Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Afrika Büyükelçileri İle Buluştu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara’da görev yapan Afrika ülkelerinin büyükelçileri ile Ankara Palas’ta yemekte bir araya geldi.


Bakan Davutoğlu, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin efsanevi lideri Nelson Mandela’yı anarak sözlerine başladı.

Davutoğlu, “O sadece Afrika'nın değil tüm insanlığın önemli bir lideriydi. Onun barışçı ruhu ve mirasının bugün tüm Afrika'da hakim olduğunu görmekten memnuniyet duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Afrika politikasına değinen Davutoğlu, bu boyutları siyasi, insani, ekonomik ve kültürel; düzeyleri de ikili, bölgesel, kıtasal ve küresel olarak tanımladı. Davutoğlu, “İkili düzeyde son yıllarda çok büyük ilerlemeler kaydettik. Örneğin, 2011'den bu yana 23 yeni büyükelçilik açtık ve kıtadaki toplam büyükelçilik sayımızı 35'e çıkardık. Amacımız Afrika'nın her ülkesinde temsil edilmek. Geçmişte bir rüya gibi gözüken bu hedef artık gerçekleşmek üzere. Bölgesel düzeyde, Afrika'daki tüm alt-bölgesel grup ve örgütlerle ilişkilerimiz gelişiyor. Özellikle IGAD ce ECOWAS gibi kuruluşlarla yakın işbirliğimiz bulunmaktadır. Bugün Türkiye örneğin 'Afrika Boynuzu'ndaki tüm ülkelerde büyükelçiliği bulunan tek ülkedir. Kıtasal düzeyde, her geçen yıl daha güçlenen ve tüm Afrikayı temsil eden Afrika Birliği ile ilişkilerimiz stratejik ortaklık seviyesindedir. Bu yılın ilk yarısında 2. Türkiye-Afrika Zirvesini gerçekleştireceğiz. Türkiye ‘Afrika Afrikalılarındır’ ilkesine tam destek vermekte ve başta Afrika Birliği olmak üzere tüm Afrika örgüt ve yapıları ile ilişkilerini geliştirmektedir” dedi.

Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Büyük Göller Bölgesi gibi yerlerde Türkiye’nin gelişmeleri yakından takip ettiğini kaydeden Davutoğlu, “Özellikle Somali'de Türkiye'nin son üç yıldır yaptıkları bu ülkenin uzun bir aradan sonra yeniden istikrara kavuşmasında ve geleceğe umutla bakmasında çok önemli rol oynamıştır” diye konuştu.

Davutoğlu, küresel düzeyde de Afrika ülkeleri ve kuruluşları ile uluslararası toplumu ilgilendiren her konuda yakın işbirliği yaptıklarına işaret ederek, En Az Gelişmiş Ülkeler (LCD) Zirvesi'ne 2011 yılında ev sahipliği yapan Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma konularında Afrika'nın sorunlarının çözümüne önemli katkılar getirdiğini söyledi.

Davutoğlu, şöyle konuştu:
“İnsani boyutta son yıllarda önemli bir ‘emerging donor’ olarak adlandırılan Türkiye yıllık 2 milyar doları aşan insani yardımlarının önemli bir bölümünü Afrika ülkelerine yapmaktadır. Resmi kalkınma yardımlarımızın yüzde 35'i de Afrika ülkelerine yöneliktir. TİKA 35 Afrika ülkesinde projeler yürütmekte ve kıta genelinde 9 bölgesel ofisi bulunmaktadır. Kısıtlı ekonomik imkanlarımızı Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmak bizim için onurlu bir görevdir. Ekonomik boyutta Afrika ülkeleriyle on yıl önce 9 milyar dolar olan yıllık ticaret hacmimiz 2012 yılında 23 milyar doları aşmıştır. Hedefimiz bunu en kısa zamanda 100 milyar dolara çıkartmaktır. Ama Türkiye sadece ticaret hacmini değil karşılıklı yatırımları da artırmak istemektedir. Bunda da önemli mesafe kaydettik. Örneğin on yıl önce Etiyopya'da sadece bir Türk yatırımı bulunurken bugün bu ülkede toplam 341 Türk firması bulunmaktadır. Kültürel boyutta Afrika ülkelerinden öğrencilere verdiğimiz burslar her sene artmaktadır. Sadece Somali'den bin 800 öğrenci Türkiye'de burslu olarak eğitimlerine devam etmektedir. Önümüzdeki dönemde Afrika ülkelerindeki Yunus Emre Kültür Merkezlerinin sayılarını da artıracağız. Aynı şekilde Afrika ülkelerinin kültür merkezlerinin de Türkiye'de açılmasını bekliyoruz.”
Büyükelçiler ise Türkiye'nin Afrika'daki görünürlüğünün ve etkinliğinin artmasından tüm Afrika halklarının ve hükümetlerinin memnuniyet duyduğunu belirttiler. Ayrıca büyükelçiler Türkiye'nin Afrika'ya yönelik stratejik yaklaşımı ve kazan-kazan temeline dayanan anlayışı ile diğer tüm ülkelerden farklı bir nitelik arz ettiğini, Türkiye-Afrika ilişkilerinin gelişmesi için halen büyük bir potansiyel bulunduğunu kaydettiklerini söyleyerek, bu yönde spesifik önerilerde bulunduklarını ifade etti.

Yemeğe; Angola Büyükelçisi Jose Guerreiro Alves Primo, Benin Birinci Müsteşarı Djibril Sefou Garba, Cibuti Büyükelçisi Aden Houssein Abdillahi, Cezayir Büyükelçisi Mouloud Hamai, Etiyopya Maslahatgüzarı Goitom Kahsay Hagos, Fas Büyükelçisi Mohammed Lotfi Aouad, Fildişi Sahili Büyükelçisi Yacouba Atta, Gambiya Büyükelçisi Gibril Joof, Gana Büyükelçisi Ibrahim Abass, Gine Büyükelçisi Daouda Bangoura, Günrey Afrika Cumhuriyeti Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Jacobs Soraya, Güney Sudan Cumhuriyeti Maslahatgüzarı Sebit Bullen Kamonde, Kenya Maslahatgüzarı Lindsay Kimwole Kıptıness, Kongo Cumhuriyeti Maslahatgüzarı Simeon Ewongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba, Libya Büyükelçiliği Müsteşarı Mohamed Alabedi, Mısır Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Hussein Abdelhamid M. Elsaharty, Moritanya Büyükelçisi Mohamed Ahmed Lehweirthi, Nijer Büyükelçiliği Müsteşarı Moussa Dourfaye, Nijerya Büyükelçisi Ahmed Abdulhamid, Ruanda Büyükelçisi Caezar Canisius Kayizari, Senegal Büyükelçisi Issakha Mbacke, Somali Büyükelçisi Mohamed M. Sheikh Abdirahman, Sudan Büyükelçisi Osman Eldirdieri Elmubarak Ali, Tunus Büyükelçisi Mohamed Salah Tekaya, Uganda Büyükelçiliği Müsteşarı Moses Kalule Kasujja ve Zambiya Büyükelçisi Mirriam Kaseba Mulenga katıldı

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile