Diş Sağlığı Haftası Etkinlikleri
Eskişehir Kütahya Bilecik Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Aktan, ağız sağlığının genel sağlığın ayrılmaz parçası olduğunu söyledi.
Eskişehir'deki bir grup diş hekimi, “Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası”nı kutlamak için Vilayet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.
Törenin ardından bir konuşma yapan Eskişehir Kütahya Bilecik Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Aktan, insanın dişsiz, muayenehanesinde çalışan diş hekiminin işsiz, kamuda çalışan diş hekimlerinin ise köle durumunda olduğunu iddia etti. Aktan, her yıl 22 Kasım gününü içine alan haftanın, Türk Diş hekimleri Birliği ve Odaları tarafından toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesine katkı sağlamak amacıyla kutlandığını söyledi.
Metin Aktan, bu haftanın diş sağlığı konusunda halkın dikkatini çekme, halka doğru alışkanlıklar kazandırmak ve genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olan ağız ve diş sağlığı konusunda izlenen politikaları değerlendirmek amacıyla kutlandığını aktardı.
"AĞIZ SAĞLIĞI GENEL SAĞLIĞIN AYRILMAZ PARÇASI"
Aktan, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI) öncülüğünde başlatılan ve İstanbul’da gerçekleştirilen FDI Kongresi’nin sonuç bildirgesinde deklare edilen FDDI 2020 vizyonunun, “Ağız sağlığı genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır ve temel insan hakkıdır” olduğunu aktararak, çalışmalarını bu yönde ağırlıklı olarak sürdüreceklerini kaydetti.
Metin Aktan, tüm dünyada ağız ve diş sağlığı modeli oluşturulurken, bulaşıcı olmayan hastalıklarla ağız sağlığının ortak risk faktörlerine göre değerlendirilip ele alınması gerektiği yönünde çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Dünyadaki ölümlerin yüzde 60’tan fazlasının, başka bir deyişle 36 milyon insanın bu hastalıklardan öldüğü gerçeğine dikkat çeken Aktan, “Düşük gelirli ülkelerde bu rakam daha da artmaktadır, 2011 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan kararla; böbrek, ağız ve göz hastalıklarının bulaşıcı olmayan hastalıklarla ortak risk faktörlerine sahip oldukları ve bu anlamda ortak mücadele edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Gelecekte birçok hastalık tahlilinin tükürükten yapılabileceği çalışmaları da konunun önemini vurgulayan başka bir gelişmedir” dedi.
YÜZDE 90 TEDAVİYE MUHTAÇ
Türkiye’deki ağız ve diş hastalığı istatistiklerine değinen Metin Aktan, “İnsanımızın yüzde 90’ının üzerinde tedaviye muhtaç diş eti hastalıkları, diş çürükleri ve diş eksikliği mevcuttur. 65 yaş üstü insanımızdaki dişsizlik oranı yüzde 67’dir. 0-11 yaş grubunda 6’ya yakın tedavi edilmesi gereken diş çürüğü ve eksik diş vardır” diye konuştu
Aktan, bu nedenle çocuklara yönelik koruyucu tedavilere önem verilmesi gerektiğini ifade etti.
Son 10 yılda izlenen sağlıkta dönüşüm politikalarını da değerlendiren Aktan, şöyle konuştu:
“Sağlık Bakanlığı, Ağız Diş Sağlığı merkezlerinde (ADSM) 7 bin 200 diş hekimi ve fakültelerde 3 bin 200 diş hekimiyle performans kıskacı altında ağız diş sağlığı sorunlarını çözmeye çalıştığını görüyoruz. Son 5 yılda yapılan işlemlere baktığımızda ise; bu merkezlerde poliklinik sayısı her yıl 3 milyon artarak gelmiştir. Toplumun ağız diş sorunlarının çok yüksek olduğu ülkemizde, bugünkü performans ve ihale yöntemiyle sadece kamudan hizmet alarak çözmesi mümkün değildir.”
15 BİN SERBEST ÇALIŞAN
Aktan çözüm önerilerini ise, “Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin nitelikli ve sürdürülebilir olması için, şu anda atıl durumda bırakılan 15 bin serbest çalışan diş hekimi de ülkenin ağız diş sağlığı hizmetlerine dahil edilmelidir. Koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetleri verilmelidir. Diş hekimliği fakültelerinin alt yapı ve öğretim üyesi ve akademisyen sorunu çözülmeden hızla artışı durdurulmalıdır. Fakülteler, performans kıskacından kurtarılarak, gerçek görevi olan bilimsel araştırma ve eğitim çalışmalarına yönlendirilmelidir” şeklinde sıraladı.