Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kulu Belediyesi ve İsveç‘in Ankara Büyükelçiliği tarafından Ayrancı Tesisleri‘nde düzenlenen resepsiyona katıldı. Resepsiyona Davutoğlu‘nun yanı sıra İsveç Büyükelçisi Hakan Akesson, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, Cihanbeyli Kaymakamı Kemal Kızılkaya, Kulu Belediye Başkanvekili Ahmet Yıldız ve İsveç‘te yaşayan Kululular katıldı.
Davutoğlu, buradaki programa Norveç Büyükelçiliği‘ne taziye ziyaretinde bulunduğu için geç kaldığını söyleyerek, terör saldırısında bir Türk kızının arkadaşlarıyla Norveç‘te hayatını kaybetmesinin, Türk ve İskandinav halklarının nasıl iç içe geçtiğinin bir işareti olduğunu söyledi. Davutoğlu, hem Norveç‘e taziye ziyaretinde bulunmak hem de Gizem Doğan‘ın cenazesine katılmak üzere Norveç‘e gitmeyi planladığını kaydetti. Türkiye-İsveç ilişkilerinin örnek ilişkiler olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye ile
İsveç arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerinin güçlü olduğunu ve Kulu ile İsveç arasında özel bir bağ olduğunu kaydetti. Davutoğlu, ‘‘Hem Türkiye‘de hem İsveç‘te 2015 yılın dönük olarak bir kampanya yaparız. Sivil toplum kuruluşlarıyla, işçi derneklerinin, Kululu kardeşlerimizin katkılarıyla 2015 yılını ibrete alem olacak şekilde, Türkiye-İsveç dostluk yılı olarak kutlamaya şimdiden hazırlanmalıyız. Kulu‘da da hükümetimiz, dışişleri bakanlığımız olarak her türlü katkıyı vereceğiz. Bu aynı zamanda
Türkiye-İsveç arasına gereksiz fitne tohumları sokmak isteyenlere de, soykırım gibi, en güçlü mesaj olur. 2015 bizim için Türk İsveç halklarının kaynaşmaya başlamasının 50. yıldönümü olarak kutlanacaktır" ifadelerini kullandı.
Bakan Davutoğlu, gelecek seçimlerde Avrupa‘da yaşatan vatandaşların oy kullanabilmesi için her türlü tedbiri alacaklarını söyledi. Türkiye ile İsveç arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması olmamasına da değinen Davutoğlu, bu konuda Türkiye olarak ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını söyledi. Vatandaşların haklarının korumasının devletlerin sorumluluğu olduğunu belirten Davutoğlu, ‘‘Biz eminim ki bu konuda İsveç‘ten de anlayışı göreceğiz. İsveç hükümeti, her zaman bu konularda hiçbir sınır, zorluk olmadan
konuşabildiğimiz bir dost hükümettir. Bu konuları ele alırız. Sizin bu konulardaki başka talepleriniz gündeme gelirse, inşallah takipçisi olacağız. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak hem de Konya milletvekili olarak zaten bunları takip etmek benim asli görevim‘‘ dedi.
İsveç‘te yaşayan Kululara seslenen Bakan Davutoğlu, ‘‘Çocuklarınıza İsveç kültürünü öğrettiğiniz gibi, bizim kültürümüzü, ananelerimizi de öğretin. Hiçbir kültür, iki kültürü yaşamak sebebiyle mağdur olmaz, iki kültürü ne kadar iyi yaşarsa, o kadar büyük zenginlik olur. Onlara da dilimizi, örfümüzü, ananelerimizi kaybetmeden İsveçli olmanın hazzını, onurunu yaşatın. İsveçli olduğunu unutmadan Kulu‘ya geldiğinde de Kulu‘nun misafirperver halkıyla kaynaşmayı da öğretin‘‘ diye konuştu.
İsveç Büyükelçisi Hakan Akesson, Kululuların İsveç toplumunun inşasında da önemli bir rol oynadıklarını ifade ederek, Türkiye-İsveç arasındaki ilişkilerin çok iyi bir düzeyde olduğunu belirtti. Akesson, "Türkiye‘nin Avrupa Birliği‘ne üye olmasını ve bunun çok kısa bir sürede gerçekleşmesini istiyoruz" dedi.
Her yıl Türkiye‘ye 450 bin İsveçlinin geldiğini ve bunun İsveç nüfusunun yüzde beşini oluşturduğunu belirten Akesson, İsveçlilerin Türkiye‘de kendilerini evlerinde hissettiğini ifade etti.
Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız ise, İsveç ile Türkiye‘nin ilişkilerinin çok eskiye dayandığını ama İsveç‘te bugün yaşayan insanların bazı sıkıntılar da yaşadığını söyledi.
İsveç‘te yaşayan işçiler adına konuşan Haydar Ak, Türklerin İsveç‘in ekonomisine katkıda bulunduklarını ve girişimciliğin devamı halinde İsveç ekonomisine ciddi katkıda bulunacaklarını belirtti. Ak, İsveç‘te seçme ve seçilme hakkını kullandıklarını fakat Türkiye‘de kullanamadıklarını kaydetti. Ak, ayrıca Kulu‘da konsolosluk hizmetlerin sağlamasının önemine işaret etti.
Öte yandan, Davutoğlu, resepsiyona gelişinde basın mensuplarının Güney Kıbrıs‘la ilgili soruları üzerine sadece Kulu, Konya ve İsveç ile ilgili sorulara cevap vereceğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu:
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Sivil toplum kuruluşlarıyla, işçi derneklerinin, Kululu kardeşlerimizin katkılarıyla 2015 yılını ibrete alem olacak şekilde, Türkiye-İsveç dostluk yılı olarak kutlamaya şimdiden hazırlanmalıyız" dedi.