Türkiye ve Avrupa Birligi Mali Isbirligi (IPA), üçüncü dönemde (2021-2027) IPA fonlarinin verimliligini arttirmak için entegre stratejik yaklasimin güçlendirilmesi çerçevesinde ‘Toplumsal Dayanisma, Gönüllük ve Afetle Mücadele’ alaninda ‘AB Programlari Proje Firsatlari Çalistayi’ düzenledi.
Ankara’da bir otelde gerçeklestirilen çalistaya AB Türkiye Delegasyonu Baskan Yardimcisi Eleftheria Pertzinidou katilirken, Disisleri Bakan Yardimcisi ve Avrupa Birligi Baskani Faruk Kaymakçi ise video konferans yoluyla katildi.
Türkiye’nin Avrupa Birligi’ne aday oldugunu hatirlatan Kaymakci, “Aday ülke olmanin bir geregi olarak Avrupa Birligi’yle de önemli iliskilerimiz var. Hedefimiz tam üyelik. Bu çerçevede gönlümüzden geçen katilim müzakerelerinin bir an önce yeniden canlandirilmasi ve Türkiye-AB iliskilerinin tam verimle sonuçlanmasi. Üyelik süreci biraz zaman alacak görünüyor. Umarim bu süreci bizler hep birlikte çalisarak kisaltmaya çalisacagiz. Ama bu üyelik sürecinde elimizde olan, kullanabilecegimiz çok önemli ve degerli araçlar var. Bu araçlardan bazilari özellikle ‘gönüllülük, dayanisma ve afetle mücadele’ konularini kapsiyor” diye konustu.
“Uzun ölçekli IPA’yi düsünmemiz lazim”
Türkiye’nin açilim öncesi mali yardim olarak IPA fonlarindan yararlandigini ifade eden Kaymakci, “Diger kurumlarimiz veya STK’larimizin çok uzun dönemlik projeleri varsa, afetle mücadele çerçevesinde risklerin azaltilmasi ve önlenmesi konusunda çok uzun dönemli projeleri varsa bu projeleri çesitli bakanliklarimiz kanaliyla bizlere iletebilirler. Bunun içinde Içisleri Bakanligimiz, Milli Egitim Bakanligimiz olabilir, Tarim ve Orman Bakanligimiz olabilir. Dolayisiyla uzun ölçekli IPA’yi düsünmemiz lazim” dedi.
“Su ana kadar 1 milyona yakin vatandasimiz ‘Erasmus+’ ve ‘Avrupa Dayanisma Programi’ndan yararlandi”
Avrupa Birligi Baskanligi’na bagli Türkiye Ulusal Ajansi’nin yürüttügü iki tane önemli projede ‘Gönül, Dayanisma’ adi altinda veya ‘Sivil Ortakliklar’ alaninda yapilabilecek çalismalar oldugunu belirten Kaymakci, "Erasmus+ programi, özellikle ‘Avrupa Dayanisma Programi’ aslinda bizlere sunulmus önemli firsatlar. Dolayisiyla bu iki programi da kullanarak belki afetlerin önlenmesi, bu konuda bilincin arttirilmasi konusunda da ortak çalismalar yapilmasi mümkün. Su ana kadar 1 milyona yakin vatandasimiz ‘Erasmus+’ ve ‘Avrupa Dayanisma Programi’ndan çesitli düzeylerde yararlandi. Bunun içinde gönüllüler, çiraklar, kalfalar, teknisyenler, ögretmenler, yerel yönetimler, kamu görevlileri ve STK’lar var” seklinde konustu.
“Amacimiz ortak sorunlarimiza ortak çözüm üretmek”
Türkiye’nin su anda etkin olarak katildigi programlara daha fazla katilim saglanmasini isteyen Kaymakci, “Dolayisiyla 2021-2027 döneminde de Türkiye’nin kurumlarini, STK’lari, üniversitelerin hepsini bu programa ciddi bir sekilde katilmaya ve diger Avrupa ülkelerindeki karsitlariyla ortak projeler gelistirmeye davet ediyoruz. Burada amacimiz illa AB’nin sunmus oldugu mali imkanlardan yararlanmak degil, Avrupa’da ortak sorunlarimiza ortak çözüm üretmek. Yanginlarin söndürülmesinde, sel felaketlerinin asilmasinda ve önlenmesinde bu ortakligi gördüm. Yine dayanisma programinda da ortak sorunlarimizin asilmasinda gönüllülük çok önemli” ifadelerine yer verdi.
Disisleri Bakan Yardimcisi Kaymakci Açiklamasi 'Amacimiz Ortak Sorunlarimiza Ortak Çözüm Üretmek'
Disisleri Bakan Yardimcisi ve Avrupa Birligi Baskani Faruk Kaymakci, Avrupa Birligi Mali Isbirligi (IPA) fonlarina iliskin, “Burada amacimiz illa AB’nin sunmus oldugu mali imkanlardan yararlanmak degil, Avrupa’da ortak sorunlarimiza ortak çözüm üretmek. Yanginlarin söndürülmesinde, sel felaketlerinin asilmasinda ve önlenmesinde bu ortakligi gördüm” dedi.