Disisleri Bakan Yardimcisi Kaymakci, Iletisim Ve Çeviri Çalistayi'nda Konustu Açiklamasi

'Maalesef son birkaç yildir AB ile istedigimiz düzeyde bir iletisim ve diyalog içerisinde degiliz. Son 6 aydir iliskilerde belli bir yumusama, yavas yavas normallesme egilimleri var'

Disisleri Bakan Yardimcisi ve Avrupa Birligi (AB) Baskani Büyükelçi Faruk Kaymakci, son birkaç yildir AB ile iletisim ve diyalogun istedikleri seviyede olmadigini ancak son 6 ayda iliskilerde belli bir normallesme egilimleri oldugunu söyledi.

Büyükelçi Kaymakci, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi tarafindan Ankara'da "Çeviride Söylem Birligi ve Ortak Dilin Insasi" temasiyla düzenlenen Iletisim ve Çeviri Çalistayi'nda konustu.

Kaymakçi, hem Disisleri Bakanligi hem de AB Baskanligi olarak iletisim ve çeviri konulariyla yakindan ilgili olduklarini belirtti.

AB Baskanligi olarak AB iletisim stratejisi adi altinda bir stratejilerinin oldugunu dile getiren Kaymakci, bunu 2004'ten bu yana uyguladiklarini ifade etti.

Bu stratejinin Cumhurbaskanliginin baslattigi genel iletisim stratejisinin bir parçasi haline geldigini ifade eden Kaymakci, bunun esas vurgusunun AB'nin ne oldugunun Türk kamuoyuna aktarilmasi, Türkiye'nin ve Türkiye'nin AB üyeliginin diger Avrupa ülkelerine ne getireceginin Avrupa kamuoyuna aktarilmasina yönelik bir strateji oldugunu kaydetti.

AB ile iliskilerde en önemli konulardan birinin iletisim olduguna isaret eden Kaymakci, "Biz normalde bir aday ülke olarak üyelik müzakereleri çerçevesinde iliskilerimizi sürdürüyoruz ama maalesef son birkaç yildir AB ile istedigimiz düzeyde bir iletisim ve diyalog içerisinde degiliz. Son 6 aydir iliskilerde belli bir yumusama yavas yavas normallesme egilimleri var." ifadelerini kullandi.

Kaymakci, AB ile özellikle saglik, terörle mücadele, göç gibi konularda üst düzey diyalog toplantilarini baslattiklarini, Gümrük Birligi güncellemesine iliskin beklentilerini ilettiklerini, iklim degisikligi ve yesil dönüsüm çerçevesinde de AB ile iliskileri ve iletisimi sürdüklerini aktardi.

AB’ye katilim için 2021-2023 yillarini kapsayan ulusal eylem planini kabul ettiklerini hatirlatan Kaymakci, bu programin gelecek 2 yil içinde Türkiye'nin AB üyeligi için atacagi adimlari listeleyen bir program oldugunu dile getirdi.

AB'nin gündeme getirdigi yesil mutabakata uyum için Türkiye'nin kendi yesil mutabakat eylem planini kabul ettigini belirten Kaymakci, "Paris Anlasmasi'nin onaylanmasiyla yeni yesil dünya düzeninde Türkiye etkin bir sekilde rolünü sürdürecek." dedi.

Kaymakci, AB içerisinde çeviri çalismalarinin önemli oldugunu ve AB Baskanligi olarak bu alanda çalismalarini sürdürdügünü kaydetti.

AB Baskanliginin çeviride dil birliginin insasi için Ingilizce, Almanca ve Fransizca olmak üzere 3 dilde AB mevzuati çeviri rehberi ve AB terminolojisi veri tabanini hazirlayarak alan çalisanlarinin istifadesine sundugunu belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile