Disisleri Bakani Çavusoglu, Finlandiyali Mevkidasi Haavisto'yla Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'TürkiyeAB iliskilerinde 'Helsinki ruhunu' tekrar canlandirmak istiyoruz' 'Eger birisi Türkiye'nin (AB'ye) üyelik müzakereleri açisindan herhangi bir ilerleme yok derse ona katilabilirim ama onun disindaki alanlarda gerçekten de ilerlemeler var' '(Afgan mülteci sorunu) Ideal kosullar altinda bizim bu sorunu kaynak ülkede çözebilmemiz gerekir. Afganistan'da ne yapabiliriz? En azindan ekonomik kalkinmasini destekleyebiliriz. Birçok Afgan ekonomik sebeplerle zaten Afganistan'dan göç ediyor'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Avrupa Birligi (AB) ile iliskilerde Türkiye'nin 1999'da adaylik statüsünü aldigi Helsinki Zirvesi'ni isaret ederek, "Türkiye-AB iliskilerinde 'Helsinki ruhunu' tekrar canlandirmak istiyoruz." dedi.

Çavusoglu, Finlandiya Disisleri Bakani Pekka Haavisto'yla görüsmelerinin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Mevkidasi Haavisto'ya gösterdigi misafirperverlikten ötürü tesekkür eden Çavusoglu, çok verimli görüsmelerde bulunduklarini söyledi.

Çavusoglu, görüsmelerde Türkiye- Finlandiya iliskilerini daha da gelistirme konusundaki ortak iradeyi teyit ettiklerini belirtti.

Özellikle de ticari iliskileri ele aldiklarini anlatan Çavusoglu, mevkidasi Haavisto'yla, Türkiye ile Finlandiya arasinda Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi (ETOK/JETCO) toplantisinin ilkini 2021 yili sona ermeden düzenleme konusunda hemfikir olduklarini dile getirdi.

Çavusoglu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina ragmen iki ülkenin ticari hacminin yükseldigini ancak bunun daha da artmasi için iki ülkenin gerekli potansiyele sahip oldugunu söyledi.

Salginin küresel tedarik zincirlerine etkisine dikkati çeken Çavusoglu, "Bu durum, Türkiye'yi birçok ürün için Avrupa'nin güvenilir tedarikçisi yapiyor. Karsilikli yatirimlarin artmasi, tüm taraflara fayda saglayacaktir." diye konustu.

Çavusoglu, her iki ülkenin is dünyasinin bir araya getirilmesi gerektigini de vurgulayarak, turizm konusunun ise basli basina bir is birligi alani oldugunu belirtti.

Türkiye'nin salgindan önce her yil 130 bin Finlandiyali turisti agirladigini ancak salgin nedeniyle bu sayinin azaldigini dile getiren Çavusoglu, "Finlandiya'dan, 14 günlük karantina basta olmak üzere Türkiye'den dönen turistler için kisitlamalari kaldirmasini talep ediyoruz. Bu kapsamda Almanya ve birçok AB ülkesiyle yaptigimiz is birliginin benzerini yapmayi bekliyoruz." diye konustu.

- "Türkiye-AB iliskilerinde Helsinki ruhunu tekrar canlandirmak istiyoruz"

Bakan Çavusoglu, Haavisto'yla görüsmesinde, ikili iliskilerin yani sira Kibris, Afrika, Libya, Daglik Karabag, Ukrayna, Karadeniz Bölgesi ve göç konularini da konusma firsati bulduklarini ve göç konusunun birlikte üstesinden gelinmesi gereken bir zorluk oldugunu dile getirdi.

Çavusoglu, Türkiye'nin AB ile iliskilerde 1999'da adaylik statüsünü aldigi Helsinki Zirvesi'ni isaret ederek, "Türkiye-AB iliskilerinde Helsinki ruhunu tekrar canlandirmak istiyoruz. Bu nedenle sizin (Finlandiya'nin) rolünüz çok önemli." diye konustu.

Birlesmis Milletler (BM) çerçevesindeki Ara Buluculuk Dostlari Grubu'nun (ADG) es baskanlari olan Türkiye ve Finlandiya'nin çatismalarin barisçil çözümü konusunda birlikte çalistigini hatirlatan Çavusoglu, iki ülkenin Orta Dogu'da, Afrika'da ve Kafkaslar'da bu konularda güçlerini birlestirdigini söyledi.

Çavusoglu, mevkidasi Haavisto'yu Türkiye'de agirlamayi dört gözle bekledigini de dile getirdi.

- Litvanyali heyet Belaruslu mülteci konusu için Türkiye'ye gelecek

Basin toplantisinin soru cevap kisminda Türkiye ile AB arasindaki iliskilere deginen Çavusoglu, "Su anda en düsük seviyede degil. Eger birisi Türkiye'nin üyelik müzakereleri açisindan herhangi bir ilerleme yok derse ona katilabilirim ama onun disindaki alanlarda gerçekten de ilerlemeler var. Birbirimize ihtiyacimiz var." diye konustu.

Çavusoglu, Litvanya'ya giden Belaruslu mültecilerin Türkiye üzerinden gitmesi iddiasina da yanit vererek, bu konuyu Litvanyali mevkidasiyla Roma ve Vilnius'ta yapilan toplantilarda ele aldiklarini söyledi.

Türkiye'nin dünyada en fazla mülteciye ev sahipligi yapan ülke olarak tecrübelerini Litvanya ve bölge ülkeleriyle paylasabilecegine vurgu yapan Çavusoglu, "Litvanya'dan bir heyet ve Disisleri Bakani yakin gelecekte Türkiye'ye gelecek. Bu durumu hep beraber degerlendirecegiz. Bu mültecilerin Türkiye üzerinden mi Litvanya'ya gittigini tespit etmemiz gerek. Ben sunu biliyorum ki geçerli bir pasaportunuz yoksa hiçbir hava yolu sirketinden bilet alamazsiniz ve uçaga binemezsiniz." ifadelerini kullandi.

Çavusoglu, Türkiye'nin iddialar konusunda Litvanya ile birlikte çalismaya hazir oldugunu da kaydetti.

- "Türkiye reformlari ilerletme iradesine sahip"

Türkiye'deki demokratiklesme adimlarina da konusmasinda yer veren Çavusoglu, geçmiste zor zamanlar yasamasina ragmen Türkiye'nin bugün reformlari hayata geçirdigini söyledi.

Çavusoglu, yargi reformu ve insan haklari eylem planina deginerek, "Amacimiz Türkiye'de insan haklarini ve yarginin bagimsizligini desteklemektir. Reformlar devam eden süreçler ve hükümetimiz, Cumhurbaskanimiz ve toplumumuz çok güçlü sekilde bu reformlari ilerletme iradesine sahip." dedi.

- "Afganistan'in ekonomik kalkinmasini destekleyebiliriz"

Afganistan'daki gelismelere iliskin degerlendirmede bulunan Çavusoglu, Türkiye'de bulunan mülteciler arasinda Afganlarin üst siralarda yer aldigina isaret etti.

Türkiye'nin en fazla mülteciye ev sahipligi yapan ülke oldugunun altini çizen Çavusoglu, "Su anda da Afganistan'dan gelecek baska bir göçmen akinindan bahsediliyor. Ülkedeki olasi gelismeler neticesinde gelecekte böylesi bir göçmen akini olabileceginden bahsediliyor. Biz de bu kapsamda bölgedeki ülkelerle is birligi kurmaya çalisiyoruz. Onlarin da ciddi endiseleri var." diye konustu.

Çavusoglu, Antalya'da gerçeklestirilen Türkiye-Iran-Afganistan üçlü toplantisini hatirlatarak sunlari söyledi:

"Türkiye, AB ve birçok ülke aslinda bu durumdan, bu göçmen akinindan muzdarip. Transit ülkeler olsun hedef ülkeler olsun hepimizin sikinti çektigi gerçek. Dolayisiyla daha iyi bir is birligine ihtiyacimiz var. Özellikle AB ile daha iyi is birligine ihtiyacimiz var. Çünkü hepimizin karsisinda olan ortak biz zorluktan bahsediyoruz. Ideal kosullar altinda bizim bu sorunu kaynak ülkede çözebilmemiz gerekir. Afganistan'da ne yapabiliriz? En azindan ekonomik kalkinmasini destekleyebiliriz. Birçok Afgan ekonomik sebeplerle zaten Afganistan'dan göç ediyor. Biz de bu kapsamda Türkiye'deki göçmenlerle konustugumuzda onlar da bize bunu söylüyor."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile