Diyarbakir Su ve Kanalizasyon Idaresi (DISKI) Genel Müdürlügü, enerji maliyetlerini en aza indirmek ve doga dostu yenilenebilir enerji kaynaklarini yaygin sekilde kullanmak amaciyla çalismalarini sürdürüyor. Günlük olarak kent merkezinin kanalizasyon sisteminden gelen 100 bin metreküp suyu aritarak Dicle Nehri’ne temiz sekilde birakan DISKI, çamur stabilizasyonuna aldigi atik suyu kimyasal (polimer) kullanarak yogunlastirip gaz üretiyor.
Çamur çürütücülerinde üretilen metan gazi, gaz jeneratörlerinde yakilarak tesis içinde kullanilmak üzere elektrik enerjisine dönüstürülüyor. DISKI, 2021 Ocak ve ekim aylari arasinda aritma faaliyeti sonucu olusan biyolojik çamurdan 1 milyon 171 bin 915 metreküp biyogaz elde etti. Elde edilen bu biyogazdan 2 milyon 256 bin 694 kilovat elektrik enerjisi üretildi. Üretilen elektrik, tesiste günlük kullanilan enerjinin yüzde 45’ine tekabül edildigi belirtildi.
DISKI, Metan Gazindan Elektrik Üretiyor
DISKI’ye bagli faaliyetlerini sürdüren Diyarbakir Ileri Biyolojik Atiksu Aritma Tesisi, metan gazindan elektrik üreterek tesisin yüzde 45’lik enerji ihtiyacini bu yolla karsiliyor.



















