Dişsiz Hastalara İmplant Çare Oluyor

İmplant hakkında merak edilenler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren diş hekimi Arzu Yalnız Zogun, “İmplant, dişin olmadığı durumlarda çekilmiş olan dişin yerine konan yapay titanyumdan köklerdir” dedi.


“İmplantın yapılması için dişin çekilmiş olması lazım” diyen Zogun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz implant yaptıktan sonra tıpkı hastanın kendi dişi varmış gibi üzerine istediğimiz formda ve estetikte diş yapabiliyoruz. Eskiden hastalar dişleri yoksa ya köprü yapılırdı ya da damak şeklindeki protezleri kullanırlardı ama implantlarla bu tür protezlere gerek kalmadan direkt olmayan dişin bulunduğu bölgeye implant yapılıp üzerine porselen diş sabitlenebilir. Daha önce, diş çekimi yapıldıktan sonra öndeki ve arkadaki dişler kesilir ve onun yerine köprü yapılırdı ama şimdi eğer o bölgede kemik varsa implant yapılabilir, hastanın kendi dişlerine dokunulmaz.”
İmplantın normal dişlerin kökleri gibi yerleştiğini belirten Zogun, “Köklerin üzerine tek tek dişler konulabilir. Bu aslında hem ileriye yönelik dişin çekildiği bölgedeki kemiği korumak amaçlı yani yaşlılığa bu kemiği taşımak amaçlı önemli bir şeydir. Çünkü implantın yapıldığı yerdeki kemik kullanıldığı mesajı aldığı için o bölgedeki kemik erimez. En büyük sorun ileriki yaşlarda dişin çekildiği yerlerde kemiğin erimesidir. Kemik erimesi olmuş kişilerde de ilave cerrahi yöntemlerle kaybedilen kemik yeniden oluşturulup implant uygulamak da mümkün. Yani hastanın alt üst dişleri yıllar önce çekilmiş olsa bile implant yaparak hastaya tekrar gençliğindeki dişlere benzer dişler kazandırma şansımız var” dedi.

GÜNÜMÜZDE EN ÇOK TERCİH EDİLEN İMPLANTLAR
İmplantların birçok çeşidi olduğunu söyleyen Zogun, “Eskiden plaka şeklinde daha geniş implantlar vardı ama şimdi vida şeklinde dişin kökünü taklit eden implantları kullanmayı tercih ediyoruz. Dünya genelinde sıklıkla kullanılan ve geçerliliği olan implantlar vardır, Genellikle tercihimiz onlardır çünkü eğer hastaya 20, 30 yıl sonra da bu implant üzerine çeşitli porselen veya protez planlayacaksak o implant firmasının hala daim olması gerekir. O yüzden köklü firmaları tercih ediyoruz” şeklinde konuştu.

İMPLANT ÜSTÜ PROTEZLER İÇİN GEREKEN ZAMAN
İmplant operasyonundan sonra bazen aynı seansta da dişin takılabileceğini belirten diş hekimi Arzu Yalnız Zogun, “İmplantı uyguladığımız bölgedeki kemiğin kalitesiyle alakalı bir şeydir. Eğer kemik kalitesi iyiyse implantı uyguladığımız seansta diş takabiliyoruz ama klasik yöntemlere göre alt çenede 1 ay üst çenede 2 ay kadar beklemek gerekir” diye konuştu.

İMPLANTIN AVANTAJLARI
İmplantın avantajlarından bahseden Zogun, “Eskiden ninelerimizin dedelerimizin kullandığı damak şeklinde geceleri suya konulan protezlere mahkum değiller artık. İnsanlar kaç yaşında olurlarsa olsunlar sabit proteze, yani sabit dişlere sahip olma şansları var. Hem rahat çiğnemek, hem estetik hem de psikolojik açıdan böyle bir avantaj sağlanmış olur. Genç yaşlarda diş kayıplarında implant uygulanmışsa o kemik yaşlılığa sağlam bir şekilde taşınabilir. İmplantın en büyük düşmanı sigaradır. İmplantın uygulandığı dönemde ve iyileşme döneminde hastaların sigara içmemesini isteriz” şeklinde konuştu.

Sistematik olarak kontrol altına alınamayan bazı hastalıklara sahip kişiler dışında herkese implant uygulanabileceğinin altını çizen Zogun, “Kontrol altına alınamayan şeker hastalığında implant uygulamayı tercih etmiyoruz. Böyle bir durumda hastanın hekiminin de gözetimi altında şekeri kontrol altına aldırması gerekir. Kontrol altına alındıktan sonra tekrar implant uygulanabilir. Çünkü şeker hastalarında iyileşme geciktiği için mutlaka onu belli düzeye getirdikten sonra uygulanabilir. Genç yaşlarda da 18 yaşın altında yapmıyoruz. Çünkü büyüme, gelişme devam ettiği için çene gelişimi devam ettiği müddetçe biz implantı uygulamıyoruz. Büyüme, gelişme tamamlandıktan sonra implantı uygulayabiliriz. Üst yaş sınırı yoktur 90-100 yaşında da implant uyguladığımız hastalar var” ifadelerini kullandı.

SİNÜS LİFTİNG YÖNTEMİ
Diş hekimi Zogun, hastanın kemik yapısı uygun olduğu zaman uygulamanın çok kolay olduğuna değinerek, “2-3 dakikalık işlemdir implant uygulamak. Eğer hastanın ağzında hiç diş yoksa 10 tane implant uygulanacaksa en fazla 1 saatin içerisinde uygulanabilir ama eğer implantı uygulayabileceğimiz kemik yoksa üst çenede bu kemiği oluşturabileceğimiz yerler vardır. Genellikle sinüs boşlukları dediğimiz boşluklardan faydalanarak yeni kemik oluştururuz. Sinüs boşluğunu ‘Sinüs Lifting’ yöntemi ile kaldırırız, bunu çene kemiğinin içerisinden, sinüs boşluğunu yukarı iterek, o bölgeye sentetik kemikler uygulayarak yeni kemik, yani hastanın kendi kemiğinin oluşumunu sağlarız” dedi.

İMPLANTIN TEDAVİ SÜRESİ
Tek bir implantın iki üç dakikada olabileceğinin altını çizen Arzu Yalnız Zogun, “Tüm ağız operasyonu ise ortalama 2 saatte tamamlanır. Bekleme süresi eğer hastanın kemiği tedaviye uygun bir kemikse, önceden planlanmışsa ve hastanın çok vakti yoksa, ön çalışmalarla hastaya implant yapmadan önce takacağımız protezi bile hazırlayıp nerelere implant yapacağımızı planlayıp simülasyon yöntemiyle tomografiler ve ileri görüntüleme yöntemleriyle bir implantı uygulayıp arkasından dişlerini takabiliriz. Bazı hastalarda buna çok imkan olmayabilir ve bu tür durumlarda alt çenede 1 ay bekleriz üst çenede ise 2 ay bekleriz” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile