Davutoğlu, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda Konya ile Kerkük arasındaki işbirliği ve iyi niyet protokolünün imza töreninde, Mevlana'nın birleştirici ruhunun kendini tarihe tekrar yansıttığını söyledi.
Bu durumun, iki şehir arasında kardeşlik atmosferinin oluşmasına vesile olduğunu aktaran Davutoğlu, ''Ezelden beri kardeş olan bu topluluk, inşallah ebediyete kadar da kardeş olacak. Biz bundan sonra hepimiz Koneviyiz, Basriyiz, Kerkükiyiz, Belhiyiz. Çünkü aynı kadim medeniyetten geliyoruz, aynı köklü değerleri paylaştık, kaderimizi de Rabbim bir eyledi'' diye konuştu.
Daha önce yaptığı Kerkük ziyaretinden büyük mutluluk duyduğunu belirten Davutoğlu, Kerkük'ün içerisinde bulunduğu şartlar itibariyle imara ihtiyacı olduğunu ifade etti.
Katıldığı Kerkük Vilayet Meclisi Toplantısı'nda Irak'ın bütün unsurlarını orada gördüğünü aktaran Davutoğlu, şöyle devam etti:
''Orada kalbi bir huzur buldum. Onlara da dedim ki 'Zaten hep kardeşti ancak formel olarak da Konya ile Kerkük'ü kardeş yapacağız ve ebediyete kadar bu kardeşliği paylaşacağız.' Basra ve Belh ile de aynı kardeşlik, aynı samimiyet, aynı muhabbet var. Konya'nın imkanları, Kerkük'ün imkanlarıdır. Konya'ya yapılacak hizmetle Kerkük'e yapılacak hizmette fark gözetmeyiz. Kalbimizin bir yarısı Türktür, bir yarısı Araptır, bir yarısı Kürttür, bir yarısı Afganlıdır; dilimizin bir yarısı Türkçedir, Arapçadır, Kürtçedir, Farsçadır ama gönlümüz ve ideallerimiz birdir. Diller değişebilir ama gönüller bir kalır. Bugün imzalanacak olan kardeş şehir mutabakatı inşallah kardeşliğimizin bir nişanesi olacaktır.''
Şeb-i Arus'un bir düğün merasimi olacağını ve manevi bir buluşmanın, bir vuslatın merasimi olacağını vurgulayan Davutoğlu, tarihi bir vuslata şahitlik etmekten memnun olduğunu dile getirdi.
-''Aslında bu Mevlana'nın 'Gel' davetidir''-
Şeb-i Arus töreninde Başbakan Erdoğan, bakanlar ve Tacikistan Cumhurbaşkanı ile birlikte olacağını ve orada da kardeşliğin bir nişanesinin görüleceğini anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:
''Davetimize icabet edip geldiğiniz için teşekkür ederiz. Aslında bu Mevlana'nın 'Gel' davetidir. 'Gel Ne olursan ol gel' diyen Mevlana'nın davetidir. Onun güzel ifadesiyle 'Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol' dürüstlüğü içinde yapılan bir davettir. Bizler size gönlümüzü açarak davet ettik. Sizler de gönlünüzü açarak bu davete icabet ettiniz. İnşallah Konya sokaklarında kendi şehrinizin havasını teneffüs ede ede dolaşın. Kardeşlerinizle kucaklaşın, onlar da sizi hasretle bekliyorlardı. İnşallah en kısa zamanda Konya'dan da bir heyet Kerkük'ü ziyaret eder. Konya'daki Kerkük Caddemiz, aslında bu gönülleri birleştiren bir caddedir. ''
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise Basra ve Belh'in de Konya'nın kardeş şehirleri olduğunu ifade etti.
Kerkük Vilayet Meclis Başkanı Hasan Turan da Davutoğlu'nun geçen Ramazan ayında Kerkük'e yaptığı ziyaretin tarihi bir ziyaret olduğunu ve bundan çok memnun olduklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Kerkük bir mozaiktir. Bu mozaikten bugüne kadar hiçbir zarar da görmedik. Problemler Kerkük'ün vatandaşlarına, evlatlarına zulüm yapıldığında başladı.
Samimiysek, aslında Mevlana'nın öğretilerine kulak vererek, onlara sımsıkı sarılarak bu problemleri giderebiliriz. İyiliği ve barışı seven herkesin bize bu çabamızda destek vermesi gerekir.''
Protokol imza töreninde, Basra ve Belh'ten Şeb-i Arus için gelen heyetler de hazır bulundu.
Muhabir: İbrahim Yozoğlu
Yayıncı: Ahmet Kayır
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Konya'da Açıklaması
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Aslında bu, Mevlana'nın 'Gel' davetidir. 'Gel ne olursan ol gel' diyen Mevlana'nın davetidir. Onun güzel ifadesiyle 'Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol' dürüstlüğü içinde yapılan bir davettir'' dedi.