Disisleri Bakanligi Açiklamasi 'Büyükelçilere, Bu Hadsiz Açiklamanin Kabul Edilemez Oldugu Iletildi'

Disisleri Bakanligi Açiklamasi 'Büyükelçilere, Bu Hadsiz Açiklamanin Kabul Edilemez Oldugu Iletildi'

Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, “Büyükelçilere, bu hadsiz açiklamanin kabul edilemez oldugu, hukuki süreçlerin siyasallastirilmasina ve Türk yargisina baski yapmaya yeltenen bu açiklamanin reddedildigi, söz konusu açiklamanin Büyükelçilerin savundugunu iddia ettikleri hukukun üstünlügü, demokrasi ve yargi bagimsizligina da aykiri oldugu iletilmistir” denildi.

Disisleri Bakanligi, Osman Kavala’ya iliskin açiklama yapan 10 ülkenin büyükelçilerini bakanliga çagirdi. Büyükelçilerle yapilan görüsmenin ardindan ise Disisleri Bakanligi konuya iliskin açiklama yapti.

Bakanliktan yapilan açiklamada, “Ülkemizde devam eden bir davayla ilgili olarak, diplomatik teamüllere aykiri bir sekilde dün aksam ortak bir açiklama yayimlayan Ankara’daki bir grup Büyükelçi bu sabah Disisleri Bakanligina çagrilmistir. Bu ülkelerin Büyükelçileri/Maslahatgüzarlarina, sosyal medya üzerinden yapilan ve bagimsiz yargi tarafindan yürütülen hukuki bir süreçle ilgili bu hadsiz açiklamanin kabul edilemez oldugu, hukuki süreçlerin siyasallastirilmasina ve Türk yargisina baski yapmaya yeltenen bu açiklamanin reddedildigi, sözkonusu açiklamanin Büyükelçilerin savundugunu iddia ettikleri hukukun üstünlügü, demokrasi ve yargi bagimsizligina da aykiri oldugu iletilmistir” ifadelerine yer verildi.

Açiklamada, Türkiye’nin insan haklarina saygili, demokratik bir hukuk devleti oldugunun vurgulandigi belirtilerek, “Türk yargisinin bu tür sorumsuz açiklamalardan etkilenmeyecegi hatirlatilmistir. Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’nin, bazi ülkelere yönelik verdigi ve yillardir uygulanmayan kararlarini görmezden gelenlerin, sadece Türkiye ile ilgili davalara odaklanmalarinin ve özellikle Kavala davasini sürekli ve israrla gündemde tutmaya çalismalarinin samimiyetsiz ve çifte standartli bir yaklasim olduguna dikkat çekilmis, Büyükelçiler/Maslahatgüzarlar Viyana Sözlesmesi kapsaminda görevlerinin sorumluluklari içerisinde kalma konusunda uyarilmislardir” denildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile