Disisleri Bakani Çavusoglu, Hollandali Mevkidasi Kaag Ile Ortak Basin Toplantisinda Konustu (1) Açiklamasi

'Afganlar konusunda 'biz para veriyoruz Afganlari ülkede tutun, gelmesin' anlayisi olursa böyle bir is birligi olmaz' 'Herhangi bir ülkenin tahliye edecegi Afganlarin ülkemizde belli bir süre kalmasi mümkün degil, böyle bir teklif gelse de kabul etmeyecegimizi basindan beri söylüyoruz'.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Avrupa Birligi (AB) ile Türkiye arasinda yapilan göç mutabakatinin Afgan ve Suriyelileri kapsayacak sekilde güncellenmesi gerektigine isaret ederek, "Afganlar konusunda 'biz para veriyoruz Afganlari ülkede tutun, gelmesin' anlayisi olursa böyle bir is birligi olmaz." dedi.

Çavusoglu, Hollanda Disisleri Bakani Sigrid Kaag ile Disisleri Bakanligindaki görüsmesinin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

AB göç mutabakatinin Afganlari kapsayacak sekilde güncellenmesinin gündemde olup olmadiginin sorulmasi üzerine Çavusoglu, bu mutabakat çerçevesinde Yunanistan'in geri gönderdigi düzensiz göçmenler arasinda Türkiye'nin ayrim yapmadigini söyledi.

Çavusoglu, bunun karsiliginda AB'nin 20 bin kisiden fazla Suriyeliyi kabul ettigini hatirlatarak sunlari kaydetti:

"Afganlar konusunda 'biz para veriyoruz Afganlari ülkede tutun, gelmesin' anlayisi olursa böyle bir is birligi olmaz. Bu Afganlarin yarin Afganistan'da güvenlik ve istikrar tesis edilirse bunlarin gönüllü ve onurlu bir sekilde geri gönderilmesi dahil, Suriyelilerin güvenli bir sekilde Suriye'ye gönderilmesi dahil birçok konuyu kapsayacak sekilde bizim bu mutabakati güncellememiz lazim. Çünkü bu sorun giderek büyüyor. Sorun da yaratiyor. AB içinde sorunsa Türkiye için de sorun."

Afganlarin ülkeden tahliyesine iliskin bir soru üzerine, Ankara'nin tahliyeler konusunda birçok ülkeye yardim ettigini belirten Çavusoglu, Türkiye'nin bu konuda ahlaki ve insani sorumlulugunu fazlasiyla yerine getirdigini söyledi.

Çavusoglu, "Herhangi bir ülkenin tahliye edecegi Afganlarin ülkemizde belli bir süre kalmasi mümkün degil, böyle bir teklif gelse de kabul etmeyecegimizi basindan beri söylüyoruz." dedi.

Hollanda'dan kendilerine bu yönde bir teklif gelmedigini kaydeden Çavusoglu, ancak farkli ülkelerin tahliyeler sirasinda transit olarak Türkiye'yi yakit ikmali için kullanabilecegini ve Türkiye'nin bu konuda elinden gelen destegi verecegini söyledi.

Çavusoglu, "Ama basindan beri gerek inceleme ya da vize ya baska sebeplerle ülkemizde Afganlarin bu sekilde barinmasina hayir dedik." diye konustu.

(Sürecek)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile