Diş Hekimi Yasemin Bacaksız Açıklaması 'Erken Çocukluk Döneminde Ballı, Bisküvili Süt Biberon İçinde Verilmemeli'

Diş Hekimi Yasemin Bacaksız Açıklaması 'Erken Çocukluk Döneminde Ballı, Bisküvili Süt Biberon İçinde Verilmemeli'

Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Diş Hekimi Yasemin Bacaksız, erken çocukluk döneminde ballı, şekerli ya da bisküvili süt gibi gıdaların uyku sırasında biberon ile çocuğa verilmemesi gerektiğini söyledi.

Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Diş Hekimi Yasemin Bacaksız, bebeklik çağında başlayan ve çocuğun beslenmesinde ve konuşmasında büyük öneme sahip olan süt dişleri hakkında bilgi verdi.

İlk süt dişlerinin bebeklerde 6 aylıkken çıkmaya başladığını ve 3 yaşına kadar tamamlandığını söyleyen Diş Hekimi Yasemin Bacaksız, "Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş çıkarken ona rehberlik yapmaktadır. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır. Diş hekimleri olarak birinci amacımız dişsel sorunların oluşmasını engelleyecek önlemleri almak ve çocukları çürüksüz bir geleceğe yönlendirmektir" dedi.

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNE DİKKAT

Diş çürüğünü önlemeye yönelik koruyucu uygulamalar içinde çocuğun ve ailesinin ağız diş sağlığı ile beslenme konusunda eğitilmesine önem verilmesi gerektiğini belirten Diş Hekimi Yasemin Bacaksız, özellikle erken çocukluk döneminde uyku sırasında ballı, şekerli ya da bisküvili süt gibi gıdaların çocuğa verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Diş Hekimi Bacaksız, "Dişler ilk çıktıkları zaman diş minesi tam olgunlaşmadığından yeni çıkmış dişler genellikle çürüğe karşı daha dirençsiz ve çürük oluşumuna yatkındırlar. Flor, diş minesini kuvvetlendirerek dişi asit ataklarına karşı korur. 12-36 aylık çocuklara aile hekimleri tarafından flor vernik uygulaması yapılmaktadır. 6 yaşından küçük çocuklar için flor vernik uygulaması daha etkili ve yutma riski açısından daha güvenlidir. 6 yaşından büyük çocuklara diş hekimleri tarafından çürük risk grubuna göre 3 ayda ya da 6 ayda bir flor jel uygulanır. Erken süt dişi kayıplarında, alttan gelecek olan daimi dişin yerini korumak amacıyla yer tutucu olarak adlandırılan apareyler kullanılır. Diş hekimleri ile uyumlu çocukların tedavileri klinik koşullarda, zihinsel engelli veya anksiyeteli çocukların tedavileri sedasyon uygulanarak ya da genel anestezi altında yapılmaktadır" diye konuştu.

"ÇOCUKLAR 6 AYDA BİR DİŞ HEKİMİNE GÖSTERİLMELİ"

Ağız ve diş sağlığı bakımının çocukluk döneminde kazandırılması gerektiğini savunan Diş Hekimi Yasemin Bacaksız, "Ağız ve diş sağlığının korunması ve çürüksüz bir gelecek için anne babanın çocuklara diş fırçalama alışkanlığını kazandırması ve bunun için de öncelikle kendilerinin bu alışkanlığa sahip olması gerekmektedir. Çocuklar 3 yaşından itibaren ebeveynlerinin kontrolünde, mercimek tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanarak dişlerini fırçalama alışkanlığı kazanmalıdır. Ancak çocuk 6 yaşında okula başlayıncaya kadar el ve bilek kemikleri tam gelişmediği için kendisi etkin fırçalama yapamaz. Anne ve babası tarafından bu fırçalama gerçekleştirilmelidir. Çocukların her 6 ayda bir diş hekimine getirilmesi ve dişlerinin kontrol edilmesi önemlidir" ifadelerini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile