'Dış politika belirlenirken çok hızlı değerlendirme yapılmalı'

'Dış politika belirlenirken çok hızlı değerlendirme yapılmalı'

Gazeteci-Yazar Mehmet Barlas, dış politika belirlenirken sabit hedefler yerine çok hızlı değerlendirme yapılması gerektiğini savunarak, "Yani şu anda siyaset oluşturmaktaki en önemli etken enformasyon" dedi. Prof. Dr. Emre Kongar da, dış politikada dikkatli ve yuvarlak konuşulması gerektiğini söyledi.

Suriye‘de hükümet istifa etti (Son Detaylar)

NTV ekranlarında yayınlanan Yorum Farkı programını dün akşam ki bölümünde Prof. Dr. Emre Kongar ile Gazeteci-Yazar Mehmet Barlas, Ortadoğu'daki değişimi tartıştı. Kongar ile Barlas arasındaki yorum farkı  ikili arasında yine atışmalara neden oldu.

Değişimin çapını vurgulamak istediğini ifade eden Barlas, "Bundan çok kısa süre önce Türkiye'nin dış poliitikasında bütün komşularla barış, bütün komşularla dostluk denildiği zaman, güney komşularımıza şöyle baktığınız zaman, coğrafi olarak Akdeniz komşusu, ortadoğu komşusu istikrar neredeydi Libya'daydı, istikrar neredeydi Tunus'taydı, istikrar neredeydi Mısır'daydı, istikrar neredeydi Suriye'deydi, istikrarsızlık neredeydi Irak'taydı. Şimdi tam tersine döndü" diye konuştu.

Bunun üzerine söze giren Kongar, "Gene tam olarak istikrara kavuştu denemez" dedi.

Barlas'ta buna karşılık, "Ama baktığınız zaman mesela, Başbakan Erdoğan'ın Bağdat'taki parlamentoda yaptığı konuşma Irak'ın bütünlüğü, Irak'ın istikrarının vurgulanması üzerine. Yani üç ay önce böyle bir şey düşünmezdiniz" ifadesinde bulundu.
 
Kongar ise bunun üzerine, "Doğru ama işgal altında hala" anımsatmasını yaptı.

"Buna mukabil Suriye'de ne olacağını kimse bilemiyor" diyen Barlas şöyle devam etti:

"Yani Suriye ile karşılıklı vizeleri kaldırdık, ikili ticaretimiz gelişti Gaziantep adeta Halep'in bitişik ili gibi Suriyeliler uçağa binmek için Antep'e geliyorlar. Antepliler alış veriş için Halep'e gidiyorlar, böyle bir kaynaşma olmuştu. Şu anda Suriye'nin yarın ne olacağı belli değil."

"YABANCI BİR EL BÖLGEDE BİR ŞEY YAPIYOR"

"Libya konusunda kafa karışıklığı sivil itaatsizlik kitlelerin meydanlara dolup, mevcut iktidarı değiştirmek için direnmeleri. Şimdi sivil itaatsizlik ayrı. Kaddafi muhaliflerine bakıyorsunuz tepeden tırnağa silahlanmışlar" diye konuşan Barlas şunları kaydetti:

"Kim silahlandırdı bunları? Yani bunları Kaddafi'nin silahlandırmış olması mümkün değil. Kaddafi bu olaylardan sonra depoları açıp kendi taraftarlarına silah dağıtmaya başladı. Yani bir yabancı el bölgede bir şey yapıyor. Ortadoğu'da iktidar babadan oğula geçiyor. O bakımdan statüko denilen şey artık hareketli hale geldi. Statüko diye bir şey yok. Yani özellikle soğuk savaşın sona ermesinden bu yana hiç bir şey sabit değil."

Bunun üzerine söze giren Kongar, "Zaten bütün değişimi başlatan o.  Bütün bu Dünya'nın karman çorman olmasının dinamiti sovyetlerin çökmesi ve soğuk savaşın bitmesi. Yani yepyeni bir dünya kuruyorlar" dedi.

"SİYASET OLUŞTURMAKTAKİ EN ÖNEMLİ ETKEN ENFORMASYON"

"Yani dış politikayı belirlerken galiba artık sabit hedefler Suriye ile şu Mısır'la bu Irak'la bu demek yerine, çok hızlı değerlendirme yapmak lazım" diyen Barlas, şu anda siyaset oluşturmaktaki en önemli etkenin enformasyon olduğunu savundu.

Buna karşılık Kongar, "Ve acele etmemek lazım, Başbakan çok açığa düştü" dedi.

Libya'daki olayların ne sebebinin ne sorumlusunun Türkiye olmadığını ifade eden Barlas, "Türkiye'nin izlediği politikada Libya konusunda neticede olabileceklerin olması" diye konuştu.

Bunun üzerine Kongar, "Takılmayın efendim yapmasaydı daha iyiydi, hoş olmadı onu söylüyorum" şeklinde konuştu.

Barlas buna karşılık, "Size göre öyle" dedi.

Kongar ise, "Bana göre olur mu, bütün dünya öyle diyor" diye çıkıştı.

Barlas, "Bütün dünya öyle demiyor" kaşılığını verirken, Kongar, "Şimdi getirir koyarım önünüze bütün yabancı basının haberlerini" şeklinde konuştu.

Barlas'ta buna karşılık "Ben de tam tersini koyarım" dedi.

"Dış politikada dikkatli konuşmak lazım biraz yuvarlak konuşmak lazım" diyen Kongar'a Barlas, "Dilerim Başbakan sizi dinler" karşılığını verdi.

Kongar'da bunun üzerine, "Dinlemez nereden dinleyecek, belki sizi dinler" diye konuştu.


BEYAZ GAZETE
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile