Dışişleri Bakanlığı’nda Kitap Tanıtımı

Dışişleri Bakanlığı, emekli Büyükelçi Gündüz Aktan’ın özellikle sözde Ermeni soykırımıyla ilgili değerlendirmelerinin derlendiği 'Gündüz Aktan-Söyledikleri ve Yazdıkları’ kitabının tanıtımına ev sahipliği yaptı.

' Gündüz Aktan-Söyledikleri ve Yazdıkları' kitabının tanıtımı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirloğlu'nun ev sahipliğinde Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirildi.

Aktan’ın hayatını anlatan sinevizyon gösterisinde emekli Büyükelçi Gündüz Aktan'ın Türk-Ermeni ilişkileriyle ilgili önemli araştırmaları bulunduğuna vurgu yapılarak, sözde Ermeni soykırımıyla ilgili düşünceleri aktarıldı. Sinevizyon gösterisinde Aktan'ın "Ermeni tehcirinin soykırım olmasına imkan yok" sözlerine de yer verildi

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Aktan’ın sorunların çözümünde barışçıl çözümü temel alan bir yaklaşıma sahip olduğunu söyleyerek, Aktan’ın kültürel alandaki bilgi derinliği ile diplomasi derinliğini ustaca birleştirmesini bildiğini vurguladı. Aktan’ın Türkiye’nin çıkarlarını en iyi şekilde koruduğunu ifade eden Sinirlioğlu, "Gündüz Aktan, profesyonel diplomasi etiği, bilgi donanımı, sağduyusu ve alçak gönüllülüğü ile genç meslektaşlarımız için kıymetli bir örnektir. Gündüz Aktan’ı mesleğimizin devrimcisi olarak nitelendirebiliriz. Diplomasimiz, diplomasi geleneğimiz Gündüz Aktan’ın dinamik ve genel konuları sorgulayan tavrından geniş ölçüde yararlanmıştır. Bilgisinin derinliği, geniş bir tarih ve edebiyat okumasına, uluslararası hukuktan ve siyaset biliminden psikoloji ve hafıza incelemelerine uzanan çok disiplinli bir yaklaşımla buluşmuştur" ifadelerini kullandı.

Aktan ailesi adına Gündüz Aktan’ın oğlu Uygar Aktan konuşma yaptı. Aktan, babasının düşüncelerinin öğrenilmeye ve ilham alınmaya devam edilmesi için kitabın önemli bir kaynak olduğunu ifade ederek, “Gündüz Aktan’ın dış politika alanına yaklaşımını bir araya toplayan çok önemli bir yapıt. Gündüz Aktan’ın Türkiye’nin temel dış politika konularına yaklaşımını rahatlıkla görebiliyorsunuz. Bu bağlamda temel konuları tek tek ele alışı, her birini tarihiyle, ayrıntısıyla, bütün dinamikleriyle çalışıp, kavrayıp, öğrenip sonra bu bilgiyle donandıktan sonra argümanıyla bunu uluslar arası hukuk temeline dayandırarak savunması. Kanımca Türk dış politika düşüncesine yaptığı en büyük katkı ve kazanım budur. Olaylara uluslararası hukuk bakımdan yaklaşmak” ifadelerini kullandı

Aktan, babasının yaşamı boyunca Türkiye’nin kendisini temel değerleri konusunda yeterince savunmadığı görüşünde olduğunu bildirdi. Uygar Aktan, kitapla ilgili olarak, “Bu kitabı gençler ve geleceğin diplomatları okuduğunda bu kitabın satırlarında onun bilgisinin gücüne rastlayacaklardır, satır aralarında ise ruhunun gücüne rastlayacaklardır. Belki bundan bazıları ilham alacaklardır, bazıları da 'iyi ki bugünleri görmemiş' diyecektir” dedi.

Türk Japon Vakfı Başkanı Tayyar Sadıklar ise, Ermeni konusuna hukuki açıdan nasıl yaklaşılacağını Gündüz Aktan'dan öğrendiğini kaydederek, Aktan’ın Ermeni konusu üzerinde daha fazla çalışılmasını istediğini belirtti.

Ermenilerin konu üzerinde daha fazla çalıştığını söyleyen Sadıklar, “Ermeniler, bizim 37 diplomatımızı öldürdü. Dünya bunların karşısında yeteri kadar sesini çıkarmadı, sustu. Benim önerim şuydu. Gelin bu katliamın yapıldığı yerlerde birer heykellerini dikelim ve her yıl yıldönümünde bazı gösteriler yapalım, dünyaya hatırlatalım” şeklinde konuştu.

Gazeteci Murat Yetkin de, Aktan ile aynı gazetede çalıştıklarını belirterek, Aktan’dan diplomasinin, devlet yönetiminin hiç bilmediği yönlerini öğrendiğini kaydetti.

Yetkin, Aktan’dan olaylara başka açılardan bakmayı da öğrendiğini ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile