Dışişleri Bakanlığı’nın 3. Temsilciliği Edirne’de Açıldı

Dışişleri Bakanlığı’nın 3. Temsilciliği Edirne’de Açıldı

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı 3. Temsilciliği serhat şehir Edirne’de açıldı.

Geçen yıl gerçekleşen Büyükelçiler Konferansı’na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ülke genelinde açmayı planladıkları 5 tane temsilcilikten 3.sünün Edirne’de olmasını söyledi.

Davutoğlu’nun talimatıyla çalışmalara başlandı. Edirne Valiliği bahçesinde yer alan Avrupa Birliği Eş Güdüm Merkezi’nin bulunduğu tarihi bina dışişlerine tahsis edildi. Binanın tahsis edilmesiyle birlikte restorasyon çalışmalarına başlandı. Yaklaşık bir yıl süren onarım çalışmasının tamamlanmasıyla birlikte bina düzenlenen törenle hizmete açıldı. Büyükelçi Metin Kılıç’ın başında bulunduğu temsilciliğin açılışını Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Edirne Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük birlikte yaptı.Törende konuşan Bakan Yardımcısı Koru, İstanbul ve İzmir’den sonra Dışişleri Bakanlığı’nın 3. temsilciliğini Edirne’de açmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Büyükelçiler Konferansı’nda verdikleri sözü yerine getirdiklerini anlatan Naci Koru, balkan kökenli olması nedeniyle temsilciğin burada açılmasının kendisi için ayrı bir anlamının olduğunu kaydetti.

Edirne’nin balkanların başkenti olmasını arzu ettiklerini vurgulayan Koru, “Osmanlı İmparatorluğu’na uzun yıllar başkentlik yapmış bu güzide şehrimizde temsil edilmekten büyük bir gurur duyuyoruz. Biz Edirne’nin balkanların da başkenti olmasını istiyoruz. 1912 yılı üzerinden 100 yıl geçti. 2012 yılını balkanlar için barış yılı olmasını arzu ediyorduk. Onun için de çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Önümüzdeki dönemde Edirne üzerinden balkan politikamızı daha etkin bir şekilde uygulamaya koymayı arzu ediyoruz. Bunun için buradaki bütün kamu kurumlarına destek vermek amacıyla buradaki temsilciliğimizi açıyoruz. Yılın 12 ayında buradaki temsilciliğimiz çalışmalarını sürdürecek.” diye konuştu.

Edirne Valisi Hasan Duruer ise milletlerin kaderi gibi şehirlerin de kaderinin bulunduğunu belirterek serhat şehrin Osmanlı’nın yükseliş, duraklama ve çöküş dönemine tanıklık ettiğini ifade etti.

Şehrin son bozgunun balkan savaşları sırasında yaşadığını anlatan Duruer, 92 yıl başkentlik yapması, seferlerin düzenlemesi nedeniyle Edirne’nin daima balkanların merkezi konumuna getirdiğini kaydetti.

Valilik olarak Edirne’nin kültürde, sanatta ve ticarette yeniden merkez konumunu kazanması için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Duruer, son 3 ay içerisinde 5 kez balkanlara gitme şansını bulduklarını dile getirdi.Gittiğimiz yerlerde Dışişleri’nde yaşanan zihniyet değişiminin çok ciddi yansımalarını gördüklerini vurgulayan Duruer, emeği geçen tüm konsoloslara teşekkürlerini iletti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile