" Gündüz Aktan: Söyledikleri ve Yazdıkları" adıyla Türkçe ve İngilizce hazırlanan kitabın tanıtımı Dışişleri Bakanlığı'nda yapıldı.
Tanıtım toplantısına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Aktan'ın ailesi, çalışma arkadaşları ve bakanlık mensupları katıldı.
Toplantıda konuşan Sinirlioğlu, 2008 yılında hayatını kaybeden Aktan'ın usta bir diplomat, köşe yazarı, siyasetçi ve bir aydın olarak Türkiye'ye hizmet ettiğini hatırlatarak, "Yurtseverliğiyle Türkiye'nin her zemindeki çıkarlarını en iyi şekilde korumayı ve savunmayı bilmiştir. Muhatabı olduğu yabancı meslektaşları kendisinden her daim sitayişle bahsetmişler, bu da bizim için ayrı bir gurur kaynağı olmuştur" dedi.
Sinirlioğlu, bakanlıktaki genç diplomatların önlerinde Gündüz Aktan gibi bir rol model bulunduğu için şanslı olduklarını dile getiren Sinirlioğlu, Aktan'ın son dönemindeki yazılarında Ermeni meselesini tüm boyutlarıyla detaylı bir şekilde incelediğini aktardı.
Sinirlioğlu, "1915 olaylarının soykırım olarak tanımlanan yanlışlığını tarihi, hukuki, siyasi, ahlaki ve psikolojik boyutlarıyla açıklayabilmiştir" dedi.
Aktan'ın fikir, tespit ve değerlendirmelerinin yeni kuşaklara aktarılmasını Dışişleri Bakanlığı'nın bir görev olarak gördüğünü belirten Sinirlioğlu, "Gündüz Aktan sadece bir diplomat, sadece bir yazar değil, aynı zamanda bir filozoftu. Türk düşün tarihimizde hak ettiği yeri mutlaka alacaktır" dedi.
-Genç diplomatlar kitabın satırlarında onun bilgisinin gücüne rastlayacaklar-
Gündüz Aktan'ın oğlu Uygar Aktan da ailesi adına yaptığı konuşmada, babasının Türk dış politikasındaki meseleleri uluslararası hukuk temelinde savunduğunu söyledi.
Babasının Türkiye'nin temel konularında haklı olduğunu düşündüğünü dile getiren Uygar Aktan, "Kendisini üzen hatta zaman zaman isyan ettiren konu, Türkiye'nin kendisini temel davalarında yeterince savunmadığı görüşüydü" dedi.
Aktan, "Ne kadar haklı olursanız olun, eğer kendinizi mağlup bir halet-i ruhiyeyle savunuyorsanız, haklı olduğunuzun bir noktadan sonra önemi kalmıyor. Hayatının büyük bir bölümünü bunu analiz etmeye ve düzeltmeye adadı. Bu düzelmezse Türkiye'nin dış politikasının temel amacını da gerçekleştiremeyebileceğinden endişe ediyordu. Temel amacı şöyle tanımlıyordu. Bir ülke, politikasını kendi milli çıkarları ve iç dinamiklerinin icapları doğrultusunda oluşturmalıydı" diye konuştu.
Aktan, "Bu kitabı geleceğin diplomatları okuduğunda kitabın satırlarında onun bilgisinin gücüne rastlayacaklardır. Satır aralarında da ruhunun gücüne rastlayacaklardır. Belki bundan bazıları ilham alacaktır, bazıları da 'iyi ki bugünleri görmemiş' diyecektir" dedi.
Toplantıda gazeteci Murat Yetkin ve Türk-Japon Vakfı Başkanı Cafer Tayyar Sadıklar da konuşma yaparak, Gündüz Aktan ile ilgili anılarını anlattı.
-Gündüz Aktan-
Aktan, 1941'de Safranbolu'da doğdu. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olan Aktan, bir dönem kaymakamlık yaptıktan sonra Dışişleri Bakanlığı'na girdi. OECD bünyesindeki Türkiye Daimi Temsilciliği, Nairobi'deki Türkiye Büyükelçiliği, BM Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği, BM Genel Merkezi, Bern'deki Türkiye Büyükelçiliği'nde görev yapan Aktan, dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın danışmanlığını da yaptı.
Aktan, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi, Cenevre'deki BM Ofisi'nde Türkiye Daimi Temsilcisi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi görevlerinde bulundu.
Aktan, köşe yazarlığı ve milletvekilliği de yaptı. Aktan'ın Ermeni meselesi ve Türk dış politikasıyla ilgili çok sayıda yazısı yayımlandı.
Muhabir: Tuğrul Çam
Yayıncı: Hüseyin Köşger
Dışişleri Bakanlığı, Aktan Anısına Hazırlanan Kitabı Tanıttı
Merhum Büyükelçi Gündüz Aktan anısına Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan kitap tanıtıldı.