Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Soruları Yanıtladı

GEBELE - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lübnan'da Türk pilotların kaçırılmasının Suriye'deki olaylarla ilişkilendirilmesinin kabul edilemeyeceğini belirterek, " Suriye'deki hiçbir olaydan Türkiye mesul tutulamaz. Eğer Suriye'deki olaylardan mesul tutulacak bir taraf varsa Suriye rejimidir" dedi.

Davutoğlu, Azerbaycan'ın Gebele kentinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Lübnan'da kaçırılan Türk pilot Murat Akpınar ile yardımcısı Murat Ağca'nın durumuyla ilgili bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, bu konuyla ilgili olarak da yoğun bir telefon diplomasisi sürdürdüğünü belirtti.

Lübnan Başbakanı Necib Mitaki ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile olay olur olmaz görüştüğünü, bir çok diplomatik temas yaptığını, dün de Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur ile görüşme gerçekleştirdiğini ifade eden Davutoğlu, elden gelen her türlü gayretin gösterildiğini bildirdi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir heyetimiz dün Lübnan'a gitti ve görüşmeler gerçekleştirdi. Lübnan'daki bütün taraflarla Sayın Büyükelçimiz de görüşmeler sürdürüyor. En kısa zamanda pilotlarımızın serbest bırakılması büyük önem taşıyor. Muhataplarımıza da söyledim, bu açık bir terör faaliyetidir. Lübnan'da, Beyrut Havalimanı'ndan Beyrut'a giden bir yolun, açıkça Lübnan güvenlik güçlerinin kontrolünde olan bir yolda, böyle bir terör faaliyetinin gerçekleşmiş olması Beyrut'taki güvenlik şartlarının ya hiç ortada olmadığını gösterir ya da bazı destekler gördüğü anlamı çıkar. O bakımdan derhal pilotlarımızın serbest bırakılması yönünde beklentimiz her düzeyde dile getiriliyor. Bütün kurumlarımızla yoğun bir çaba sarf ediyoruz.

Bunun Suriye'deki olaylarla ilişkilendirilmesi kabul edilemez. Suriye'deki hiçbir olaydan Türkiye mesul tutulamaz. Eğer Suriye'deki olaylardan mesul tutulacak bir taraf varsa Suriye rejimidir. Biz bu yönde insani çabamızı hep gösterdik, Suriye'deki her olay konusunda insani çaba gösterdik, bundan sonra da gösteririz ama bizim vatandaşlarımıza dönük böylesi bir muameleyi herhangi bir şekilde tartışmamız dahi söz konusu olmaz. Derhal pilotlarımızın serbest bırakılmasını bekliyoruz. Bu konudaki çabalarımızı da artırarak sürdüreceğiz. Aksi takdirde Lübnan'ın herhangi bir şekilde güvenli bir ülke olmadığı kanaatinin dünyada yerleşmesi herhalde Lübnan'a verilebilecek en büyük zarardır. Biz, Lübnan'ı dost ve kardeş bir ülke olarak görüyoruz, bütün Lübnanlıları kardeş görüyoruz. Ama vatandaşlarımızın hukukunu koruma konusunda da kesin bir kararlılık içindeyiz."

-Türk Konseyi toplantısı

Türk Konseyi Dışişleri Bakanlığı Toplantısında ele alınan konulara da değinen Davutoğlu, toplantının tam bir kardeşlik ve dostluk atmosferi içinde geçtiğini, zirvede onaya sunulacak metinde mutabık kalındığını ve işbirliği protokolü imzalandığını dile getirdi. Türk Konseyi'nin çok kısa bir sürede kurumsallaşmasını tamamladığını ve uluslararası önemli bir kuruluş olarak akreditasyon da aldığını belirten Davutoğlu, dışişleri bakanları olarak bundan sonra da Konsey çalışmalarının daha etkin bir şekilde sürdürülmesi için gerekli adımları atacaklarını söyledi.

Türk Konseyi III. Zirvesi'nin "ulaştırma" temasıyla toplandığını hatırlatan Davutoğlu, üye ülkelerin Avrasya ölçekli ulaştırma çerçevesini etkileyebilecek önemli projeler geliştirileceğine olan inancını dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile