Dislerde Zirkonyum Isiltisi

Dislerde Zirkonyum Isiltisi

Dt. Enis Akyürek, dis kaplama uygulamalarinda zirkonyumun tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden birinin estetik açidan çok etkili sonuçlar dogurmasi oldugunu söyledi.

Adana’da Yüregir, Sariçam ve Seyhan’daki kliniklerde hizmet veren Inci Dis Sagligi Klinigi kurucularindan Dt. Enis Akyürek, “Dis beyazlatma yöntemlerinin ise yaramadigi durumlarda oldukça basarili sonuçlar veren zirkonyum dis kaplama, ayni zamanda ortodontik uygulamalarin tercih edilmedigi durumlarda öncelikli tercih oluyor” dedi.

Zirkonyum klasik porselen köprü ve protez uygulamalarin altyapisi olarak kullanilan bir madde oldugunu, bu maddenin gri metal yerine uygulanan beyaz renkli bir karisim olarak bilindigini belirten Dt. Enis Akyürek, “Dis kaplama uygulamalarinda zirkonyumun tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri estetik açidan çok etkili sonuçlar dogurmasi” diye konustu.

Dt. Akyürek, dis beyazlatma uygulamalariyla islevsel sonuç alamayan ileri düzeyde renk degisimi olan kisilerde zirkonyum dis kaplamanin basarili sonuçlar verdigini ifade ederek, sunlari söyledi:

“Ortodontik tedavide ayrik veya az çaprasik dislerde, dönük dis durumlarinda, eski dolgularin yapisinin bozulmasi durumunda, asiri madde kaybi olan dislerin restorasyon çalismalarinda, arka gruptaki dislerde köprü ya da kaplama sirasinda ve ön gruptaki implant üzeri protezlerde estetik sonuçlari sebebiyle zirkonyum dis kaplama tercih edilmektedir. Ayrica basarili gülüs estetik çalismalarinda da en çok tercih edilen yöntemler arasinda yer aliyor.”

Zirkonyum dis kaplama yapilan dislerin bakiminin diger kaplama dislerden farkli olmadigini belirten Dt. Akyürek, “Yilda en az iki kez yapilan dis hekimi kontrolleri ile zirkonyum kaplama disler, uzun yillar saglikli ve estetik gülüs sunar” seklinde konustu.



Zirkonyum dis kaplama avantajlari

Dt. Akyürek, dogal dis rengine en yakin karisim olan bu sayede dogal dis rengine ve yapisina yakin sonuç veren, dis dokusuyla uyumu yüksek olan zirkonyum dis kaplamanin diger avantajlari konusunda su bilgileri verdi:

“Estetik bir gülüse sahip olmak isteyenler için zirkonyum son derece dogru bir seçimdir. Zirkonyum disin yapisinda hiçbir metal uygulanmaz. Bu yüzden zirkonyum dis kaplama metal alerjisi olan hastalarda da kisa süre içinde yapilabiliyor. Uygulama sirasinda dis etinde morarma ya da renklenme sikayetleri olmaz, dis eti çekilmesi yasanmaz. Zirkonyum kaplamalar degistirilmek istendigi zaman dise bir zarar verilmeden islem yapilabilir. Zirkonyum dis kaplama her yasta yapilabilir. Erken yaslarda dahi daimi dislerin agizda saglikli kalmasi için zirkonyum kaplamaya basvurulabilir. Agiz içinde uzun ömürlü ve saglam bir dis kaplama uygulamasi için zirkonyum kaplama tercih edilebilir.”

Dt. Enis Akyürek, dis eti hastaliklari tedavisi sonrasinda da zirkonyum dis kaplama uygulanabildigini kaydetti.

Porselen dis kaplama ile zirkonyum dis kaplama arasindaki farklara da dikkati çeken Dt. Enis Akyürek, “Porselen dis kaplama, metal destekli seramik kronlar olarak da bilinir. Dolayisiyla bu teknikte seramigi destekleyecek metal köprüler tercih edilir. Porselen kaplama, altta bulunan metalin görüntüsünü yansittigi için hem donuk hem de mat bir görünüm sunar. Alttaki metal zamanla oksitlendigi için, dis etinde de renklenme gibi problemlere yol açar. Metal altyapi, dis etiyle uyumlu olmadigindan bir süre sonra dis eti sinirlarinda açilmalar göze çarpar ve bu kisimda yiyecekler birikir. 8-10 yilda bir degisimi gerekir” ifadelerine yer verdi.

Dt. Akyürek, zirkonyumun ise yari metal ve isik geçirgenligine sahip oldugunu, disin kendi rengini dogrudan yansittigindan dogal bir görünü sundugunu, dis eti ile son derece yüksek bir uyuma sahip oldugunu, dislerde yiyecek artigi olusturmadigini, uzun yillar kullanilabildigini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile