Almanya’nin baskenti Berlin’de düzenlenen NATO Disisleri Bakanlari Gayriresmi Toplantisi’na katilmak üzere Berlin’e gelen Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, toplantinin ardindan basin toplantisi düzenledi.
NATO Disisleri Toplantisinin yilda iki defa yapildigini fakat ilk kez bu toplantinin gayriresmi olarak Berlin’de düzenlendigine dikkat çeken Çavusoglu, bundan sonra NATO Disisleri Bakanlari Gayriresmi Toplantilarinin düzenli olarak senede bir kez yapilmasinda görüs birligine varildigini kaydetti.
Bakan Çavusoglu, samimi bir ortamda hem mevcut güvenlik durumunun hem de NATO’nun gelecegi ile ilgili konularin degerlendirildigini aktardi.
“Türkiye olarak NATO’nun açik kapi politikasini eskiden beri destekliyoruz”
Dün aksam düzenlenen çalisma yemeginde NATO’nun genislemesinin ele alindigini ve NATO üyeligi gündemde olan Isveç ve Finlandiya’nin da Disisleri Bakanlarinin bu toplantiya katildigini söyleyen Çavusoglu, “Ilk oturumda Ukrayna’daki durum degerlendirildi. Son oturumda da Madrid’de haziran ayinda NATO Zirvesi gerçeklestirilecek. Bu zirvede NATO’nun stratejik konsept belgesi onaylanacak. Bu belge üzerinde de görüslerimizi, somut önerilimizi bugün paylasma imkanimiz oldu” dedi.
Türkiye’nin Isveç ve Finlandiya’nin NATO üyeligi konusundaki tutumunu açik bir sekilde ifade ettiklerini belirten Çavusoglu, “Türkiye olarak NATO’nun açik kapi politikasini eskiden beri destekliyoruz. Birçok NATO üyesi ülke, özellikle Gürcistan ve Ukrayna’nin hatta Bosna Hersek’in üyeligine karsi çikarken, biz prensip olarak açik kapi politikasini destekledigimizi her vesileyle zirvelerde ve disisleri bakanlari toplantisinda vurgulamistik” dedi.
Toplantida Isveç ve Finlandiya’nin PKK/YPG terör örgütüyle yaptigi görüsmeler gündeme getirildi
NATO’nun bir ittifak oldugunu vurgulayan Bakan Çavusoglu, “Bir birlik ya da uluslararasi örgüt degildir. Dolayisiyla burada müttefiklik dayanismasi çok önemlidir. Özellikle karsi karsiya kaldigimiz tehditler karsisinda dayanisma ve birbirimize olan destek de önemlidir. Bu iki ülkenin muhtemel üyeligine karsi tutumumuzu Sayin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan cuma günü kamuoyu ile paylasmisti ve yankilari buraya kadar gelmisti. Biz de bunun gerekçelerini bu toplantida net bir sekilde söyledik. Özellikle bu iki ülkenin PKK/YPG terör örgütüyle ve mensuplariyla yapmis oldugu görüsmeler ve özellikle de Isveç’in yaptigi silah yardimlari dahil tüm rahatsiz oldugumuz konulari, neden karsi oldugumuzu gayet açik bir sekilde sergiledik. Derledigimiz fotograf ve diger belgelerle beraber bunu müttefiklere gayet güzel bir sekilde anlattik. Dolayisiyla bu ülkelerden ve halihazirda NATO üyesi olan ülkelerden, bu terör örgütleriyle görüsen ve destek veren ve Türkiye üzerinde özellikle savunma sanayiinde ihracat kisitlamasi yapan ülkelerin de bu tutumlarindan vazgeçmesi gerektigini, bunun müttefiklik ruhuna aykiri oldugunu anlattik“ dedi.
Isveç ve Finlandiya Disisleri Bakanlariyla birlikte gerçeklestirdikleri üçlü zirveye de deginen Çavusoglu, üçlü zirve de belgelerle birlikte net bir sekilde Isveç ve Finlandiya’nin terör örgütlerine verdigi destekten rahatsiz oldugunu ve Türkiye’nin beklentileri kendilerine açikça ilettigini açikladi.
“NATO’ya üye olacak ülkenin, NATO müttefiki bir ülke üzerinde kisitlamaya gitmesi kabul edilebilecek bir durum degil”
Isveç ve Finlandiya’nin Türkiye’ye uyguladigi savunma sanayi ihracat kisitlamalarina deginen Bakan Çavusoglu, “Maalesef bu iki ülkenin savunma sanayi ürünleri konusunda Türkiye’ye karsi kisitlamalari maalesef devam ettiriyor. NATO’ya üye olacak ülkenin, NATO müttefiki bir ülke üzerinde kisitlamaya gitmesi kabul edilebilecek bir durum degil. Normal sartlarda bu kisitlamalari düsman olarak gördügünüz ülkeye karsi yaparsiniz” dedi.
“NATO’nun genislemesine karsi degiliz”
Isveç ve Finlandiya’nin Türkiye’ye önerileri oldugunu aktaran Çavusoglu, iki ülkenin Türkiye’nin endiselerinin giderilmesi konusunda bazi önerilerinin oldugu ve bunun üzerinde duruldugunu belirterek, “Bizim endiselerimiz gayet mesrudur. Açikça ortadadir. NATO’nun genislemesine karsi oldugumuz için degil teröre destek veren ve bize yönelik bu tür politikalar izleyen ülkelerin NATO müttefiki olmamasi gerektigine inandigimiz için bu tutumu açikça sergiledik” dedi.
Çavusoglu, “Dün aksam yaptigimiz konusmadan sonra ve yine bu sabah baska oturumlarda da bu iki ülkenin üyeligine destek beyan ederken, Türkiye’nin endiselerini anladiklarini ve bu endiselerin de giderilmesi gerektigini de söylediler. Bunu söyleyen tüm müttefiklerimize tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandi.
“Savasin sonlandirilmasi için çaba sarf etmemiz gerekiyor”
Ukrayna oturumunda Türkiye’nin savas durdurmak, tahliyeler ve gida güvenligi için yaptigi çalismalari müttefiklere aktardigini belirten Çavusoglu, “Bir taraftan Ukrayna’ya NATO olarak destek veriliyor. Ama diger taraftan savasin da sonlandirilmasi için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Savasin uzamasinin muhtemel maliyetlerini de söyledik. Ukrayna’nin beklentileri var. Tarafsizlik karsiliginda güvenlik garantileri talep ediyor. Bu konuda da hangi çalismalar yapiyoruz bilgi verdik” dedi.
Çavusoglu, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna arasinda ateskesin saglanmasi için çabalarini devam ettirecegini vurguladi. Haziran’daki NATO Zirvesi’nde onaylanacak olan stratejik konsept belgesi üzerine Türkiye’nin tavsiyelerine deginen Bakan Çavusoglu, “Terörle mücadele, terörün her türlüsüyle mücadelenin mutlaka olmasini gerektigini söyledik. Ayrica NATO’nun güvenlik anlayisinda bugüne kadar mutabakata varilmis dilin korunmasi, AB üyesi olmayan NATO müttefiklerin oynadigi rolün görülmesi ve de haklarinin korunmasi ortaklarla ilgili saygi ve anlayisin mutlaka yer almasi gerektigini, hazirlanan ve kabul edilen belgenin sadece bugünkü gelismelerle sinirli kalmamasi lazim gelecekte karsi karsiya kalabilecegimiz tehditlere karsi NATO’nun nasil esnek bir yapiya kavusmasi gerektigine dair unsurlarinda olmasi gerekiyor” dedi.
