DİTAM tarafından hazırlanan ve Kanada Büyükelçiliği tarafından desteklenen ‘Diyarbakır ili Sur ilçesinde yerinden edilen ailelerin temel haklara ve kamu hizmetlerine erişimi’ projesi hayata geçirildi. Bu kapsamda Sur ilçesinde çıkan çatışmalarda göç etmek zorunda kalan 6 bin aileden 500’ü ile görüşen yetkililer, ailelerin temel haklarına kavuşmaları, kamu kurumları ve STK’larla görüşmelerini sağlamak amacıyla misyon belirledi. Buna göre DİTAM, Sur’dan göç eden ailelere kamu kurumları ve STK’lara ulaşmaları için aracılık edecek.
Projeyle 500 aileye ulaşılıp yol gösterildi
Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan DİTAM Başkanı Mehmet Kaya, Sur ilçesinde yerinden edilen ailelerin temel haklara ve kamu hizmetlerine erişimi projesini hayata geçirdiklerini söyledi.
DİTAM olarak 2015 yılında başlattıkları barış ağı projelerinin olduğunu hatırlatan Kaya, "Ülkemiz bir çözüm süreci yaşadı, 2 yıllık süreçte gerçekten bölgede ve Türkiye’de önemli bir dönem yaşadık. Biz de bu ağı oluşturmamızdaki temel amacımız bu gibi süreçlerde gerçekten bir gözlemcilik veya barışı kolaylaştıracak aktör olmasıydı. Bunu 8 ilde toplantılar yaptık ve bölgedeki 70 STK’yı ağa dahil ettik. Bugünkü projemiz de bu ağın tamda bir devamı. Bu işi Türkiye geneline yayacak toplumlaştıracak, toplumlar arası kırılmanın önüne geçecek çalışmaları başlatmak. Kanada büyükelçiliğinin desteklediği projede de 4 ilde çalıştaylar düzenleyeceğiz. İlkini 16 eylülde Van’da başlatacağız. Daha sonra Diyarbakır, İzmir ve İçel’de çalıştaylar yaparak barış ağını Türkiye geneline yaymakla birlikte ağın bundan sonra gelişebilecek çözüm yönündeki girişimleri bir şekilde desteklemek temel amacımızdır. Bu ağ tek başına bir aktör değildir. Sonuçta ağ ve STK’ların genel duruşu çatışmayı sonlandıracak taraflar arasına girmek ve olayı kolaylaştırmaktır. Taraf olma ve sürece katılma gibi bir durumu söz konusu değildir” dedi.
Bir yıl önce bölgede özellikle Sur’da çok yoğun çatışmalar yaşandığını aktaran Kaya, konuşmasına şöyle devam etti:
"Gerçekten çok insanımızı kaybetmekle birlikte yalnızca Sur’da değil, bölgenin hemen yer yerinde bu tür çatışmalar oldu fakat biz canlı olarak burada yaşadık. Kent tamamen kilitlendi, bunun yanı sıra 6 bine yakın aile Sur’dan göç etmek zorunda kaldı. Burada yaklaşık 500 aileye ulaşıldı, 500 aileden veriler toplandı. 500 ailenin ihtiyaçları belirlendi, mevcut durumları tespit edildi. Bunların ihtiyaçları doğrultusunda başvurmaları gereken kamu kurumları, eğer bir hak ihlalleri yaşamışsa baro gibi İHD gibi STK’lara başvurma yöntemleri kendilerine anlatıldı."
DİTAM, Sur'dan Göç Etmek Zorunda Kalan Ailelerle Görüşecek
Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM), Diyarbakır’ın Sur ilçesinde terör nedeniyle evlerinden göç etmek zorunda kalan ailelerle görüşüp, sorunlarının çözümü noktasında kendilerine yol gösterecek.