Disisleri Bakani Fidan Açiklamasi 'Filistin Cografyasinda Da Ukrayna Konusunda Da Ayni Ilkeyle Hareket Ediyoruz'

Disisleri Bakani Hakan Fidan, “Biz Filistin cografyasinda da Ukrayna konusunda da ayni ilkeyle hareket ediyoruz. Aylardir herkesi uyariyoruz. Bu çatismalar bölgesel hatta küresel bir savasa dönüsebilir. Bunun engellenmesi için herkesin elini tasin altina koymasi gerekiyor” dedi.

Bakan Fidan, Çekya Disisleri Bakani Jan Lipavsky ile Disisleri Bakanliginda gerçeklesen görüsmesinin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisinda konustu.

“Halklarimiz arasindaki baglar her geçen gün daha da derinlesiyor”

Türkiye ve Çekya arasinda ticaret hacmini geçen yil itibari hedeflenen 5 milyar dolar seviyesine yaklasildigini aktaran Bakan Fidan, “Ortaya koydugumuz hedefle ticaret hacmimizi 10 milyar dolara yükseltmeye çalisacagiz. Yatirimlar, müteahhitlik, ulastirma, yesil ve dönüstürme alanlarina da öncelik veriyoruz. NATO müttefikleri olarak savunma sanayi alanindaki isbirligimizi önemsiyoruz. Savunma sanayindeki isbirligimizi somut projeler esliginde üçüncü ülke pazarlarina yönelik olarak daha da gelistirmeyi hedefliyoruz. Halklarimiz arasindaki baglar da her geçen gün daha da derinlesiyor. Ülkelerimiz arasindaki diplomatik iliskilerin 100. yil anisina Prag’da bu ay yapilan park açilisini dostlugumuzun bir nisanesi olarak görüyoruz. Çek-Türk Isbirligi Parkinin açilisindan hep hepimiz büyük bir mutluluk duyduk. Turizm sektöründeki gelismeler de memnuniyet vericidir. Geçen yil 380 binden fazla Çek turisti ülkemizde agirladik. Türkiye’nin Çek turistler tarafindan en fazla tercih edilen ülkelerden biri haline gelmesinden de ayrica memnuniyet duyuyoruz” diye konustu.

“Filistin cografyasinda da Ukrayna konusunda da ayni ilkeyle hareket ediyoruz”

Çek mevkidasi ile görüsmede bölgesel ve uluslararasi konulari da ele alma imkani bulduklarini dile getiren Bakan Fidan, Ukrayna’da devam eden savasi da masaya yatirdiklarini belirterek su ifadelere yer verdi:

“AB sürecimize verdigi destekten dolayi Çekya’ya mütesekkiriz. Avrupa Birligi ile iliskilerimizin ilerletilmesi ve üyeligimizin önündeki engellerin asilmasi hususunda Çekya’nin katki ve desteklerinin önümüzdeki süreçte de devam edecegine inaniyoruz. Bugünkü görüsmemize, Gazze’deki insanlik dramini da ele aldik. Israil, Gazze’de kelimenin tam anlamiyla bir etnik temizlik yapmaya devam ediyor. Gazze’de her gün bir yeni savas suçu isleniyor. Israil’in halen topraklarini genisletme pesinde kosmasina Filistinli kardeslerimizin topraklarini çalmasina sessiz kalmadik. Tam tersine, Gazze’deki zulmün son bulmasi için tüm platformlarda sesimizi yükseltmeye devam edecegiz. Diplomasinin tüm imkanlarini sonuna kadar seferber edecegiz. Bu çerçevede Gazze’de ateskesi hedefleyen tüm girisimleri destekliyoruz. Çözümün yolu 2 devletli çözümü hayata geçirmekten geçiyor. Birçok ülke artik bu gerçegi teslim ediyor. Filistin devletini taniyan ülkelerin sayisinin artmasi bunun bir göstergesidir. Bu sayinin daha da artmasi için önümüzdeki dönemde de çalismalarimizi hiz kesmeden sürdürecegiz. Biz Filistin cografyasinda da Ukrayna konusunda da ayni ilkeyle hareket ediyoruz. Aylardir herkesi uyariyoruz. Bu çatismalar bölgesel hatta küresel bir savasa dönüsebilir. Bunun engellenmesi için herkesin elini tasin altina koymasi gerekiyor. Ukrayna’da devam eden savasi ele aldik. Türkiye, Ukrayna’nin bagimsizligini, egemenligini ve toprak bütünlügünü desteklemektedir. Ama savasin yol açtigi can kayiplarini ve korkunç yikimi da görmezden gelemeyiz. 500 bini askin insan bu savasta hayatini kaybetti. Bu savas Ukrayna’nin disina siçrama, hatta kitle imha silahlarinin kullanimina yol açma risklerini bünyesinde barindiriyor. Bu nedenle Türkiye olarak biz taraflarin baris için müzakere masasina oturmalarini görmek istiyoruz. Gerek Ukrayna’nin gerek Rusya’nin ortaya koyduklari baris vizyonuyla kan dökülmesine son verme konusunda istekli olduklarini göstermelerini önemsiyoruz. Bunun içerigi ve sartlari ne olursa olsun baslangiç itibariyle önemli bir adim olarak görüyoruz. Uluslararasi toplumun da kapsayici bir sekilde daha fazla adim atmasi gerekiyor. Türkiye her zaman oldugu gibi bundan sonra da görüsmelerde kolaylastirici ve yapici bir rol oynamaya hazirdir.”

Avrupa Futbol Sampiyonasi’nda Türkiye Milli Takimi ile Çekya arasinda oynanacak maç hakkinda da görüstüklerini aktaran Fidan, “Bu karsilasmada her seyden önce sportmenligin galip gelmesini diliyorum. Tüm futbolseverler için keyifli ve güzel bir maç olmasini temenni ediyorum” dedi.

“NATO hepimiz için güvenligin garantisidir”

Türkiye, Çek Cumhuriyeti’nin uzun süreli bir müttefiki olmasinin yani sira Türkiye’nin önemli ticari ve yatirim ortagi oldugunu aktaran Çekya Disisleri Bakani Lipavsky, iki ülke arasindaki ticaret hacminin 2023 yilinda 6 milyar euro seviyesine ulastigini kaydederek “Temel degerler, ticaret, güvenlik konulari veya dis politika gibi çesitli alanlardaki daha yakin isbirligimizin bizi güçlendirecegine ve bir araya getirecegine inanmaktayim. Çek Cumhuriyeti ve Türkiye 25 yildir NATO’ya müttefiktir. Sayin bakanimiza yakin zamanda Prag’da yapilan NATO Disisleri Bakanlari Resmi Toplantisina katilimindan dolayi tesekkür etmek istiyorum. NATO hepimiz için güvenligin garantisidir” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile