Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Slovak Mevkidaşı Lajcak İle Görüştü

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Kafkasya bizim ortak bölgemiz

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Kafkasya bizim ortak bölgemiz. Kafkasya'da kalıcı bir barış ve istikrar alanı oluşması Rusya'nın da, Türkiye'nin de, uluslararası toplumunda menfaatinedir. Artık biz istiyoruz ki, bu krizlerden çıkılsın, sınırlarımız refahı ve istikrarı aktaracak sınırlar haline dönüşsün ve güven ortamı ortaya çıksın" dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak ile Dışişleri Konutu'nda bir araya geldi. İkili, toplantı sonrası basına bilgi verdi. Davutoğlu, iki ülke ilişkilerinin "mükemmel" seyrettiğini belirtirken, ticaret hacminin arttırılması kararını aldıklarını, Başbakan Erdoğan'ın gelecek aylarda Slovakya'ya bir ziyaret gerçekleştireceğini, kendisinin de Slovakya'ya gideceğini söyledi.
Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, Balkanlardaki son durum ve Bosna-Hersek konusunu ele aldıklarını söyleyen Davutoğlu, "Slovakya, Türkiye'nin Balkanlarda ve Bosna-Hersek'te izlediği politikayı destek veren ülkelerin başında gelmiştir. Bosna-Hersek'in NATO üyelik eylem planı almasında Slovakya'nın desteğini almaktan mutlu olmuştuk. Bosna-Hersek konusunda kendileriyle istişareler yapmıştık. Avrupa Birliği için de, diğer kurumlarda Balkanlardaki istikrar konusunda kendisinin yaptığı katkılar hep gündemde
oldu. Bugünkü toplantıda Balkanları genel olarak ele aldık. Balkanlarda yapılabilecek çalışmaları göden geçirdik. Bosna-Hersek'in NATO içinde, Avrupa Birliği, uluslararası entegrasyona daha güçlü şekilde katılım konusunda nasıl katkı sağlayabileceğimizi gözden geçirdik. Bölgesel işbirliği alanlarında beraber çalışmaya devam edeceğiz. Avrupa Birliği konusunu ele aldık. Slovakya, Türkiye'yi her zaman Avrupa platformlarında desteklemiştir. Yapılan reformları, Kıbrıs'taki yapıcı çalışmaları kendisine aktardım"
diye konuştu.
Slovakya Dışişleri Bakanı Lajcak ise, "İki ülke arasında çok verimli ilişkiler var. Farklı alanlarda da ilişkilerimizde devam ediyor. Kardeş şehir uygulaması, kültürel ilişkiler ile Türkiye, Slovak halkının gözde tatil yöresi olmayı sürdürüyor. Slovakya, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üye olmasını destekliyor. Avrupa Birliği'ne üyelik şartları, her ülke için aynı olmalıdır. Görüşmeler sırasında ilave şartlar getirilmemelidir. Avrupa Birliği'nin şartlarını yerine getiren tüm ülkelere tam üyelik yolu
açılmalıdır. Türk vatandaşlarına uygulanan vizelerin kalkmasını destekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Bir basın mensubunun Yunanistan'ın Türk vatandaşları için vize muafiyeti konusundaki sorusu üzerine Lajcak, duruşlarının açık olduğunu, olumlu sonuç çıkacağı ve 27 ülkenin bir anda vizeleri kaldırmasının gerektiğini söyledi.
Minsk grubu eşbaşkanlığı konusunun Rusya ile gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Davutoğlu, eş başkanlık konusunun gündeme gelmediğini, Türkiye'nin eşbaşkan olmadığı fakat Minsk üyesi olduğunu, Türkiye'nin Minsk grubu çalışmalarına katkıda bulunabileceğini belirtti.
Bir basın mensubunun Başbakan Erdoğan'ın İran'a gideceği yolundaki haberlere ilişkin sorusuna Bakan Davutoğlu, "Türkiye özelliklerde son günlerde İran'ın nükleer programına ilişkin çalışmalar yapıyor. Gelecek günlerde ziyaretlerin gündeme gelebilir. Clinton'la bir görüşme yapacağım. Sadece bu konuda değil, birçok konuyu ele alacağız" şeklinde cevap verdi.
Karabağ meselesinde Türkiye'nin Rusya'dan istekleri ile ilgili soru üzerine Davutoğlu, "Son bir yıl içinde özellikle de Sayın Medvedev, Sayın Aliyev ve Sayın Sarkisyan ile birçok görüşme gerçekleştirildi. Bu konu belli bir ivme kazandı. Dün bu konu, gerek Cumhurbaşkanı gerek Başbakan ile yapılan görüşmelerde ele alındı. Ben de Lavrov ile görüşmemde ele aldık. Kafkasya bizim ortak bölgemiz. Kafkasya'da kalıcı bir barış ve istikrar alanı oluşması Rusya'nın da, Türkiye'nin de, uluslararası toplumun da
menfaatinedir. Artık biz istiyoruz ki, bu krizlerden çıkılsın, sınırlarımız refahı ve istikrarı aktaracak sınırlar haline dönüşsün ve güven ortamı ortaya çıksın" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile