Diş Hekimi Adayı Öğrenciler İlkokullarda Ağız Hijyeni Eğitimi Veriyor

Diş Hekimi Adayı Öğrenciler İlkokullarda Ağız Hijyeni Eğitimi Veriyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğü işbirliğiyle, Adana’daki ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik ‘Ağız Hijyeni’ eğitimi verildi.

ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen ağız ve diş sağlığı eğitiminden sonra, ilköğretim okulu öğrencilerine diş sağlığı taraması da yapıldı.
ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. İffet Yazıcıoğlu koordinatörlüğünde yürütülen projenin amacının, toplumda ağız ve diş sağlığının önemine vurgu yapmak olduğu bildirildi.

‘Toplum Ağız Diş Sağlığı’ dersi kapsamında geliştirilen sosyal sorumluluk projesi hakkında bilgi veren Yazıcıoğlu, tedavi yöntemleri ve sağlık alanındaki gelişmelerin, tıp ve diş hekimliğinde önemli ilerlemelerin kaydedilmesini sağladığına dikkat çekti.

“DİŞ HEKİMİ KOLTUĞU, KORKULAN VE KAÇINILAN BİR YER OLMAYA DEVAM EDİYOR”
Bu ilerlemelerin mevcut hastalığın tedavisi ve hastalık henüz oluşmadan önlemeyi kapsayan büyük yenilikler getirmiş olsa da, diş hekimliğinde invazif yani girişimsel prosedürlerin hala büyük bir yer tuttuğunu belirten Dr. Yazıcıoğlu, ”Günümüz koşullarında hastalara minimum rahatsızlık vererek tedavi etmeye çalışmak hedefleniyor. Ancak ‘diş hekimi koltuğu’ korkulan ve kaçınılan bir yer olma özelliğini korumaya devam ediyor. Durum böyle olunca da ağız ve diş hastalıklarından korunma ve hastalık henüz ortaya çıkmadan basit girişimlerde bulunma hızla yükselen değerler olmaya başlıyor.” dedi.

ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğr. Grv. Dr. İffet Yazıcıoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Korunma yöntemleri beslenme ve günlük alışkanlıklar gibi değişmesi zor aktiviteleri kapsaması nedeniyle, diş çürükleri ve diş eti problemleri halen çok yaygın. Koruyucu alandaki bu eksikliği gidermek, hasta ve hekimin motivasyonunu arttırmak içinse ‘Toplum Ağız Diş Sağlığı Programlarında’ yenilenmenin ve paralel olarak artışın olması gerektiği Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul ediliyor. Dünyada ve Türkiye’de birçok fakülte bu amaçla ‘Toplum Ağız Diş Sağlığı’ derslerini, ders sayısı ve içeriği açısından geliştiriyor ve daha çok bireyin ulaşmasını sağlayacak yenilikler yapıyor.”

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE AĞIZ HİJYENİ EĞİTİMİ VERİLİYOR
Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin 'Toplum Ağız Diş Sağlığı' dersini pratik ve teorik olarak yürütmeye başladığını ifade eden Yazıcıoğlu, bu program dahilinde öğrencilere ağız diş sağlığını tehdit eden hastalıklarla toplumsal alanda baş etme yöntemlerinin öğretilmeye başlandığını söyledi.

Yazıcıoğlu, öğrencilerin dönem içerisinde Adana merkezdeki ilköğretim okullarına giderek ağız hijyeni eğitimi verdiklerini, ağız taramaları yaptıklarını ve topikal flor uygulamalarına katıldıklarını bildirdi. Adana İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlık Hizmetleri Şubesi ile yılda 60 okul gezilip, diş hekimliği öğrencilerinin ilkokul öğrencilerine ağız diş, diş sağlığı eğitimi verirken kendi 'Toplam Ağız Diş Sağlığı” eğitimlerini tamamladıklarına dikkat çeken Yazıcıoğlu konuşmasını şöyle tamamladı:
“Çok yönlü kazanım sağlayan bu uygulamalarla ilkokul çocuklarının ağız sağlığı bilinci geliştiriliyor, koruyucu tedavileri yapılıyor, diş hekimi adayı “ağabey ve ablalarıyla” kaynaşmaları sağlanıyor. Diğer taraftan da diş hekimliği 1. sınıf öğrencileri, klinik stajlarını yapmadan ve girişimsel bir tedavi olmaksızın küçük hastalarla karşılaşıp, çocuk hastalarla iletişimi öğreniyorlar, takım çalışmasını deniyorlar ve koruyucu diş hekimliği hizmetlerini pratik olarak uygulamış oluyorlar.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile