Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kktc Dışişleri Bakanı Nami İle Ortak Basın Toplatısı Düzenledi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “50-60 yıllık kriz döneminde ilk defa bir Rum ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temsilcisinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Ankara'yı ziyareti anlamında önemli bir psikolojik eşiğin aşılmasını sağladı" dedi.


Bakan Davutoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, Müzaketecilerin görüşecekleri zamanda atılacak adımlarla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, Kıbrıs müzakerelerinin belli bir aşamaya geldiğini ifade etti.

Bakan Davutoğlu, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde yapılan seçimlerin sonucunda büyük bir beklenti oluştuğunu kaydederek, "Anastasiadis'in yaptığı açıklamalar çerçevesinde maalesef gerek ekonomik kriz gerekse Kıbrıs içindeki gelişmeler dolayısıyla anlamlı bir müzakere süreci başlayamamıştı. Downer'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu öncesi Ankara ziyaretinde bu konularda artık çerçevesi,zamanlaması belirlenmiş, ciddi müzakereler yapma vaktinin geldiğini kendilerine ifade etmiştik" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, müzakerelerin gecikmenin sadece adada değil, Doğu Akdeniz havzasında gereksiz bir gerginlik yarattığını vurgulayarak şunları dedi:
"Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin her zaman belirlenmiş parametreler etrafında iki kesimli, kurucu devletlerin siyasi eşitliğine dayalı bir çözüm çerçevesinde müzakerelerin hızlandırma iradesini vurgulamıştık. Son dönemde bu konuda bazı çelişmezler oldu. En önemli gelişme Birleşmiş Milletler Genek Kurulu'nda Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos ile yaptığımız görüşmede Rum ve Türk müzakerecilerin karşılıklı olarak Atina ve Ankara'yı ziyaret ermeleri konusunda mutabık kalmamız oldu.50-60 yıllık kriz döneminde ilk defa bir Rum ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temsilcisinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Ankara'yı ziyareti anlamında önemli bir psikolojik eşiğin aşılmasını sağladı."
Kasım ayının başında her iki liderin bir araya gelmesi söz konusu olduğunu kaydeden Davutoğlu, "4 Kasım'da yapılacak görüşmeler için yoğun bir hazırlık ayı olarak telakki ediyoruz. Bugün Kıbrıs'ta müzakerecilerin yaptığı görüşmelerden alınacak neticelere bağlı olarak tekrar görüşme ihtiyacı olabilir. Müzakereler bağlamında ele aldığımız hususlar kritik bir eşikteyiz. Eğer güçlü bir siyasi irade sergilenirse,Kıbrıs'ta uzun zamandır arzulanan, günün şartlarına uyan barış umudu var"ifadesini kullandı

Nami ise Türkiye ile yakın çalışma içinde.bulunduklarını kaydederek, Kıbrıs Türk halkının 50 yıldır Kıbrıs sorunu ile yaşadığını ifade etti.

Nami, konuşmasına şöyle devam etti:
"Dünyadan tecrit edilmiş şekilde yaşıyor. Bunun aşmanın zamanı geldi. Türkiye Cumhuriyeti'nin verdiği çok büyük destek var. Kıbrıs Türk halkı dünyayla da bütünleşmeli. Bunun yolu da çözümden geçiyor. Biz Mart 2014 diye bir hedef koyduk. Bu Mart 2014'ten önce kapsamlı çözümler ilgili bir referandumun gerçekleştirme ve kapsamlı çözümü mutlaka gerçeğe dönüştürmek istiyoruz."
Bakan Davutoğlu, Türkiye ve Yunanistan'ın garantör devlet olarak rolleri olduğunu belirterek, "Şimdiye kadar temaslar yatay düzeyde gerçekleşti. Türkiye'nin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bir temsilcisinin perspektifini görmesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin perspektifini görme ihtimali olmamıştı. Bu psikolojik bir eşikti. Türkiye ve Yunnaistan'ın devreye girmesi gerektiğini, katkı sağlaması gerektiğini biz hep söyledik. Son News York görüşmemizde bir başlangıç yapmanın faydalı olduğunu paylaştık. Taraflara istişare ettik. Daha sonra da kamuoyu ile paylaştık. Bundan sonra düzey yüksek olabilir, toplantılar yapılabilir" diye konuştu.

Nami ise, diyaloğun artmasından fayda göreceklerini ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile