguk ve sicak bir yiyecek ile içecek tüketildiginde dislerde sizlama hissedildigi durumlarda bu konunun ciddiye alinmasi gerektigini söyleyen Dt Tugçe Serdaroglu, yaklasik 10 kisiden 8’inde görülen ve önemsenmeyen dis hassasiyetinin, ilerleyen asamalarda su içmeyi dahi iskenceye dönüstürebilecegini söyledi.
“Yanlis firçalama dis hassasiyetine sebep olabilir”
Dis hassasiyetinin disleri kaplayan dentin tabakasinin zarar görmesi sonucu ortaya çikmasi nedeniyle bir dis hekimine gidilerek, önerilecek tedaviyi uygulamak gerekildiginin altini çizen Dt. Tugçe Serdaroglu, “Dis hassasiyetini ortaya çikaran birçok etken vardir. Kimisi dogrudan dis yapisindan kimisi de yanlis firçalama ve beslenme gibi kisiden nedenlerden kaynaklanabilir. Disleri sert ve hizli bir sekilde firçalamak, dis etine zarar verebilir. Dentin ve enamel tabakalari da bundan dolayi asinabilir. Asitli yiyecek ve içecek tüketmek de dis eti yapisinda enamel tabakasini eritebilir. Bundan dolayi da kisi eksi ürün tükettiginde dislerde hassasiyet meydana gelir. Agiz bakiminda kullanilan bazi asit içerikli bakim sulari da dis etlerinde hassasiyete neden olabilir. Peroksitli ve sodali malzemeler içeren dis beyazlatma ürünleri de dis hassasiyetine neden olabilir” dedi.
“Dis yapisinda olusan tartar ve bakteriler, iltihaplanmaya yol açar”
Kisilerde çürük dis varsa, bu durumun da dis hassasiyetine sebep oldugunu, dis yapisinda olusan tartar ve bakterilerin de iltihaplanmaya yol açtigini aktaran Dt. Serdaroglu, “Dis yapisinda olusan tartar ve bakteriler iltihaplanmaya da yol açar. Bunun sonucunda sisen dis etleri dis kökünü koruma özelligini kaybedince dislerde hassasiyet meydana gelir. Dis etlerinin çekilmesi sonucunda koruyucu tabaka da zarar görür, dis hassasiyeti olusur” ifadelerine yer verdi.
“Uyurken dis gicirdatanlarda dis yapisi zarar görebilir”
Medical Park Ordu Hastanesi Agiz ve Dis Sagligi Klinigi’nden Dt. Tugçe Serdaroglu, uyurken dis gicirdatan kisilerin dis yapisinin bozulabilecegine dikkat çekerek, sunlari söyledi:
“Bazi kisiler özellikle uyurken dislerini istemsiz bir sekilde gicirdatabilir. Bunun sonucunda çene oldugu kadar dis yapisi da zarar görebilir. Disteki enamel tabakasi zarar görünce dis hassasiyeti olusabilir. Genelde agiz kuruluguna neden olan ilaçlar tükürük miktarini azaltarak plak, bakteri artisina neden olabilir. Tüm bunlarin sonucunda da dis hassasiyeti olusur.”
“Asitli içeceklerden uzak durulmasi, yilda 2 kez dis kontrolleri yapilmasi gerekiyor”
Dis hassasiyetini önlemek için yapilabileceklere deginen Dt. Serdaroglu, “Öncelikle dis kontrollerinizi yilda 2 kez yaptirmalisiniz. Bunu bir rutin haline getirin. Florlu dis bakim ürünlerini kullanin. Dis hassasiyetine iyi gelen ürünler için doktorunuzdan tavsiyesiyle alabilirsiniz. Bu ürünler sayesinde hassasiyeti azaltabilirsiniz. Dis firçasi olarak ise yumusak firçalari tercih edin. Agiz içi temizligini düzenli yapin. Asitli yiyecek ve içecekleri tüketmeyin” seklinde konustu.
'Dis Hassasiyeti, Ilerleyen Asamalarda Iskenceye Dönüsebilir'
Soguk ve sicak bir besin tüketilirken dislerde sizlama hissedilmesinin ciddiye alinmasi gerektigini belirten Dt. Tugçe Serdaroglu, “Dis hassasiyetini ortaya çikaran birçok etken vardir. Kimisi dogrudan dis yapisindan, kimisi de yanlis firçalama ve beslenme gibi kisiden kaynaklanan nedenler sayilabilir. Neredeyse 10 kisiden 8’inde görülen ama önemsenmeyen dis hassasiyeti, ilerleyen asamalarda su içmeyi bile iskenceye dönüstürebilir” dedi.