“PKK terör örgütü listesinde geçistirmelerini kabul etmeyiz“
Bakan Çavusoglu, üçlü görüsmelerde söz konusu ülkelerin Türkiye’nin endiselerine nasil reaksiyon verdikleri hakkinda gelen soruya, "PKK’yi terör örgütü olarak gördüklerini, dolayisiyla bu konudaki tutumlarinin devam edecegini söylediler. PKK kamplarinda egitilmis teröristler var. Bunlar Suriye’den geçiyorlar, birden adi degisiyor. Fotograflarla PKK kamplarinda olduklarina, diger teröristlerle olduklarina, terörist basi Öcalanla beraber olduklarina dair belgeleri de kendilerine gösterdik. Dolayisiyla sadece PKK terör örgütü listesindedir diye bir geçistirmeyi kabul etmeyecegimizi söyledik. Biz özellikle Türk kamuoyunun bu iki ülkenin üyeligine neden karsi oldugunu anlattik ve Türk kamuoyunun ikna edilmesi gerektigini söyledik. Aksi takdirde biz siyasetçiyiz, Sayin Cumhurbaskanimiz da bu ülkenin lideri. Biz de Türkiye Cumhuriyetini temsil ediyoruz, Disisleri Bakani olarak. Dolayisiyla halkimizdan bagimsiz siyaset izlememiz mümkün degil. Bu popülizm de degil, gerçekliktir. Bu terör meselesi partiler üstü bir durumdur. Yani sadece bizim partiyi ya da cumhur ittifakini destekleyenlerin hassasiyeti olan bir konu degil. Vatansever olan herkesin hassas oldugu konular Simdi görecegiz önümüzdeki süreçte nasil garantiler verecekler. Biz beklentilerimizi söyledik“ dedi.
“Isveç provokatif açiklamalara devam ediyor“
Isveç Disisleri Bakani Ann Linde’nin bu güne kadarki açiklamalarinin yapici olmadigini ifade eden Çavusoglu, “Tam tersine provokatif açiklamalarina devam ediyor. Ama Finlandiya Disisleri Bakani gayet temkinli. Yani çözülebilecegine dair inancini da söylüyor, bunun bir günde olmayacagini da söylüyor. Olup olmayacagi konusunda da net bir sey söylemiyor. Finlandiya Disisleri Bakaninin bu tutuma karsi son derce saygili oldugunu da görüyoruz. Ama ayni seyi Isveç tarafinda görmüyoruz“ dedi.
Çavusoglu, diger müttefiklerin birçogunun endiselerimizi ve bu konuda karsi çikma gerekçelerimizi gayet iyi bildigini sözlerine ekledi.
“Terör örgütünün silahli grubunun liderini Isveç Savunma Bakani ve Disisleri Bakani kabul etti”
Türkiye’nin Isveç ve Finlandiya’ya karsi tutumunun bir günde olusmadigini aktaran Bakan Çavusoglu, “Dün biz bu konuda toplanti yaparken, Isveç’in baskenti Stockholm’de terör örgütünün mensuplari toplantilar yapiyordu. Bundan daha kisa süre önce yani Isveç’in üyelikle ilgili sürecinin baslamasindan hemen sonra yine bu terör örgütünün silahli grubunun liderini Isveç Savunma Bakani ve Disisleri Bakani kabul etti. Bu konuda Türkiye’nin endisesi nasil giderilecek. Sözle bakariz ederiz gibi olmaz. Üye olduktan sonra tekrar eski politikalarina dönüp dönmeyecekleri konusunda garanti yok. Halkimiz güvenmiyor. Özellikle Isveç için söylüyorum bunu. Kesin güvenlik garantileri olmasi lazim. Bu sadece bu iki aday ülke için geçerli degil. Müttefikler için de geçerli. Terör örgütlerine destegi sonlandirmalari gerekiyor. Türkiye’ye yönelik savunma sanayii ürünleri kisitlamasi ya da ihracat izinleri ile ilgili yasaklarin kesinlikle kalkmasi lazim. Bunu pazarlik unsuru olarak degil müttefikligin geregi söylüyorum. Ama bu iki ülke ile ilgili güvensizlik ve endise ortada” dedi.
Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi 'Türkiye Olarak NATO'nun Açik Kapi Politikasini Destekliyoruz'
Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Almanya’da NATO Disisleri Bakanlari Gayriresmi Toplantisi’nin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, “Türkiye olarak NATO’nun açik kapi politikasini destekliyoruz” ifadelerini kullanarak, Isveç’in ve Finlandiya’nin terör örgütü PKK/YPG’ye verdigi destegi ve bu konuda ki açiklamalarini elestirdi.