Dışişleri'nden İsrail'e kınama

Dışişleri'nden İsrail'e kınama

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'le yaşanan diplomatik krize ilişkin sert bir açıklama yaptı.

  İsrail Dışişleri Bakanlığı ' nın Tü ; rkiye ' ye yö ; nelik ifadelerinin ' şiddetle kınandığı ' aç ; ıklamada , sö ; z konusu ifadeler ' iç ; siyasi mü ; lahazalarla yapılan ve amacını aşan ' sö ; zler olarak tanımlandı .

Dışişleri , Tü ; rkiye ' nin Tel Aviv Bü ; yü ; kelç ; isi ' ne yapılan diplomatik teamü ; llerin dışındaki muameleye ilişkin ikinci bir aç ; ıklama daha yapacak .

Dışişleri Bakanlığı ' nın internet sitesinden yayımlanan yazılı aç ; ıklamada , ' İsrail ' in Filistin ' e yö ; nelik uygulamaları hakkında tarafımızca dile getirilen eleştiri ve uyarılara cevaben İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan aç ; ıklamaları esefle karşılıyoruz ' denildi .

Aç ; ıklamada şu ifadeler yer aldı :

' Tü ; rkiye ' nin bö ; lgeye yö ; nelik dış politikası lafzı ve ruhuyla tü ; m ü ; lkelerin ve halkların barış , gü ; venlik ve istikrarının sağlanmasını , bu amaç ; la , orantısız gü ; ç ; kullanımı ve izolasyon uygulamaları yerine diyalogun , angajmanın ve barışç ; ıl yö ; ntemlerin ö ; ne ç ; ıkarılmasını amaç ; lamaktadır . Sayın Başbakanımızın bu doğrultudaki barışç ; ıl girişimleri bö ; lgede ve ö ; tesinde takdir toplamaktadır ve mü ; nhasıran İsrail ' in Gazze ' deki kabulü ; mü ; mkü ; n olmayan uygulamaları ile politikalarına yö ; neliktir .

' Tü ; rkler ve Yahudiler arasında İsrail Devleti ' nin kurulmasından ç ; ok daha ö ; ncelere kadar uzanan kö ; klü ; ilişkiler ve bizzat İsrail ile ilişkilerimizin genel dokusu , ü ; lkemize bu uyarı ve eleştirilerde bulunma sorumluluğunu yü ; klemektedir .

' Tarih boyunca Yahudiler her dara dü ; ştü ; klerinde Tü ; rkler kendilerine ellerini uzatmışlardır . Tü ; rkler ve Yahudilerin uzun birlikte yaşama tarihi karşılıklı saygı ve hoşgö ; rü ; tarihidir . Dolayısıyla , &ldquo ; Tü ; rkiye ' nin İsrail ' e ahlak dersi verecek son ü ; lke&rdquo ; olduğu yö ; nü ; ndeki bizzat Yahudi halkının hafızasıyla bağdaşmayacak bu iddiayı reddediyoruz . Gerç ; ekleri tahrif eden bu ifade tarihe karşı bir haksızlıktır .

' İDDİALAR TEMELSİZ '

' Diğer taraftan , Tü ; rkiye ' de Yahudi aleyhtarlığının tahrik edildiği iddiaları her tü ; rlü ; temelden yoksundur . Tarihi sicilimiz ve anti-Semitizmin bir insanlık suç ; u teşkil ettiği yö ; nü ; nde bizzat Sayın Başbakanımız tarafından yapılan aç ; ıklamalar bu iddianın mesnetsizliğinin en bariz kanıtıdır .

' İsrail Dışişleri Bakanlığı aç ; ıklamasında yer alan Tü ; rkiye ' ye yö ; nelik ifadelerin iç ; siyasi mü ; lahazalarla yapılan ve amacını aşan sö ; zler olduğuna inanıyor , aç ; ıklamadaki ifadeleri şiddetle kınıyoruz . '
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile